Overlad ikke patienterne til embedsværket

Statsministeren er på vej med et forslag til en sundhedsreform, der risikerer at svække din mulighed for demokratisk indflydelse. Det vil være konsekvensen, hvis vores nuværende regionale demokrati afskaffes.

Af Regionsrådsformand Anders Kühnau, Region Midtjylland. Bragt i Århus Stiftstidende d. 14/12 2018.

I stedet kan både du og jeg se frem til et sundhedsvæsen, som er centralt styret fra København af embedsmænd, der ikke føler noget særligt ansvar for vores adgang til sundhed. Det er en helt igennem dårlig idé.

Næsten dagligt modtager jeg og resten af mine kolleger i regionsrådet henvendelser fra borgere, der har været i kontakt med vores sundhedsvæsen. Nogen med ris, andre med ros, men begge dele er velkomment. Ved at inddrage og lytte til borgere og tage højde for regionale forhold, når vi træffer beslutninger, kan vi forbedre sundhedsvæsenet.

Det er til tider svært at komme igennem til politikerne på Christiansborg. Og forestil dig så, hvordan det ville være at skulle henvende sig til en embedsmand i et direktorat eller en styrelse? Og skulle det, inden for kontortid, lykkes dig at få en embedsmand i røret i den anden ende, så tænk over hvor seriøst han eller hun vil lytte til dine ønsker om åbningstiderne for lægevagten eller om parkeringsforholdene ved sygehuset. Sådan en indretning har ingen gavn af. Den vil reducere muligheden for dialog og indflydelse på beslutningerne.

Du kan spørge dig selv: Er øget centralisering og mere magt til embedsmændene en fordel for patienterne? Svaret er nej. På valgdagen sidste år betroede I os ansvaret for at sikre patienterne og deres pårørende den bedste behandling. Vi knokler hver dag for at leve op til det ansvar og for at gøre tingene bedre. Det har I valgt os til, og det tager vi alvorligt. Ingen eksperter eller organisationer har efterspurgt et opgør med indretningen af sundhedsvæsnet. Hvorfor? Fordi regionerne i bund og grund er en succes. Selvfølgelig kan vi gøre det bedre, og vi kæmper for, at sundhedsvæsenet skal tættere på den enkelte borgere, på dig, så det opleves trygt, nært og nemt. Den opgave skal løses. Men svaret er ikke at flytte magten til et embedsværk langt væk fra virkeligheden.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Anders Kühnau,
Fmd. for Løn- og Praksisudvalget, fmd. for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), regionsrådsformand
T -
M 23 60 27 68
E kuhnau@rr.rm.dk
Anders Kühnau ny
Relaterede nyheder

Læs mere

Regioner ser frem til samarbejdet med ny regering

"Lad os sammen komme i arbejdstøjet og løse udfordringerne i sundhedsvæsenet". Sådan lyder den første hilsen fra formanden for Danske Regioner Stephanie Lose til en ny socialdemokratisk mindretalsregering med Mette Frederiksen i spidsen som statsminister.

Læs mere

Tjek din egen – eller din mors journal – på ny app

Nu kan danskerne nemt og sikkert tjekke deres prøvesvar og journal på den nye app MinSundhed, som Danske Regioner står bag. Med app'en er oplysninger på tværs af sundhedsvæsenet lige ved hånden. Hvis pårørende giver tilladelse, kan man også se deres sundhedsdata. App'en får løbende nye funktioner. Alle inviteres til at bidrage med gode idéer på appens Ønskeknap.

Læs mere

Det er bare typisk politikerne … eller er det?

Der findes mange fordomme om, hvad der egentlig kendetegner vores folkevalgte politikere. Men måske gemmer der sig faktisk noget mere og andet, end man lige tror, og måske er de slet ikke så forskellige fra alle andre. Find selv ud af det på Folkemødet, hvor ekspert i personlighedspsykologi, Asbjørn Sonne Nørgaard, graver sig ned i personlighederne bag de fem regionsrådsformænd.

Læs mere

Den Involverende Stuegang vinder prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019

Spændingen blev udløst i dag på Danske Regioners Generalforsamling. Det blev Den Involverende Stuegang fra Region Hovedstaden, der tog prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019. Initiativet sætter barren for patient- og pårørendeinddragelse rigtig højt, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Læs mere