Gå til indhold

Inklusion

Ingen må snuble i digitalisering

Digitaliseringen af sundhedsvæsenet gør livet lettere for de fleste, når det er gjort rigtigt. Vi er først i mål, når ingen hægtes af, skriver Lone Langballe, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation, i Berlingske Tidende.

Af Lone Langballe, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde. Debatindlæg i Berlingske Tidende den 13. februar 2022.

Lad os indse det. For nogle virker digitalisering ikke. Som på langrend i tø uden den rigtige voks. Sveden pibler. Du glider tilbage. Bliver frustreret. Hægtes af. Bare langt, langt mere alvorligt. Måske vokser beskederne fra skat på borger.dk, uden du ved det. En dag har du gæld i Gældsstyrelsen, gebyrerne er allerede på tusindvis af kroner. Du opdager det, da fogeden banker på din dør.

Hvad vil jeg sige? Alle os i regioner, kommuner og stat, som er med til i fællesskab at skabe fantastiske digitale løsninger som NemID, borger.dk og – inden for regionernes ansvarsområde – sundhed.dk, appsene MinSundhed og Sundhedskortet, har et særligt ansvar for at få alle med. Regionernes løsninger er til gavn for sundheden, som corona har lært os er fundamentet for samfundet, hvis vi ikke vidste det i forvejen. For eksempel spillede appen MinSundhed med sin nemme adgang til test- og vaccinesvar en afgørende rolle for genåbning af Danmark sidste forår.

Digitalisering gør livet lettere for de fleste, når det er gjort rigtigt. Her må vi ikke glemme dem, som ikke har den rigtige voks, ja måske ikke engang ski eller stave. De skal med, og det er vores ansvar. Årsagerne kan være mange. Måske en høj, flot alder eller en særlig sårbarhed.

Digitalisering flytter Danmark fremad. Udlandet misunder os, at vi med stærke fællesoffentlige strategier, der udnytter teknologien optimalt, gør tingene så godt, at FN har kåret Danmark som bedst i verden til offentlig digitalisering i 2018 og 2020. Det spor vil regionerne fortsætte af, men gøre bredere, så der er plads til alle. Løsningerne bliver oftest bedst, når vi går sammen på kryds og tværs af regioner kommuner og stat – og med virksomhederne.

Den 2. marts holder Danske Regioner sammen med KL og Digitaliseringsstyrelsen Konference om Digital Inklusion. Er du fra en myndighed eller organisation og vil blive bedre til at arbejde med inklusion og digitalisering håber jeg, at du har tilmeldt dig. Der er allerede fuldt booket, og vi er glade for den store interesse. Regionerne arbejder målrettet på fortsat at styrke digitaliseringen af sundhedsvæsenet til gavn for danskerne. Det kræver mange ressourcer og dyb indsigt. Når vi udvikler, skal vi blive endnu bedre til at se bagsiden af medaljen. Vi erkender, at vi først er i mål, når ingen hægtes af. Regionerne vil gå forrest.

 

Konference for digital inklusion København den 2. marts 2022.
Relaterede nyheder

Læs mere

2024 bød på 4.244 flyvninger og 10-års jubilæum for akutlægehelikopterne

Årsrapporten for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning 2024 viser et stabilt aktivitetsniveau for landets fire akutlægehelikoptere, en høj patienttilfredshed og et tilbageblik på de første 10 år med højtspecialiseret lægefaglig hjælp fra luften.  

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør 2025: “Sammen når vi længere”

Professor og læge Bente Klarlund og forsanger i Kandis Johnny Hansen modtog Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025 på Folkemødet på Bornholm. De to forskellige stemmer forenes i deres fælles projekt ’Klarlund og Kandis på kur – forever’, hvor de bygger bro mellem forskning og hverdagsliv - mellem sundhedsråd og fællessang.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere

Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark

Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.

Læs mere