Gå til indhold

Medicinudgifter

Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet

Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.

Ny og virkningsfuld medicin mod bl.a. lymfekræft og øget brug af genterapi er blandt de mange nye behandlinger, som gør det muligt at hjælpe stadig flere patienter.

De nye behandlinger betyder dog også, at udgifterne til sygehusmedicin de seneste år er steget fra 9,7 mia. kr. i 2022 til 10,6 mia. kr. sidste år. Og udviklingen af flere nye og virkningsfulde lægemidler vil i de kommende år få udgifterne til at stige yderligere.   

Danske Regioner foreslår derfor regeringen at indføre en model for risikodeling for ny dyr sygehusmedicin, der kan holde hånden under sundhedsvæsenet, når medicinudgifterne stiger. I 2023 var stigende medicinudgifter årsag til besparelser og ansættelsesstop på mange hospitaler. 

- Det er uholdbart for sundhedsvæsenet, hvis nye og dyre lægemidler kan trække tæppet væk under den samlede økonomi. Udgifterne til hospitalsmedicin vokser hastigt i disse år, og der er brug for, at regioner og regeringen går sammen og finder en løsning, siger Mads Duedahl, næstformand for Danske Regioner. 

Regionerne forhandler i øjeblikket med regeringen om en økonomiaftale for 2026, og de stigende medicinudgifter er på bordet, når parterne mødes. 

Sundhedsreform flytter økonomi

Regionernes samlede udgifter til medicin er steget med over tre mia. kr. siden 2018, og det seneste år er det især hospitalsmedicin, der har drevet udgifterne op. I 2024 kom de over 10,6 mia. kr. Foruden hospitalsmedicin udbetaler regionerne også tilskud til receptpligtig medicin, danskerne køber på apoteket.  Samlet set havde regionerne udgifter til medicin for over 18,2 milliarder i 2024.

Med sundhedsreformen skal flere af sundhedsvæsenets ressourcer bruges i det nære sundhedsvæsen frem for på hospitalerne. Danske Regioner bakker op om reformens fokus på nære indsatser, men påpeger at hospitalernes økonomi vil blive mere sårbar. Det øger behovet for at sikre sig mod store udsving, siger Mads Duedahl.  

- Sundhedsreformen flytter økonomi fra hospitalerne til det nære sundhedsvæsen. Vi er meget enige i at der skal investeres i indsatser tættere på borgerne, men det betyder også at hospitalerne bliver mere sårbare i forhold til store stigninger i udgifterne til medicin til fx ny kræftmedicin. Derfor er det afgørende med en model for, hvordan regioner og stat deler risikoen.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller på pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør 2025: “Sammen når vi længere”

Professor og læge Bente Klarlund og forsanger i Kandis Johnny Hansen modtog Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025 på Folkemødet på Bornholm. De to forskellige stemmer forenes i deres fælles projekt ’Klarlund og Kandis på kur – forever’, hvor de bygger bro mellem forskning og hverdagsliv - mellem sundhedsråd og fællessang.

Læs mere

Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark

Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.

Læs mere

Lad os indføre generisk ordination – for patienterne og sundhedsvæsenets skyld

Det er på høje tid, at vi indfører generisk ordination i Danmark, hvor lægen ordinerer det aktive indholdsstof i en medicin – i stedet for et bestemt handelsnavn. Med generisk ordination styrker vi patientsikkerheden og gør hverdagen lettere for både patienter og sundhedsprofessionelle.

Læs mere