Gå til indhold

Nu overtager regionerne ordningen med utilsigtede hændelser

Den 1. maj overtager regionerne ordningen med utilsigtede hændelser og driften af Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Det betyder, at sundhedspersonale forsat kan rapportere fejl til brug for læring i sundhedsvæsenet og til gavn for patientsikkerheden.

Som det første land indførte Danmark en lov om patientsikkerhed, hvor sundhedspersonalet fortroligt og sanktionsfrit kan indrapportere utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet.

En politisk aftale mellem Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet betyder, at regionerne overtager den nationale opgave med at modtage rapporteringer om utilsigtede hændelser og driften af Dansk Patientsikkerhedsdatabase fra staten.

- Jeg er glad for, at regionerne overtager og viderefører ordningen med utilsigtede hændelser. Det betyder nemlig, at sundhedspersonalet også i fremtiden kan indrapportere fejl og bidrage til vigtig læring til gavn for patienterne, siger Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Ordningen styrker patientsikkerheden

Ordningen med utilsigtede hændelser er en af grundstenene i sundhedsvæsenet, når det kommer til at styrke patientsikkerheden. Den er grundlaget for, at man kan undersøge mønstre på tværs af behandlingssteder og lære af fejl, så de ikke sker igen.

 

- Det har stor betydning for patientsikkerheden, at personalet kan være trygge ved at indrapportere utilsigtede hændelser fortroligt og sanktionsfrit. For på den måde kan vi forebygge, at de samme fejl sker igen og styrke kvaliteten i vores sundhedsvæsen, siger Karin Friis Bach.

Forankres i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut

Rapporteringsordningen for utilsigtede hændelser har hidtil været varetaget af Styrelsen for Patientsikkerhed. Når regionerne overtager ordningen og driften af patientdatabasen, bliver opgaven forankret i det nyoprettede Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

Ved overtagelsen vil ordningen fortsat være tilgængelig for alle, der allerede i dag drager nytte af den. Det betyder, at alle i sundhedsvæsenet på tværs af kommuner, regioner, apoteker og almen praksis stadig har mulighed for at indrapportere utilsigtede hændelser i Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Det samme gælder indberetninger fra patienter og pårørende.

Brugere af ordningen vil altså ikke opleve en ændring i indrapporteringen af utilsigtede hændelser efter 1. maj. 
Fagligt forum for patientsikkerhed, hvor en lang række sundhedsfaglige interessenter er repræsenteret, vil også fortsætte, når regionerne overtager ordningen.

Forummet har til opgave at give input til analyse- og læringsaktiviteter samt give faglig sparring omkring patientsikkerhedsforhold. Forummet udveksler og drøfter endelig også aktuelle emner om patientsikkerhed på lokalt, nationalt og internationalt niveau.

Læs mere:

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller på pressekontakt@regioner.dk

Fakta

Hvad er en utilsigtet hændelse

Når noget går galt i forbindelse med sundhedsfaglige opgaver, kaldes det en utilsigtet hændelse (UTH).

Det er en hændelse, som har eller kunne have haft konsekvenser for patienten i forskellig grad. Den kaldes utilsigtet, fordi det ikke var hensigten, at det skulle ske.

Som sundhedsperson har man pligt til at rapportere utilsigtede hændelser. Gennem læring fra de rapporterede utilsigtede hændelser kan man forebygge, at det samme sker for den næste patient.

Relaterede nyheder

Læs mere