Gå til indhold

Akuthjælp

Akutlægehelikopterne gik i luften over 4.000 gange i 2023  

De fire danske akutlægehelikoptere er med til at redde liv i hele landet, og sidste år var de fire akutlægehelikoptere i luften over 4.167 gange. Det er især i yderområderne, at der ofte er brug for den hurtige hjælp.

Helikopterne fløj i gennemsnit ud på 11,4 missioner dagligt i 2023. Det fremgår af  den netop offentliggjorte årsrapport fra regionernes landsdækkende Akutlægehelikopterordning. 

- Akutlægehelikopterne spiller en afgørende rolle for at sikre hurtig og specialiseret lægehjælp i hele landet. De gør en stor forskel for borgerne – især i de områder med langt til hospitalerne, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner.

(ARTIKEL FORTSÆTTER UNDER FOTO)

 

Foto: Anna Marin

I 2023 var der flest missioner til følgende kommuner: Thisted havde flest flyvninger med 213 ture, dernæst Bornholm (188), Samsø (178), Esbjerg (155), Herning (154), Guldborgsund (146) og Lolland (143).

De fire akutlægehelikoptere flyver ofte patienter til de store universitetshospitaler.

De 4.167 flyvninger sidste år var en anelse færre end året før, men patienterne grupperede sig ligesom tidligere: Patienter med hjerte- og karsygdomme udgjorde den største patientgruppe. Den udgjorde sidste år 42 procent. Patienterne havde typisk fået hjertestop eller en stor blodprop i hjertet. Andre af patienterne havde hjerneblødninger eller blodpropper i hjernen. En anden stor patientgruppe var traumepatienter, f.eks. efter trafikulykker.

- I de situationer er hurtig hjælp ofte meget afgørende. Enten i forhold til at få lægehjælpen frem hurtigst muligt, eller i form af hurtig transport til den specialiserede behandling på et hospital. Så her kommer akutlægehelikopterne virkelig til deres ret, siger næstformand Mads Duedahl fra Danske Regioner.

Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning fungerer som et samarbejde mellem landets fem regioner. Helikopterne flyver ud fra fire baser i henholdsvis Ringsted, Billund, Skive og Saltum, så hele landet er dækket ind.

Det er regionernes AMK-vagtcentraler, der sender helikopterne ud. Akutlægehelikopterne flyver flest missioner til regioner og kommuner tættest på deres egne baser, men de kan sendes til alle dele af landet efter behov.

Læs mere: 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

 

Den Landsdækkende Akutlægehelikopter

Cheflæge Troels Martin Hansen, telefon 4019 3203 eller troehans@rm.dk

RELATEREDE NYHEDER

Læs mere