Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Ny dyr behandling kan sikre flere mænd med forstørret prostata et godt liv

Mænd med forstørret prostata lider af voldsomme gener, men nu er hjælpen på vej i form af en ny behandlingsform kaldet embolisering. Den og andre nye behandlinger koster sundhedsvæsenet flere penge, og det er en af grundene til, at Danske Regioner nu beder regeringen om et økonomisk løft på 2 milliarder kroner ved økonomiforhandlingerne.

Hyppig og besværet vandladning. Forstyrret nattesøvn. Et liv planlagt efter næste toiletbesøg. Sådan ser hverdagen ud, hvis man som mand lider af forstørret prostata. Og det gør rigtig mange: Op mod halvdelen alle mænd over 60 år er ramt af lidelsen. Det samme gælder hver fjerde mellem 50 og 60 år.

Men nu er hjælpen på vej. En ny metode kaldet embolisering har nemlig vist så gode resultater, at den nu kan tages i brug i Danmark. Med behandling vil man i første omgang årligt kunne hjælpe 1.000 mænd på landsplan med en samlet pris på ca. 30 millioner kroner.

Embolisering er bare ét af flere eksempler på nye, men dyre behandlingsmuligheder, som kan hjælpe patienterne. Og det er en af grundene til, at Danske Regioner beder om et løft på 2 milliarder kroner ved økonomiforhandlingerne, fortæller formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach:

- Med den nye behandling vil vi kunne spare tusindvis af mænd fra at skulle leve deres liv med voldsomme gener. Det vil vi selvfølgelig utrolig gerne hjælpe dem med, og på samme måde vil vi også gerne tilbyde patienterne mange andre af de nye muligheder, der bliver udviklet til sundhedsvæsenet. Men det er desværre ikke gratis, og derfor efterlyser vi også, at pengene følger med ved forhandlingsbordet.

Sundhedsvæsenet udvikler sig hele tiden

Embolisering foregår ved, at man blokerer for blodforsyningen til prostata med at indføre bittesmå kugler lavet af akryl og gelatine ind gennem lysken til pulsårerne. Og modsat de eksisterende behandlingstilbud kræver ikke bedøvelse, indebærer hverken bivirkninger eller komplikationer og kan klares ambulant på tre timer. Allerede en måned efter behandling oplever patienterne en markant forbedring.

Embolisering er med andre ord et godt eksempel på, hvordan man i sundhedsvæsenet hele tiden forbedrer behandlingen af patienterne og sikrer, at danskerne kan leve med færre gener og højere livskvalitet. Og sådan skal det også være fremover, lyder det fra Karin Friis Bach:

- I både ind- og udland bliver sundhedsvæsenet hele tiden dygtigere og udvikler nye måder at behandle på. I regionerne er det vores ambition, at vi skal kunne tilbyde patienter på danske hospitaler den bedst mulige behandling, også selvom det kan koste mere. Det håber vi, at regeringen er med på.

Embolisering af prostata koster i gennemsnit knap 29.000 kroner pr. behandling. Økonomiforhandlingerne mellem Regeringen og Danske Regioner fortsætter i de kommende dage.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere

Debat: Teknokratiske strukturreformer vil være gift for det danske sundhedsvæsen

Personale, patienter og pårørende kan blive gidsler i et udmattende og langvarigt reformforløb, hvis det regionale demokrati bliver hældt ned ad brættet til fordel for et teknokratisk styret sundhedsvæsen, som Moderaterne foreslår. I stedet er der brug for ansvarlige og langsigtede løsninger på det stigende behandlingsbehov og manglen på arbejdskraft.

Læs mere

Regionernes udgifter til sygeplejerskevikarer ligger stabilt

Ny delrapport om eksternt vikararbejde for sygeplejersker viser, at udgifterne har ligget stabilt fra 2017-2021. Samt at det kun var en relativ beskeden andel af sygeplejerskerne, der både var ansat på et hospital og i et eksternt vikarbureau. Hospitalerne arbejder hårdt for at begrænse brugen af eksterne vikarer yderligere, fastslår formanden for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, Heino Knudsen.

Læs mere

Regionale budgetaftaler for 2023 er på plads

De fem regionsråd har indgået budgetaftaler for 2023. Aftalerne sikrer blandt andet flere penge til fastholdelse, rekruttering og arbejdsmiljø på hospitalerne samt til det nære sundhedsvæsen. Det har været nødvendigt med svære prioriteringer i anlægsbudgettet.

Læs mere