Gå til indhold

Generalforsamling 2022

Knap halvdelen af alle danskere er på hospitalet mindst én gang om året

Hvert år besøger over 2,8 millioner danskere et af landets hospitaler i forbindelse med somatisk behandling.

I perioden 2009-2018 steg antallet af unikke patienter på den somatiske del af hospitalerne fra 2.510.000 til 2.840.000 personer. Det svarer til en stigning på 13 procent.

Stigningen viser ingen tegn på at aftage, og det er derfor essentielt at styrke det nære sundhedsvæsen, så kommuner og praktiserende læger løfter flere opgaver, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

- Hvis patientvæksten på hospitalerne fortsætter, risikerer vi ganske enkelt, at de knækker sammen under presset. Vi skal handle på udviklingen nu, fordi vi nu og i de kommende år har en befolkning med stadig flere ældre og med ændrede sygdomsmønstre – og oveni også afvikling af udskudte operationer fra tiden med corona, siger Stephanie Lose.

Behov for mere forebyggelse

Foruden stigningen i antallet af unikke patienter er antallet af hospitalsophold fra 2009-2018 samlet set steget fra 10.530.000 til 13.770.000.

Det svarer til en stigning på 31 procent, og stigningen understreger, at der er stort behov for at tænke anderledes i forhold til sundhedsvæsenets indretning.

- Vi er nødt til ret hurtigt at gøre noget i forhold til at forebygge indlæggelser og genindlæggelser. Vi skal blandt andet arbejde mere med digitalisering og styrket egenomsorg, siger Stephanie Lose.

Presset på sundhedsvæsenet stiger

I løbet af de kommende år vil andelen af ældre danskere blive større, og samtidig vil der komme flere danskere med kroniske sygdomme som KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt samt stadig flere personer med dårligt mentalt helbred.

Sundhedsvæsenet skal i samme periode igennem en omstilling, hvor mere behandling skal foregå tættere på patienternes hjem. For det er afgørende, at patientpresset på hospitalerne bliver afbødet, siger Stephanie Lose.

- Det kræver rigtig meget at ændre det her mønster, og vi har fortsat en meget stor del af befolkningsændringerne med flere ældre og flere med kroniske sygdomme foran os. Vi står i det nu, men vi har stadig kun set begyndelsen, siger Stephanie Lose.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

2024 bød på 4.244 flyvninger og 10-års jubilæum for akutlægehelikopterne

Årsrapporten for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning 2024 viser et stabilt aktivitetsniveau for landets fire akutlægehelikoptere, en høj patienttilfredshed og et tilbageblik på de første 10 år med højtspecialiseret lægefaglig hjælp fra luften.  

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør 2025: “Sammen når vi længere”

Professor og læge Bente Klarlund og forsanger i Kandis Johnny Hansen modtog Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025 på Folkemødet på Bornholm. De to forskellige stemmer forenes i deres fælles projekt ’Klarlund og Kandis på kur – forever’, hvor de bygger bro mellem forskning og hverdagsliv - mellem sundhedsråd og fællessang.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere