Gå til indhold

ÅRETS BORGERINDDRAGENDE INITIATIV

Psykiatriens Peerboard vinder prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2020

Region Nordjylland har samlet et Peerboard, der giver psykiatriens patienter og pårørende en direkte stemme i udviklingen af fremtidens psykiatri. Initiativet "MED ikke FOR" skaber både værdi hos den enkelte borger og regionens sundhedsvæsen, og derfor modtog det i dag prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2020.

I år har Årets Borgerinddragende Initiativ sat fokus på indsatser, der i særlig grad inddrager patienter og pårørende aktivt i behandlingen eller giver dem gode værktøjer til at leve med deres psykiske sygdom. Det kan fx være ved sammen at skabe løsninger, der giver værdi for borgeren, og det er netop, hvad Psykiatriens Peerboard "MED ikke FOR" har haft succes med gennem workshops, dialog og samskabelse.

- Det er meget velfortjent, at vi i dag kan overrække prisen til Psykiatriens Peerboard. Initiativet er et levende bevis på, at borgerinddragelse gør en forskel for både patienter og sundhedspersonale i psykiatrien, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner. Prisen blev overrakt på Danske Regioners generalforsamling fredag d. 11. september 2020.

Værdiskabende for både borgere og sundhedsvæsen

Peerboardet har, sammen med psykiatriens ansatte, udviklet en nordjysk psykiatri, der er mere personcentreret og imødekommer patienters og pårørendes ønsker og behov. Med Peerboardet har den enkelte patient eller pårørende, med psykisk sygdom tæt inde på livet, fået mulighed for at sætte ord på de svære ting. Samtidig er der skabt en ramme for at bruge både gode og dårlige erfaringer konstruktivt til at forme fremtidens psykiatri.

- Årets vinderinitiativ viser, at sundhedsvæsenet kan gøres endnu mere nært, ved at inddrage dem det handler om. Psykiatriens Peerboard gør både patienter, pårørende og ansatte klogere og er en stor inspiration til, hvordan fremtidens psykiatri kan udvikles i samarbejde mellem borgere og sundhedsprofessionelle, siger Stephanie Lose.

Udover at være til gavn for psykiatriens patienter og pårørende, er Peerboardet nemlig også værdifuldt for det nordjyske psykiatriske sundhedsvæsen. Peerboardet giver borgernes erfaringer tilbage til psykiatrien, hvor de bruges til at skabe forbedringer, så pengene bruges på det, der skaber mest værdi for patienterne.

Stærkt felt af nominerede på tværs af regionerne

Udover Psykiatriens Peerboard "MED ikke FOR" var fire andre initiativer i år nomineret til prisen, æren og de 10.000 kr. til forbedring af de fysiske rammer, der følger med vindertitlen.

Region Nordjylland var, udover vinderinitiativet, nomineret med initiativet PRO-psykiatri, der bruger patientrapporterede oplysninger i samtalen mellem patient og behandler. To initiativer fra Region Hovedstaden var også nomineret til prisen: Børnekurser til børn som er pårørende og Skole På Tværs, der tilbyder gratis recovery-kurser. Også Region Sjælland var med i kapløbet om vindertitlen med SAFE-appen til personer, der er selvskadende eller pårørende, der gerne vil hjælpe.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Billede af Stephanie Lose.
Relaterede nyheder

Læs mere

Et samlet behandlingstilbud til dobbeltdiagnostiserede vil også gavne de mest udsatte

Vi skylder de mange dobbeltdiagnosticerede, der i dag behandles i psykiatrien, at behandlingen af deres psykiske sygdom og samtidige misbrug samles under samme tag, skriver Lars Gaardhøj, der er formand for Psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner.

Læs mere

Debatindlæg: Mennesker med psykisk sygdom og misbrug fortjener hjælpen, alle er enige om. Så kom i gang, regering!

Det politiske ønske om en samlet løsning for de dobbeltdiagnosticerede er blevet bekræftet flere gange. Det er derfor med stor undren, at vi må konstatere, at regeringen endnu ikke har fremlagt en løsning, skriver flere organisationer herunder Danske Regioner i et debatindlæg.

Læs mere

Første opfølgning på udmøntning af permanente midler til psykiatrien

I forbindelse med Aftale om finansloven for 2020, blev regeringen og aftalepartierne enige om at styrke psykiatrien med 600 mio. kr. årligt fra 2020 og frem. Den første årlige opfølgning på udmøntningsaftalen viser blandt andet en positiv udvikling for så vidt angår kapacitetsudvikling og planer for etablering og udvidelse af sengepladser i psykiatrien.

Læs mere

Børn og unge fortjener god og hurtig hjælp

Lad os skabe sammenhæng i indsatsen mellem skole, kommune, egen læge og hospital med regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien, skriver Lars Gaardhøj, formand for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg i Berlingske Tidende.

Læs mere