Gå til indhold

psykiatri

Fortsat nedgang i brug af bæltefiksering i psykiatrien

Antallet af patienter, der bliver lagt i bælte under tvang, falder fortsat. Det viser nye landsdækkende tal for den regionale psykiatri. Det er godt for patienterne, og med et nyt initiativ vil regionerne sikre den gode udvikling, siger Sophie Hæstorp Andersen, formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg.

Færre patienter oplevede i 2018 at blive lagt i bælte sammenlignet med 2017. Det viser den årlige rapport om brugen af bælte og tvang i den regionale psykiatri.

 

I 2018 oplevede 1.374 patienter at blive lagt i bælte. Det er et fald på knap fire procent i forhold til 2017, og den udvikling glæder Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

- Vi kan se, at det på landsplan fortsat går den rigtige vej med at nedbringe brugen af bælte. Det er en god udvikling, og noget vores medarbejdere hele tiden arbejder på. Bæltefiksering er et voldsomt indgreb for patienterne. Derfor er det godt, at vi kan se, at indsatsen har effekt, siger Sophie Hæstorp Andersen.

For netop at sikre mindre brug af bæltefiksering har der været stort fokus på at dele viden og gode erfaringer. Både på tværs af regioner, men også mellem de enkelte afdelinger.

På flere afdelinger arbejdes der konkret med konceptet "Safewards". Det handler blandt andet om at skabe trygge omgivelser og via rolig dialog med patienterne forebygge, at situationer ender med konflikter og i sidste ende bæltefiksering. Erfaringerne er gode og viser, at brugen af bælte er faldet, også uden i stedet at bruge andre former for tvang såsom fastholdelse eller medicin.

Fuldt fokus på aftalte mål

Danske Regioner indgik i 2014 en partnerskabsaftale med Sundhedsministeriet om at halvere anvendelsen af bæltefiksering og reducere brugen af tvang i psykiatrien frem mod 2020.


Selv om det samlet set er gået den rigtige vej med mindre brug af bælte på landsplan, så viser tallene også, at der er forskellig udvikling regionerne i mellem.

Det samme gælder for andre for former for tvang, som eksempelvis tvangsmedicinering, tvangsindlæggelser samt tvangstilbageholdelse. Totalt er det samlede antal patienter, der i 2018 blev udsat for tvang, steget, og regionerne har derfor en stor opgave med at nå målene.

- Der er stadig et stort og vigtigt arbejde foran os, for vi skal blive bedre til at bruge mindre bælte og tvang. Det er et langt sejt træk, og ingen skal være i tvivl om, at vi fortsat arbejder benhårdt på at opfylde de målsætninger, der er i partnerskabet med staten, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Nyt tiltag

For at styrke arbejdet med mindre brug af tvang og bælte har regionerne taget et nyt initiativ, der skal sikre endnu mere vidensdeling om, hvad der virker bedst for at nedbringe brugen af tvang.

- Vi har besluttet at oprette et lærings- og kvalitetsteam på området. Teamet skal på tværs af regionerne og i samarbejde med kommunerne se meget konkret på, hvad der kan gøres for at nedbringe brugen af tvang, så vi sikrer, at patienterne i endnu højere grad bliver behandlet med de bedst mulige metoder, siger Sophie Hæstorp Andersen.

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Længe ventet: Specialiseringsforløb for social- og sundhedsassistenter klar i september 2025

Fra september 2025 kan social- og sundhedsassistenter tage to nye, særlige specialiseringsforløb i demens og psykiatri. Uddannelserne bliver udbudt på professionshøjskoler i hele landet og er målrettet faggruppens behov for at håndtere stigende krav og kompleksitet.

Læs mere

Stort løft af psykiatrien skal opbygge kapacitet og styrke eksisterende tilbud

Regeringen lægger i sit psykiatriudspil op til at tilføre 2,6 milliarder til psykiatrien frem til 2030. Heraf afsættes 783 mio. til kapacitet i den regionale psykiatri. Det er afgørende, at psykiatrien nu får sikkerhed for, at der er varige midler til at opbygge kapacitet.

Læs mere

Vinderne af Prisopgaven i Klinisk Psykiatri 2024

Danske Regioner uddelte fredag d. 14. marts 2025 præmier til vinderne af den årlige prisopgave i klinisk psykiatri for medicinstuderende. Prisopgaven skal fremme interessen for de psykiatriske specialer og er et samarbejde mellem regionerne, Dansk Psykiatrisk Selskab, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og Dansk Selskab for Distriktspsykiatri. Prisoverrækkelsen fandt sted på Dansk Psykiatrisk Selskabs Årsmøde på Hotel Odeon i Odense.

Læs mere

Ny aftale styrker børne- og ungdomspsykiatrien

Regeringen og Danske Regioner er enige om udmøntning af 150 millioner kroner fra sundhedsreformen, som skal understøtte hurtigere udredning og nedbringelse af ventetider for børn, unge og deres familier i børne- og ungdomspsykiatrien.

Læs mere