Gå til indhold

Overenskomstforhandlinger

Tusindvis af udskudte behandlinger vækker bekymring

Patienterne i sundhedsvæsenet har siden sygeplejerskestrejkens start fået udskudt mere end 55.000 ambulante kontakter og knap 9.000 kirurgiske indgreb. Det viser nye tal fra regionerne. Danske Regioners bestyrelse ser på konsekvenserne med stor alvor og ønsker konflikten stoppet hurtigst muligt.

Siden sygeplejerskestrejken brød ud, er der samlet set blevet udskudt 55.718 ambulante kontakter og 8.949 kirurgiske indgreb. Det viser den nyeste ugentlige opgørelse fra regionerne over strejkens konsekvenser for patienterne.

Senest er der i uge 32 blevet udskudt 8.231 ambulante kontakter og 1.471 kirurgiske indgreb. Det er dobbelt så mange som ugen før.

Udviklingen vækker stor bekymring hos formand for Danske Regioners løn- og praksisudvalg og chefforhandler, Anders Kühnau:

- Vi står i en rigtig trist situation, hvor tusindvis af danskere har fået udskudt deres operation eller undersøgelse, og i Danske Regioners bestyrelse ser vi på situationen med stor alvor. Konflikten har kørt i lang tid, og det har desværre mærkbare konsekvenser for patienterne og deres pårørende, siger han og fortsætter:

- Selvom vores nødberedskaber tager hånd om alle dem, der står i kritiske og livstruende situationer, vokser omkostningerne for patienterne uge for uge. Samtidig får strejken stor indflydelse på sundhedsvæsenet langt ind i efteråret, fordi alle de mange udskudte behandlinger skal indhentes ved siden af alt det andet, som hver dag skal løses på hospitalerne.

Brug for at kende sygeplejerskernes krav
Sygeplejerskestrejken brød ud den 19. juni 2021, da Dansk Sygeplejeråds (DSR) medlemmer nedstemte det mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, som Danske Regioner og DSR havde sagt ja til. Inden da blev den oprindelige overenskomstaftale mellem Danske Regioner og DSR også nedstemt af DSR’s medlemmer.

Siden da har DSR ikke meddelt Danske Regioner, hvad deres krav til en ny aftale er. Derfor har Anders Kühnau også på nuværende tidspunkt svært ved at se en løsning ved overenskomstbordet for sig:

- To gange i år er vi blevet enige med Dansk Sygeplejeråd om en ny overenskomstaftale. To gange har deres medlemmer stemt nej. Hvis vi skal kunne løse konflikten ved overenskomstbordet, har vi derfor brug for at vide, hvad Dansk Sygeplejeråd vil. De må være de nærmeste til at vide, hvad deres medlemmer vil stemme ja til, siger Anders Kühnau. Han afslutter:

- Uden realistiske og konkrete krav fra DSR er en forhandlet løsning ikke mulig, og derfor er situationen fastlåst. Det er trist, for i Danske Regioners bestyrelse ser vi gerne konflikten stoppet hurtigst muligt af hensyn til patienterne. Vores dør er dog altid åben, hvis DSR skulle komme på andre tanker.

 

Det skal bemærkes, at en stor andel af de kirurgiske indgreb foretages ambulant, hvor patienten ikke bliver indlagt, men kommer hjem samme dag. Det betyder, at de ambulante kirurgiske indgreb både tæller med i opgørelsen af udskudte ambulante kontakter og i udskudte kirurgiske indgreb.    

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Rikke Margrethe Friis, forhandlingsdirektør
Direktion
M: 2917 0271
E: rmf@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Danske Regioner efter kritik: Der er rettet op

Regionerne tager Rigsrevisionens kritik af overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter alvorligt. Rapporten understreger, at reglerne på området har været uklare. Der er nu skabt klarhed med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen og langt mere systematisk monitorering af de maksimale ventetider.

Læs mere

Nye tal fra regionerne: Langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet til tiden

Langt de fleste kræftpatienter kommer i gang med deres behandling inden for tidsfristerne af de maksimale ventetider, og det er kun en brøkdel af patienterne som venter længere af kapacitetsmæssige årsager.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere