Ældreministeren ser til udlandet for at tage hånd om rekrutteringsudfordring i ældreplejen
Allerede om 10 år risikerer Danmark at mangle omkring 15.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Ældreministeren sætter nu gang i at udvikle en modtagelsespakke med kommuner og regioner.
Det bliver ældreminister Mette Kierkgaard, som skal stå i spidsen for at gøre danske plejehjem og hjemmeplejen klar til at ansætte sundheds- og omsorgsmedarbejdere fra Indien og Filippinerne.
Det sker efter, at regeringen har besluttet at indgå partnerskaber med Indien og Filippinerne om uddannelse og rekruttering af sundheds- og plejepersonale. Det er en opgave, som skal løses i tæt parløb med blandt andet de arbejdspladser, hvor medarbejderne skal ansættes. En arbejdsgruppe bestående af udvalgte kommuner og regioner, KL og Danske Regioner samt en række ministerier – med Ældreministeriet som formand – skal derfor i gang med at se på, hvordan modtagelsen af international arbejdskraft til den danske sundheds- og ældresektor kan skrues sammen.
Ældreminister Mette Kierkgaard: - Det er helt afgørende, at vi finder en ny måde at arbejde med succesfuld modtagelse og integration på det danske arbejdsmarked. Sammen med kommuner og regioner skal vi have udviklet en solid modtagelsespakke, så vi understøtter, at medarbejderne får job, lærer sproget og bliver taget godt imod. Samtidig er en god integration i lokalsamfundet er vigtig. Udfordringen i ældreplejen er nemlig ikke kun at tiltrække medarbejdere, men også at fastholde dem. Det skal vi lykkes bedre med, så vi også i fremtiden kan tilbyde vores ældre en ordentlig pleje.
Regeringens egne fremskrivninger viser, at det danske samfund allerede om 10 år kan mangle op mod 15.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.
- Sammen med en række andre tiltag er rekruttering af international arbejdskraft en vigtig del af den samlede værktøjskasse i forhold til at imødegå manglen på medarbejdere i ældreplejen. Derfor er jeg utrolig glad for den positive interesse, der allerede nu har været fra kommuner og regioner. Jeg har store forventninger til det samarbejde, vi nu skal i gang med, siger Mette Kierkgaard.
Både KL og Danske Regioner er med i arbejdet med at udvikle en model for rekruttering og modtagelse af internationalt sundheds- og plejepersonale med særligt fokus på ældreplejen.
Anders Winnerskjold, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for ældreområdet:
- Efterspørgslen på arbejdskraft i ældresektoren vokser, og der er brug for en bred vifte af løsninger, så vi også i fremtiden har medarbejdere nok. Derfor er det positivt med dette initiativ fra regeringen om at få flere uddannede til landet, og vi ser frem til at samarbejde med ældreministeren om at udvikle en modtagelsespakke. Det er vigtigt, at vi har et velfungerende og gennemtænkt set-up, så vi kan tage godt imod nye kollegaer fra udlandet. Det handler både om, at de før ankomst skal have de nødvendige danskkundskaber og om, at vi skal have de rette redskaber og ressourcer på de kommunale arbejdspladser og i lokalsamfundene til at tage godt imod dem for eksempel med bolig, hjælp til at søge job til ægtefællen, skole- og dagtilbud til børnene og til at lære den danske kultur at kende.
Lars Gaardhøj, formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg: - Vi påtager os et stort ansvar, når vi inviterer social- og sundhedspersonale fra fremmede lande. Det skal vi være bevidste om, og vi kan lære af de erfaringer, vi fik, da iranske sygeplejersker kom hertil. Vi skal blandt andet sikre os, at nye medarbejdere sprogligt kan begå sig på dansk. For at det hele lykkes, kræver det et grundigt forarbejde, som det er positivt, at regeringen nu lægger op til. Lige nu er manglen på social- og sundhedsmedarbejdere størst i kommunerne, men vi kan jo se på alle fremskrivninger, at vi kommer til at mangle medarbejdere på mange områder”.
Fakta
Om partnerskabet
Fakta:
Rekrutteringspartnerskaberne indebærer, at danske og udenlandske myndigheder indgår bilaterale aftaler om rekruttering og uddannelse af sundheds- og plejepersonale. Der afsøges bl.a. mulighed for at oprette uddannelsesforløb for social- og sundhedsassistenter i udlandet samt forløb for eksisterende udenlandsk sundheds- og plejepersonale, hvor disse opkvalificeres til at kunne arbejde i den danske sundheds- og ældresektor. En del af opkvalificeringen vil ske igennem sprogforløb i udlandet for at sikre et tilstrækkeligt dansksprogligt niveau.
Arbejdsgruppen består af Ældreministeriet (formand), udvalgte projektkommuner- og regioner, KL og Danske Regioner samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Arbejdsgruppen skal bl.a. udvikle en modtagelsespakke i Danmark, som skal bidrage til, at der er efterspørgsel på og job til de udenlandske sundheds- og plejemedarbejdere, der kommer til Danmark, samt gode rammer for integration på arbejdspladsen og i lokalsamfundet.