Gå til indhold

økonomi

Ny finanslov sikrer bedre vilkår på tre centrale områder i sundhedsvæsenet

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har præsenteret en finanslov, der i flere tilfælde tilgodeser sundhedsvæsenet: Psykiatrien kan se frem til et løft, der er prioriteret flere penge til personale og prisen på cigaretter bliver sat op.

Flere punkter i den netop indgåede finanslov sikrer bedre vilkår i sundhedsvæsenet på tre centrale områder.

Psykiatrien er topprioritet på finanslov

Først og fremmest har regeringen og forligspartierne lyttet, når regionerne og en række organisationer har efterspurgt flere midler til fordel for patienter i psykiatrien. Det betyder, at området nu kan se frem til et økonomisk løft på 600 millioner kroner fra 2020 og frem.

- Sådan et løft vil kunne mærkes for alle, der færdes i psykiatrien - både patienter, pårørende og medarbejdere. Der er penge til flere sengepladser og flere medarbejdere. Men også Sikringen og retspsykiatrien får et løft, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

Flere og flere danskere har brug for behandling i psykiatrien, og derfor er det helt afgørende, at området nu kan se frem til de midler, som vil kunne sikre bedre forhold og behandlinger. 510 mio. kroner skal gå til en generel styrkelse af kapaciteten og forbedring af normeringerne i psykiatrien, mens 90 millioner kroner skal gå til bl.a. flere sengepladser i retspsykiatrien.

Mere personale er en håndsrækning til patienter og medarbejdere

Desuden prioriterer finansloven flere penge til mere personale. Det glæder næstformanden for Danske Regioner, Ulla Astman, der kalder det en stor håndsrækning til patienter og medarbejdere på hospitalerne. Hun understreger dog, at det vil kræve en indsats at finde de mange nye sygeplejersker, som der er akut brug for:

- Der er ikke stor ledighed blandt sygeplejerskerne, så der skal gøres en indsats for at omsætte de nye midler til flere hænder. Her og nu skal vi tiltrække tidligere sygeplejersker tilbage i faget, og vi skal få flere til at gå op i tid. At mindske frafaldet på uddannelserne er en anden vej til at sikre flere sygeplejersker, og at øge optaget på uddannelserne er en langsigtet løsning, som vil sikre flere sygeplejersker på hospitalerne i løbet af nogle år, siger Ulla Astman.

Cigaretpriser er et skridt i den rigtige retning

Endelig bliver der med finansloven taget et skridt i den rigtige retning ved at forhøje priserne på tobak. Først til 55 kroner i 2020 og 60 kroner i 2021. Det er helt afgørende for forebyggelsesindsatsen og til at forbedre folkesundheden i Danmark, at prisen på cigaretter nu stiger. Men prisen måtte gerne være endnu højere, siger Stephanie Lose:

- Vi har jo tidligere været ude og foreslå et prishop til 80 kroner, fordi alt for mange danskere dør af rygning og følgesygdommene deraf. 60 kroner er et skridt i den rigtige retning, men jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal tage tilløb over nogle år.

 

Relaterede nyheder

Læs mere

Rapport bekræfter ulighed i somatisk behandling for patienter med psykisk sygdom

Ny rapport fra Behandlingsrådet bekræfter behovet for et markant løft i behandlingen af mennesker med psykisk sygdom.

Læs mere

Regionerne tager skridt til etablering af stærke tværfaglige miljøer i psykiatrien

Fem lægefaglige direktører skal stå i spidsen for etablering af stærke tværfaglige miljøer i psykiatrien. Miljøerne skal udarbejde kliniske retningslinjer samt styrke forskning og vidensdeling i psykiatrien.

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere

Debat: Teknokratiske strukturreformer vil være gift for det danske sundhedsvæsen

Personale, patienter og pårørende kan blive gidsler i et udmattende og langvarigt reformforløb, hvis det regionale demokrati bliver hældt ned ad brættet til fordel for et teknokratisk styret sundhedsvæsen, som Moderaterne foreslår. I stedet er der brug for ansvarlige og langsigtede løsninger på det stigende behandlingsbehov og manglen på arbejdskraft.

Læs mere