Gå til indhold

Inklusion

Ingen må snuble i digitalisering

Digitaliseringen af sundhedsvæsenet gør livet lettere for de fleste, når det er gjort rigtigt. Vi er først i mål, når ingen hægtes af, skriver Lone Langballe, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation, i Berlingske Tidende.

Af Lone Langballe, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde. Debatindlæg i Berlingske Tidende den 13. februar 2022.

Lad os indse det. For nogle virker digitalisering ikke. Som på langrend i tø uden den rigtige voks. Sveden pibler. Du glider tilbage. Bliver frustreret. Hægtes af. Bare langt, langt mere alvorligt. Måske vokser beskederne fra skat på borger.dk, uden du ved det. En dag har du gæld i Gældsstyrelsen, gebyrerne er allerede på tusindvis af kroner. Du opdager det, da fogeden banker på din dør.

Hvad vil jeg sige? Alle os i regioner, kommuner og stat, som er med til i fællesskab at skabe fantastiske digitale løsninger som NemID, borger.dk og – inden for regionernes ansvarsområde – sundhed.dk, appsene MinSundhed og Sundhedskortet, har et særligt ansvar for at få alle med. Regionernes løsninger er til gavn for sundheden, som corona har lært os er fundamentet for samfundet, hvis vi ikke vidste det i forvejen. For eksempel spillede appen MinSundhed med sin nemme adgang til test- og vaccinesvar en afgørende rolle for genåbning af Danmark sidste forår.

Digitalisering gør livet lettere for de fleste, når det er gjort rigtigt. Her må vi ikke glemme dem, som ikke har den rigtige voks, ja måske ikke engang ski eller stave. De skal med, og det er vores ansvar. Årsagerne kan være mange. Måske en høj, flot alder eller en særlig sårbarhed.

Digitalisering flytter Danmark fremad. Udlandet misunder os, at vi med stærke fællesoffentlige strategier, der udnytter teknologien optimalt, gør tingene så godt, at FN har kåret Danmark som bedst i verden til offentlig digitalisering i 2018 og 2020. Det spor vil regionerne fortsætte af, men gøre bredere, så der er plads til alle. Løsningerne bliver oftest bedst, når vi går sammen på kryds og tværs af regioner kommuner og stat – og med virksomhederne.

Den 2. marts holder Danske Regioner sammen med KL og Digitaliseringsstyrelsen Konference om Digital Inklusion. Er du fra en myndighed eller organisation og vil blive bedre til at arbejde med inklusion og digitalisering håber jeg, at du har tilmeldt dig. Der er allerede fuldt booket, og vi er glade for den store interesse. Regionerne arbejder målrettet på fortsat at styrke digitaliseringen af sundhedsvæsenet til gavn for danskerne. Det kræver mange ressourcer og dyb indsigt. Når vi udvikler, skal vi blive endnu bedre til at se bagsiden af medaljen. Vi erkender, at vi først er i mål, når ingen hægtes af. Regionerne vil gå forrest.

 

Konference for digital inklusion København den 2. marts 2022.
Relaterede nyheder

Læs mere

Regeringen, KL og Danske Regioner enige om ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi

Med Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2022-2025 vil regeringen, KL og Danske Regioner gøre det lettere at være borger i et digitalt Danmark. Strategien skal desuden bidrage til at løse udfordringerne med mangel på arbejdskraft og styrke den grønne omstilling.

Læs mere

Stigende risiko for cyberangreb på sundhedsvæsnet efter krig og corona

Cybersikkerheden i sundhedsvæsnet bør forbedres, for risikoen for angreb er stigende. Flere europæiske lande er blevet ramt af cyberangreb, hvor patienter har fået aflyst behandling, og IT-systemer er blokeret.

Læs mere

Brug for milliarder til modernisering af hospitaler

Ikke alle hospitaler er nye som fx Gødstrup. Faktisk udgør ældre hospitaler 80 procent af hospitalsbygningerne, og flere af dem har brug for modernisering. Regionernes behov for anlægsinvesteringer næste år er 4,6 mia. kr, hvis det nuværende niveau skal opretholdes.
- Vi har virkelig brug for en saltvandsindsprøjtning. Patienterne bør behandles ens, uanset om de besøger et gammelt eller et nyt hospital, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Læs mere

Ny rapport: Regionerne har bidraget til effektiv vaccineudrulning

Det lykkedes at få vaccineret ca. 4,5 million danskere på ca. 9 måneder under Coronakrisen. Ny rapport udarbejdet af Oxford Research for Sundhedsstyrelsen konkluderer, at vaccineindsatsen mod Covid-19 var meget vellykket.

Læs mere