Gå til indhold

Ældre læger kan blive fritaget fra akkreditering

Praktiserende læger, der ellers havde planlagt at stoppe, får nu en gulerod til at videreføre deres praksis en tid endnu.

De tilbydes nemlig praktisk bistand fra regionernes kvalitetskonsulenter til at gennemføre den obligatoriske akkreditering, der blev aftalt som en del af overenskomsten for almen praksis i 2014. Og hvis de se-nest i august 2019 er fyldt 65 år, tilbydes de helt at blive fritaget for akkreditering.

Det er konsekvensen af en aftale, Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) er nået til enighed om.

- Manglen på praktiserende læger er et reelt problem, der efterhånden mærkes i al-le dele af landet. Derfor er der behov for at finde løsninger, der kan fastholde flest mulige praktiserende læger i almen praksis uden at gå på kompromis med faglig-heden og dermed patientsikkerheden, Det synes jeg er lykkedes med denne her aftale, siger næstformand for RLTN, Bo Libergren.

- Vi ved, at akkreditering for en del, især ældre læger har været en torn i øjet, der har medvirket til, at nogle har varslet ophør. I en situation, hvor manglen på praktiserende læger er blevet så stort et problem, at den nu har bredt sig til hele landet, må vi være pragmatiske og tage alle fornuftige midler i brug for at reducere problemet, siger PLO’s formand Christian Freitag.

I overenskomsten om almen praksis fra 2014 indgik det, at alle praktiserende læger skulle akkrediteres. Men de kunne fritages fra kravet om akkreditering, hvis de på grund af alder eller sygdom varslede ophør senest med udgangen af august 2019.

I foråret 2018 opgjorde PLO antallet af stadigt praktiserende læger, der havde varslet ophør, til 180.

Der vil snarest blive skrevet ud til alle læger, der potentielt kan blive omfattet af ordningen, og de får herefter en måned til at tilkendegive, om de er interesseret.


Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner efter kritik: Der er rettet op

Regionerne tager Rigsrevisionens kritik af overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter alvorligt. Rapporten understreger, at reglerne på området har været uklare. Der er nu skabt klarhed med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen og langt mere systematisk monitorering af de maksimale ventetider.

Læs mere

Nye tal fra regionerne: Langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet til tiden

Langt de fleste kræftpatienter kommer i gang med deres behandling inden for tidsfristerne af de maksimale ventetider, og det er kun en brøkdel af patienterne som venter længere af kapacitetsmæssige årsager.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Anders Kühnau i formandstalen: Høj kvalitet og sammenhæng med et samlet sundhedsvæsen

Det er tid til at samle ansvaret for patienten og sundheden i én myndighed, ét budget og under én lovgivning. Det kan sikre patienterne en bedre sammenhæng og høj kvalitet. Anders Kühnau åbner Regionernes Politiske Topmøde 2024 med opfordring til at samle sundhedssektoren og styrke det nære.

Læs mere