Gå til indhold

Økonomiaftale

Stram aftale på plads om næste års økonomi i regionerne

Danske Regioner og regeringen har lavet en aftale om regionernes økonomi for 2024. Det blev en meget stram aftale, som sikrer, at regionerne holder skindet på næsen det næste år.

Det blev en stram aftale om regionernes økonomi, som regeringen og Danske Regioner indgik fredag aften. Aftalen for 2024 betyder, at der skal prioriteres skarpt i regionerne.

Udgangspunktet for forhandlingerne var, at regionerne er hårdt ramt af stigende medicinudgifter og inflation. De stigende udgifter har ædt de ekstra penge, som sundhedsvæsnet har fået tilført de senere år.

- Vi var forberedt på, at forhandlingerne ville blive hårde. Og vi har måttet kæmpe for hver eneste krone til sundhedsvæsenet. Derfor er jeg også godt tilfreds med, at vi trods alt er landet med en fornuftig aftale. Det skylder vi patienter og pårørende, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Sundhedspakke virker ikke i 24

Aftalen betyder, at driften løftes med 1,35 mia. kr. i 2024. Til gengæld skal regionerne finde besparelser på 300 mio. kr. på såkaldte administrative udgifter. Det er også aftalt, at der flyttes 350 mio. kr. fra akutplan fra 2024 til 2023. Det skal bidrage til, at afviklingen af ventelisterne ikke går i stå.

Forhandlingerne om næste års økonomi i regionerne fandt sted få dage efter, at regeringen havde offentliggjort en sundhedspakke, som tilfører milliarder til sundhedsvæsnet i de kommende år.

- Det er en nødvendig saltvandsindsprøjtning på den lange bane. Men her og nu ser vi ind i en stram aftale. Regionernes økonomiske situation betyder, at det flere steder vil være nødvendigt at foretage svære prioriteringer, siger Anders Kühnau.

Han lægger ikke skjul på, at han er bekymret for især udviklingen i udgifterne på medicin, og som risikerer at udhule de midler der er afsat til at følge med det stigende antal ældre.

Penge til anlæg

Når det gælder anlæg blev det til et beskedent løft i forhold til sidste år, nemlig i 2024 3,35 mia. kr. I 2025 stiger løftet til 3,75 mia. Det er højere end sidste år.

- Der er et stort behov for at investere massivt i at genoprette bygninger, som allerede er i dårlig stand. Slitage og forfald bliver kun værre af, at man ikke gør noget ved dem. Den opgave kan vi fortsætte med – men vi havde gerne set flere penge. Reelt må mange opgaver nu udskydes, siger næstformand Mads Duedahl.

 

Læs hele aftalen her:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne overholdt budgetterne i 2023 trods stærkt stigende medicinudgifter

Stigende udgifter til medicin oversteg i 2023 de midler, som regionerne fik til at nedbringe ventelister. Det er dog lykkedes at overholde budgetterne for 2023, viser den samlede opgørelse over regionernes regnskaber.

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere

Kronik: Vi skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden med et nationalt center for sundhedsinnovation

I fremtiden vil færre medarbejdere skulle behandle flere patienter med stigende behov. Derfor har vi brug for flere løsninger, der frigør arbejdskraft til at løse sundsvæsenets kerneopgaver. Og vi har brug for en effektiv skalering af de løsninger, der virker.

Læs mere