Gå til indhold

Kræft

Danske Regioner tager godt imod kræftplan

Regeringen har netop præsenteret Kræftplan V, og den bliver godt modtaget af Danske Regioner: -Kræftplanen styrker de rigtige områder. Regionerne er klar til at løfte ansvaret og føre planen ud i livet, siger formand, Anders Kühnau.

Kræftplanen er den femte, siden den første kræftplan blev vedtaget for 25 år siden. 

- Vi er lykkedes med at forbedre overlevelsen efter kræft markant i de seneste par årtier. Det er sket med hurtigere forløb og bedre behandling, og det er meget tilfredsstillende, at markant flere kræftpatienter overlever. Derfor er det også det helt rigtige, at kræftplanen har fokus på at hjælpe patienterne med de følger, der kan være efter et kræftbehandlingsforløb, siger Anders Kühnau. Hjælpen til senfølger kan komme fra egen læge, rehabilitering og hospitalsafdelinger. 

(Nyheden fortsætter under illustrationen) 

Forebyggelse er vigtig

Formanden for Danske Regioner roser også , at kræftplanen har fokus på forebyggelse. Regionerne er tilfredse med, at planen fx indeholder initiativer til at begrænse salget af nikotinprodukter, sådan som Danske Regioner har foreslået tidligere. 

Bedre hjælp til rygestop hilses også velkommen, mens markant højere priser på tobak desværre ikke er en del af kræftplanen, sådan som regionerne ellers har efterlyst.

Til gengæld er Danske Regioner tilfredse med, at en 18-års aldersgrænse for brug af solarier på sigt kan medvirke til, at færre vil udvikle modermærkekræft.

Mange danskere får kræft, så behandlingsbehovet er stort 

Danske Regioner mener, at planen er væsentligt skridt i den rigtige retning, men regionerne får i de kommende år behov for, at der kommer flere midler til at styrke behandlingskapaciteten. 

- Vi står allerede i dag i en situation, hvor vi behandler flere og flere patienter med kræft. Vi får med planen en videreførsel af de midler, vi tidligere har fået til kræftområdet, og det er godt. Men desværre vil bevillingen falde gradvist over tid, og det bekymrer os, påpeger Anders Kühnau. 

- Regionernes behov for behandlingskapacitet bliver større i takt med, at antallet af ældre stiger i fremtiden. Det betyder desværre, at vi kan se ind i en fremtid med endnu flere kræftpatienter. Derfor er vi ærgerlige over, at beløbene til ekstra kapacitet falder frem mod 2027, lyder det fra formanden for Danske Regioner.  

- Vi vil arbejde for at styrke området, og vi påtager os opgaven med at få planen ud at leve, pointerer Anders Kühnau.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

2024 bød på 4.244 flyvninger og 10-års jubilæum for akutlægehelikopterne

Årsrapporten for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning 2024 viser et stabilt aktivitetsniveau for landets fire akutlægehelikoptere, en høj patienttilfredshed og et tilbageblik på de første 10 år med højtspecialiseret lægefaglig hjælp fra luften.  

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere

Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark

Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.

Læs mere