Gå til indhold

Ny akutlægehelikopter i Nordjylland bør placeres bedre

Placeringen af en ny akutlægehelikopter kunne have været bedre og sikret hurtig hjælp til flere danskere, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, som reaktion på, at regeringen og Dansk Folkeparti har placeret den nye helikopterbase i Saltum i Vendsyssel.

”Hvis regeringen og Dansk Folkeparti havde lyttet til regionernes faglige anbefaling til helikopterens placering, havde 10 gange så mange borgere kunnet få hjælp fra helikopteren inden for 20 minutters flyvetid. Det undrer mig, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke fokuserer skarpere på at sikre den bedste hjælp til flest muligt danskere.”

Sådan siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i dag har offentliggjort placeringen af landets fjerde akutlægehelikopter. Akutlægehelikopterne kan sikre specialiseret behandling til patienter, der bor langt fra landets fire store universitetshospitaler i Aarhus, Aalborg, Odense og København. Helikopterne skal derfor særligt dække de omkring 1,3 mio. borgere, der bor mere end 40 minutters ambulancekørsel fra de store hospitaler

Bedre dækning i Vendsyssel

”I regionerne er det vores kerneopgave at hjælpe flest danskere bedst muligt. Det er akutlægehelikopterne med til, de er livsvigtige, og de sørger for hurtig, specialiseret hjælp i Danmarks yderområder. Den nye, fjerde helikopter dækker Vendsyssel meget bedre end hidtil, men alligevel må jeg desværre sige, at placeringen i Saltum ikke er optimal,” siger Stephanie Lose.

Akutlægehelikopteren i Saltum vil kun dække 10 procent af de 1,3 mio. danskere med potentielt behov for helikopterhjælp. Hvis regeringen og Dansk Folkeparti havde fulgt regionernes anbefalinger om en placering nær Brovst, ville helikopteren inden for 30 minutter kunne nå 90.000 flere borgere.

Mere lige adgang til hurtig hjælp

”Når der nu kommer en fjerde helikopter, har jeg svært ved at forstå, at man ikke også vælger at rykke rundt på de to eksisterende jyske helikopterbaser, så helikopterne dækker hele Danmark mere effektivt. Det handler om at få mest mulig sundhed for skatteborgernes penge og at sikre lige adgang til sundhed, uanset hvor i landet du bor,” siger Stephanie Lose og supplerer:

”Baserne i Saltum og Skive kommer til at dække 282.000 borgere, mens Billund og Ringsted så dækker ca. en million borgere. Det kunne godt være fordelt bedre.”

Danske Regioner anbefalede i maj Sundheds- og Ældreministeriet at placere den nye helikopter i Jammerbugt Kommune nær Brovst og samtidig flytte Skive-helikopteren sydpå til Herning Kommune og Billund-helikopteren til Assens Kommune, mens Ringsted-helikopteren skulle forblive i Ringsted.

Læs mere: Ny akutlægehelikopter får base i Jammerbugt Kommune (sum.dk)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jakob Schelde Holde, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8360
M: 2240 6202
E: jsh@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Nye akutlægehelikoptere til Danmark

Fire nye akutlægehelikoptere vil give større fleksibilitet, øget sikkerhed og blandt andet sikre bedre plads til særligt udstyr og personale, når patienter skal flyves til specialiseret behandling på et hospital.

Læs mere

Faste læger på plejehjemmene giver mere tryghed og færre indlæggelser

I 2020 havde cirka 66% af de kommunale plejehjem en plejehjemslæge, og det er gået den rigtige vej siden. Tallet skønnes nu at være 70-75% af plejehjemmene. Målet er, at alle plejehjem skal have en fast læge tilknyttet. Undersøgelse viser, at plejehjemslæger kan forebygge op imod hver tredje indlæggelse.

Læs mere

Sådan sikrer vi sundhedsvæsenets krumtap ikke knækker

Akutmodtagelserne er den krumtap, vi som danskere altid skal kunne regne med, når vores barn er faldet og har fået hul i hovedet, vi selv er styrtet på cyklen og taget fra med kravebenet eller vores mors influenza har fået lidt for godt fat til at den aldrende krop selv kan bekæmpe virussen.
Så derfor er det for os i regionerne afgørende at sikre, at medarbejdere på landets akutmodtagelser kan behandle alle de borgere, der har akut behov for det.

Læs mere

Regionerne ser frem til at udvikle sundhedsvæsenet sammen med en ny regering

Der er behov for at tænke nye tanker, der tager fat på ændringer af den nuværende velfærdsmodel i lyset af de kommende års demografiske udfordringer. Derfor glæder Danske Regioner sig til et ambitiøst samarbejde om udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen.

Læs mere