Sundhedsvæsenet er afhængigt af lægemiddelforsyning fra omverdenen, og den stigende globale usikkerhed øger risikoen for uforudsete stop i leverancer. Medicin til bedøvelse, behandling af infektioner, smerte- og intensivbehandling er blandt de kritiske lægemidler, det danske sundhedsvæsen selv bør kunne producere i tilfælde af en ekstraordinær krise.
I dag kommer meget kritisk medicin fra udlandet, og den afhængighed øger sårbarheden, hvis der fx kommer en forsyningskrise. Det kalder på en afklaring af, hvor langt lagrene af kritisk medicin skal kunne række, og en sikring af produktionsfaciliteter til særligt kritisk medicin.
Opgaven med national produktion af kritiske lægemidler ligger i dag hos regionerne, men hvis de ved en krise skal producere flere kritiske lægemidler og hurtigt omstille produktionen, er der brug for de rette forudsætninger. Danske Regioner opfordrer regeringen til at indgå i et samarbejde, der kan styrke sundhedsvæsenets beredskab:
- Der er brug for, at vi sammen med staten lægger en fælles plan for, hvilket beredskabsniveau Danmark skal have. Fx hvilke kritiske lægemidler, vi selv skal kunne producere, hvis en krise indtræffer, og hvor store lagre vi skal have. Det handler også om, hvor store dele af forsyningskæden, vi skal have på danske, nordiske eller europæiske hænder, fortæller Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner.
Lægemiddelberedskab er en dagsorden for alle lande
Den nationale produktion af kritiske lægemidler foregår i dag i på regionernes apoteker i Østdanmark, og de kan i øjeblikket producere omkring 34 af de 200 kritiske lægemidler, der vil være nødvendige ved en krise. Det er en tværgående opgave og indsats at gøre lægemiddelproduktionen mere robust, og det rækker ud over det regionale ansvar, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner:
- Regionerne driver et effektivt sundhedsvæsen, hvor vi ikke køber mere end det, vi skal bruge. Effektiviteten øger sårbarheden, og derfor er det vigtigt at rykke på den fælles dagsorden om lægemiddelberedskab, så vi kan være forberedt på mulige kriser.
Nyhed fortsætter under illustration