Gå til indhold

Generalforsamling 2022

Knap halvdelen af alle danskere er på hospitalet mindst én gang om året

Hvert år besøger over 2,8 millioner danskere et af landets hospitaler i forbindelse med somatisk behandling.

I perioden 2009-2018 steg antallet af unikke patienter på den somatiske del af hospitalerne fra 2.510.000 til 2.840.000 personer. Det svarer til en stigning på 13 procent.

Stigningen viser ingen tegn på at aftage, og det er derfor essentielt at styrke det nære sundhedsvæsen, så kommuner og praktiserende læger løfter flere opgaver, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

- Hvis patientvæksten på hospitalerne fortsætter, risikerer vi ganske enkelt, at de knækker sammen under presset. Vi skal handle på udviklingen nu, fordi vi nu og i de kommende år har en befolkning med stadig flere ældre og med ændrede sygdomsmønstre – og oveni også afvikling af udskudte operationer fra tiden med corona, siger Stephanie Lose.

Behov for mere forebyggelse

Foruden stigningen i antallet af unikke patienter er antallet af hospitalsophold fra 2009-2018 samlet set steget fra 10.530.000 til 13.770.000.

Det svarer til en stigning på 31 procent, og stigningen understreger, at der er stort behov for at tænke anderledes i forhold til sundhedsvæsenets indretning.

- Vi er nødt til ret hurtigt at gøre noget i forhold til at forebygge indlæggelser og genindlæggelser. Vi skal blandt andet arbejde mere med digitalisering og styrket egenomsorg, siger Stephanie Lose.

Presset på sundhedsvæsenet stiger

I løbet af de kommende år vil andelen af ældre danskere blive større, og samtidig vil der komme flere danskere med kroniske sygdomme som KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt samt stadig flere personer med dårligt mentalt helbred.

Sundhedsvæsenet skal i samme periode igennem en omstilling, hvor mere behandling skal foregå tættere på patienternes hjem. For det er afgørende, at patientpresset på hospitalerne bliver afbødet, siger Stephanie Lose.

- Det kræver rigtig meget at ændre det her mønster, og vi har fortsat en meget stor del af befolkningsændringerne med flere ældre og flere med kroniske sygdomme foran os. Vi står i det nu, men vi har stadig kun set begyndelsen, siger Stephanie Lose.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid

Siden 2020 har alt plejepersonale haft ret til at blive ansat på fuld tid. Nu har Danske Regioner besluttet, at man vil udvide den nuværende ordning til alle faggrupper i regionerne

Læs mere

- Bedre folkesundhed bør være en del af regeringsgrundlaget

- Vi skal systematisk indrette samfundet på en måde, som styrker folkesundheden både fysisk og mentalt, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau. Han mener, at en folkesundhedslov kan skabe rammerne om en hverdag med bedre sundhed og mere trivsel. Om det gælder skolelivet, beskæftigelsesindsatsen, fødevarepolitik eller adgangen til fællesskaber, så bør politikerne gå foran. Ikke færre end 71 organisationer ønsker sig nu en folkesundhedslov.

Læs mere

Ét system løser ikke udfordringerne i sundhedsvæsenet

Avisen Danmark retter kritik mod regionernes to systemer til elektroniske patientjournaler. Kritikken holder dog ikke vand, og ét system vil ikke løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Læs mere

Regionerne sætter ind mod brug af dyre private vikarbureauer

Danske Regioner har vedtaget en handleplan, som skal halvere udgifterne til eksterne vikarer på plejeområdet inden 2025. Målet er at få flere fastansatte på hospitalerne og dække en større del af det resterende vikarbehov ved hjælp af interne vikarbureauer.

Læs mere