Danske Regioner om sundhedsreform: En god dag for danskerne
Danske Regioner roser store dele af regeringens sundhedsudspil. Det bidrager til mere sammenhæng for den enkelte patient, og almen praksis styrkes.
Med regeringens udspil her til formiddag er banen kridtet godt op for de kommende forhandlinger om en sundhedsreform. Danske Regioner er overordnet positiv over for de fleste elementer i udspillet – ikke mindst de dele, som er med til at skabe mere sammenhæng for borgerne.
Samtidig kan regionerne glæde sig over, at der investeres i det samlede sundhedsvæsen.
Mere sammenhæng
- Det er en god dag for danskerne, og overordnet er vi tilfredse med regeringens udspil. Først og fremmest er det positivt, at regeringen samler flere sundhedsopgaver i regionerne. Det er helt nødvendigt for at skabe et mere sammenhængende forløb for patienterne, siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner.
Det vil især gavne patienterne, at regionerne i fremtiden har ansvaret for sengepladserne uden for hospitalerne, og at akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen samles i regionerne.
- Der er grund til at glæde sig. Vi har i årevist efterspurgt mere sammenhæng for patienten, og nu sker der noget, siger Mads Duedahl, næstformand for Danske Regioner.
Regionerne for bordenden i nye råd
Regeringen foreslår, at der etableres 17 nye sundhedsråd rundt om i landet under regionerne med ansvar for det nære sundhedsvæsen.
- Nu må vi studere den del af udspillet meget nøje. Overordnet vil jeg sige, at vi støtter regeringens intention med rådene, og vi går positivt ind i drøftelserne og er parate til at sætte os for bordenden, siger Anders Kühnau.
Anders Kühnau understreger, at det er afgørende, at de nye råd bliver effektive og i stand til at træffe de nødvendige beslutninger.
Almen praksis styrkes
Danske Regioner har længe efterlyst, at almen praksis bliver styrket og hilser på den baggrund regeringens udspil på det område velkomment.
- Det er virkeligt glædeligt, at regeringen med udspillet vil modernisere rammerne for at drive almen praksis i Danmark. Der er brug for at øge kapaciteten og brug for at fordele ressourcerne bedre. Begge dele er meget vigtigt, når vi vil styrke det nære sundhedsvæsen, siger næstformand Mads Duedahl.
Han roser også, at regeringen vil sikre en bedre geografisk fordeling af speciallæger.
En stor region løser ikke problemerne
Danske Regioner er meget enig med regeringen i, at der er behov for at gøre en indsats for yderområderne på Sjælland. Men forslaget om én meget stor region i Østdanmark, der skal dække halvdelen af Danmarks befolkning, er bekymrende.
- Vi noterer os, at der er enighed i regeringen om en stor region, og vi vil arbejde konstruktivt med at få det bedste ud af den situation. Men vi må være ærlige og sige, at en stor region ikke i sig selv er en løsning i forhold til at skabe mere lighed i sundhed. Vores fokus vil være, at vi skal levere sundhed til dem, der har brug for det, og det kræver andre redskaber end en sammenlægning, siger Anders Kühnau.
Arbejdet i psykiatrien skal fortsætte
Regeringen foreslår i udspillet en integration mellem psykiatrien og det øvrige sundhedsvæsen. Også her er det vigtigt at holde fokus.
- Vi skal passe på med at tro, at et mål om integration af psykiatri og somatik i sig selv gør en forskel. Vi vil være optagede af, at vi ikke mister fokus. Ikke mindst skal vi målrettet fortsætte med at gennemføre 10-års-planen, siger Mads Duedahl.
Nye rettigheder i det nære og en folkesundhedslov
Danske Regioner glæder sig også over, at regeringen med udspillet imødekommer regionernes og en række andre organisationers ønske om en folkesundhedslov. Ligesom regionerne hilser kroniker-pakkerne og nye rettigheder til patienterne i det nære sundhedsvæsen velkommen:
- Det er en reform, der sætter patienten i centrum. Vi er meget glade for at se, at patientrettigheder, som har drevet en enormt positiv udvikling på sygehusene, nu også kan være med til at styrke udviklingen af det nære sundhedsvæsen, siger Mads Duedahl.
Folkevalgte politikere
Sundhed er et af de allervigtige emner for danskerne, og derfor er det selvfølgelig også et område, som skal styres af direkte folkevalgte politikere. Regeringen vil i udspillet justere antallet af regionalpolitikere.
- Det afgørende for mig er, at det med udspillet er slået fast, at vi skal have et folkevalgt regionalt demokrati. Det er godt, og der er nu skabt ro om rammerne for regionerne. Men vi skal være opmærksomme på demokratiets vilkår på Sjælland. Når man skaber en så stor region, så bør man også sikre tilstrækkelig demokratisk repræsentation af borgerne, siger Mads Duedahl.
Hvis du vil vide mere
Kontakt
Pressekontakt
Kontakt pressevagten på telefon 51 51 18 18 (ikke SMS) eller på pressekontakt@regioner.dk