Gå til indhold

Inklusion

Ingen må snuble i digitalisering

Digitaliseringen af sundhedsvæsenet gør livet lettere for de fleste, når det er gjort rigtigt. Vi er først i mål, når ingen hægtes af, skriver Lone Langballe, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation, i Berlingske Tidende.

Af Lone Langballe, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde. Debatindlæg i Berlingske Tidende den 13. februar 2022.

Lad os indse det. For nogle virker digitalisering ikke. Som på langrend i tø uden den rigtige voks. Sveden pibler. Du glider tilbage. Bliver frustreret. Hægtes af. Bare langt, langt mere alvorligt. Måske vokser beskederne fra skat på borger.dk, uden du ved det. En dag har du gæld i Gældsstyrelsen, gebyrerne er allerede på tusindvis af kroner. Du opdager det, da fogeden banker på din dør.

Hvad vil jeg sige? Alle os i regioner, kommuner og stat, som er med til i fællesskab at skabe fantastiske digitale løsninger som NemID, borger.dk og – inden for regionernes ansvarsområde – sundhed.dk, appsene MinSundhed og Sundhedskortet, har et særligt ansvar for at få alle med. Regionernes løsninger er til gavn for sundheden, som corona har lært os er fundamentet for samfundet, hvis vi ikke vidste det i forvejen. For eksempel spillede appen MinSundhed med sin nemme adgang til test- og vaccinesvar en afgørende rolle for genåbning af Danmark sidste forår.

Digitalisering gør livet lettere for de fleste, når det er gjort rigtigt. Her må vi ikke glemme dem, som ikke har den rigtige voks, ja måske ikke engang ski eller stave. De skal med, og det er vores ansvar. Årsagerne kan være mange. Måske en høj, flot alder eller en særlig sårbarhed.

Digitalisering flytter Danmark fremad. Udlandet misunder os, at vi med stærke fællesoffentlige strategier, der udnytter teknologien optimalt, gør tingene så godt, at FN har kåret Danmark som bedst i verden til offentlig digitalisering i 2018 og 2020. Det spor vil regionerne fortsætte af, men gøre bredere, så der er plads til alle. Løsningerne bliver oftest bedst, når vi går sammen på kryds og tværs af regioner kommuner og stat – og med virksomhederne.

Den 2. marts holder Danske Regioner sammen med KL og Digitaliseringsstyrelsen Konference om Digital Inklusion. Er du fra en myndighed eller organisation og vil blive bedre til at arbejde med inklusion og digitalisering håber jeg, at du har tilmeldt dig. Der er allerede fuldt booket, og vi er glade for den store interesse. Regionerne arbejder målrettet på fortsat at styrke digitaliseringen af sundhedsvæsenet til gavn for danskerne. Det kræver mange ressourcer og dyb indsigt. Når vi udvikler, skal vi blive endnu bedre til at se bagsiden af medaljen. Vi erkender, at vi først er i mål, når ingen hægtes af. Regionerne vil gå forrest.

 

Konference for digital inklusion København den 2. marts 2022.
Relaterede nyheder

Læs mere

Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid

Siden 2020 har alt plejepersonale haft ret til at blive ansat på fuld tid. Nu har Danske Regioner besluttet, at man vil udvide den nuværende ordning til alle faggrupper i regionerne

Læs mere

- Bedre folkesundhed bør være en del af regeringsgrundlaget

- Vi skal systematisk indrette samfundet på en måde, som styrker folkesundheden både fysisk og mentalt, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau. Han mener, at en folkesundhedslov kan skabe rammerne om en hverdag med bedre sundhed og mere trivsel. Om det gælder skolelivet, beskæftigelsesindsatsen, fødevarepolitik eller adgangen til fællesskaber, så bør politikerne gå foran. Ikke færre end 71 organisationer ønsker sig nu en folkesundhedslov.

Læs mere

Ét system løser ikke udfordringerne i sundhedsvæsenet

Avisen Danmark retter kritik mod regionernes to systemer til elektroniske patientjournaler. Kritikken holder dog ikke vand, og ét system vil ikke løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Læs mere

Debat: Regionernes sundheds-it drives effektivt til gavn for patienterne

Det er svært at blive klog på, hvorfor en stor centraliseringsreform er svaret på de udfordringer, der i øjeblikket rammer sundhedsvæsenet. Men det tætteste, man kommer et konkret svar, er tilsyneladende kritikken af ”krøllede it-systemer, der ikke taler sammen” i regionerne.

Læs mere