Gå til indhold

Danske Regioner: Penge til flere ældre kan blive slugt af bundne milliardudgifter

Sundhedsvæsnets penge til demografi risikerer at skulle dække en række bundne udgifter i stedet for at komme de ældre til gode. Det kalder på en økonomisk kompensation fra staten for at dække udgifterne til ny kostbar tilskudsmedicin og et stort efterslæb på inflation.

Når der kommer flere ældre, så skal pengene til sundhedsvæsnet følge med. Det har regeringen lovet i forhandlingerne om næste års økonomi for hospitaler og regioner. Pengene til de demografiske udfordringer vil imidlertid blive spist op af store merudgifter, hvis ikke regeringen går ind og dækker dem. Det fastslår Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, før parterne mødes til forhandlinger onsdag den 17. maj:

- Regeringens løfte om at dække udgifter til demografi klinger noget hult, hvis den ikke samtidig forholder sig til den økonomiske virkelighed, som regionerne står i. De seneste to år har regionerne tabt penge, fordi de ikke har fået fuld kompensation for inflationen. Det påvirker den økonomi, som regionerne har til at behandle patienterne og afvikle ventelister i 2023, fortæller han og tilføjer:

- Regionerne skal desuden dække de voksende udgifter til ny tilskudsmedicin, som fx flere og flere diabetikere får via egen læge. Det er til gavn for borgerne, men det kommer med en regning. Faktisk viser vores prognose, at hver en krone regeringen lovede ville gå til demografien i år ender med at gå til medicin i stedet.

Manglende økonomi kan ramme ventelister

To år i træk er sundhedsvæsnet ikke blevet tilstrækkeligt kompenseret for inflationen, der begyndte i 2021 og for alvor tog fart sidste år med krigen i Ukraine og energikrisen. Nye tal for inflationen i 2022, som Danske Regioner har fået, viser at den manglende kompensation svarer til det beløb, der blev afsat til demografi. Midlerne til flere ældre er dermed blevet udhulet de seneste to år.

- Det nye høje inflationstal skaber en nervøsitet for, om sundhedsvæsnet for tredje år i træk kommer til at tabe penge. Hvis ikke vi får en tilstrækkelig kompensation, kan det blive nødvendigt at skrue ned for aktiviteterne ude på hospitalerne, og det vil gå ud over afviklingen af ventelister. Derfor er det afgørende, at vi i økonomiforhandlingerne får dækket de bundne milliardudgifter, vi har hængende over hovedet, siger Anders Kühnau.

Fakta

Økonomisk kompensation og ny medicin

 

  • Inflationen i 2021 og 2022 har været højere end forventet, og regionerne er ikke blevet tilstrækkeligt kompenseret fra regeringen. Det har givet regionerne et efterslæb, som påvirker regionernes driftsramme for 2023. Nye tal for inflationen i 2022 viser, den var 3 procent. Dermed mangler der samlet 1,5 mia. Kr. i kompensation for inflation i 2021 og 2022.
  • Regionernes stigende udgifter til tilskudsmedicin forventes at blive cirka en mia. kr. i 2023. Blandt andet fordi flere og flere diabetikere får tilskud til medicin med stoffet semaglutid.

Læs mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

RELATEREDE NYHEDER

Læs mere