Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Ny dyr behandling kan sikre flere mænd med forstørret prostata et godt liv

Mænd med forstørret prostata lider af voldsomme gener, men nu er hjælpen på vej i form af en ny behandlingsform kaldet embolisering. Den og andre nye behandlinger koster sundhedsvæsenet flere penge, og det er en af grundene til, at Danske Regioner nu beder regeringen om et økonomisk løft på 2 milliarder kroner ved økonomiforhandlingerne.

Hyppig og besværet vandladning. Forstyrret nattesøvn. Et liv planlagt efter næste toiletbesøg. Sådan ser hverdagen ud, hvis man som mand lider af forstørret prostata. Og det gør rigtig mange: Op mod halvdelen alle mænd over 60 år er ramt af lidelsen. Det samme gælder hver fjerde mellem 50 og 60 år.

Men nu er hjælpen på vej. En ny metode kaldet embolisering har nemlig vist så gode resultater, at den nu kan tages i brug i Danmark. Med behandling vil man i første omgang årligt kunne hjælpe 1.000 mænd på landsplan med en samlet pris på ca. 30 millioner kroner.

Embolisering er bare ét af flere eksempler på nye, men dyre behandlingsmuligheder, som kan hjælpe patienterne. Og det er en af grundene til, at Danske Regioner beder om et løft på 2 milliarder kroner ved økonomiforhandlingerne, fortæller formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach:

- Med den nye behandling vil vi kunne spare tusindvis af mænd fra at skulle leve deres liv med voldsomme gener. Det vil vi selvfølgelig utrolig gerne hjælpe dem med, og på samme måde vil vi også gerne tilbyde patienterne mange andre af de nye muligheder, der bliver udviklet til sundhedsvæsenet. Men det er desværre ikke gratis, og derfor efterlyser vi også, at pengene følger med ved forhandlingsbordet.

Sundhedsvæsenet udvikler sig hele tiden

Embolisering foregår ved, at man blokerer for blodforsyningen til prostata med at indføre bittesmå kugler lavet af akryl og gelatine ind gennem lysken til pulsårerne. Og modsat de eksisterende behandlingstilbud kræver ikke bedøvelse, indebærer hverken bivirkninger eller komplikationer og kan klares ambulant på tre timer. Allerede en måned efter behandling oplever patienterne en markant forbedring.

Embolisering er med andre ord et godt eksempel på, hvordan man i sundhedsvæsenet hele tiden forbedrer behandlingen af patienterne og sikrer, at danskerne kan leve med færre gener og højere livskvalitet. Og sådan skal det også være fremover, lyder det fra Karin Friis Bach:

- I både ind- og udland bliver sundhedsvæsenet hele tiden dygtigere og udvikler nye måder at behandle på. I regionerne er det vores ambition, at vi skal kunne tilbyde patienter på danske hospitaler den bedst mulige behandling, også selvom det kan koste mere. Det håber vi, at regeringen er med på.

Embolisering af prostata koster i gennemsnit knap 29.000 kroner pr. behandling. Økonomiforhandlingerne mellem Regeringen og Danske Regioner fortsætter i de kommende dage.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne overholdt budgetterne i 2023 trods stærkt stigende medicinudgifter

Stigende udgifter til medicin oversteg i 2023 de midler, som regionerne fik til at nedbringe ventelister. Det er dog lykkedes at overholde budgetterne for 2023, viser den samlede opgørelse over regionernes regnskaber.

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere

Kronik: Vi skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden med et nationalt center for sundhedsinnovation

I fremtiden vil færre medarbejdere skulle behandle flere patienter med stigende behov. Derfor har vi brug for flere løsninger, der frigør arbejdskraft til at løse sundsvæsenets kerneopgaver. Og vi har brug for en effektiv skalering af de løsninger, der virker.

Læs mere