Ny vækstplan for life science kan sikre bedre behandlinger og mere forskning

Der er stærke potentialer i den life science-vækstplan, som regeringen netop har fremlagt, mener Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner. Planen kan give bedre forhold for både patienter og forskere og sætte endnu mere skub i offentlig-privat samarbejde på sundhedsområdet.

Regeringen har i dag fremlagt en vækstplan med 36 initiativer, der skal gøre Danmark til en førende life science nation i Europa. Det skal være mere attraktivt at forske og udvikle nye lægemidler og medicoteknisk udstyr i Danmark, der skal trækkes mere klinisk forskning hertil, og det skal være nemmere og billigere for virksomhederne at starte kliniske forsøg.

Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, hæfter sig særligt ved, at der skal etableres en national organisation, som skal gøre det mere attraktivt at udføre kliniske forsøg i Danmark. Den nye organisation kommer blandt andet til at bygge videre på de regionale initiativer Én Indgang og NEXT.

Bedre behandling til patienterne

”Det er rigtigt set af regeringen med netop sådan en organisation, og i regionerne ønsker vi, at den hurtigt kommer på skinner og op i fart. Vi har længe været klar og ser frem til et konstruktivt samarbejde med industrien,” siger Stephanie Lose og supplerer:

”Life science-området er en vigtig motor for dansk eksport og afgørende for, at vi kan levere høj kvalitet og bedre behandling til patienterne. Regionerne har gennem lang tid arbejdet med at styrke den kliniske forskning og gøre det nemmere for virksomhederne at udvikle, teste og afprøve nye løsninger i samarbejde med hospitalerne.”

Mere forskning i Danmark

Regionerne etablerede i 2012 ”Én Indgang for kliniske forsøg”, som hjælper virksomheder med at afklare patientgrundlaget til kliniske forsøg og levere service og information til virksomheder, der overvejer at placere kliniske forsøg i Danmark. Regionerne er samtidig en central del af det offentlig-private partnerskab NEXT, som siden 2014 har arbejdet for at tiltrække kliniske forsøg til danske hospitalsafdelinger.

”Life science handler om at sikre patienterne den bedste behandling og om at give vores sundhedspersonale adgang til den nyeste viden og sundhedsforskning. Danmark er allerede godt med, og med den nye vækstplan får vi i regionerne endnu bedre muligheder,” siger Stephanie Lose, som er tilfreds med, at regeringen fokuserer på regionernes igangværende arbejde med at samle klynge- og innovationsnetværkene inden for life science.

”Vi er glade for, at regeringen anerkender regionernes arbejde med at forenkle life science-klyngerne. Det sikrer ikke blot enkel adgang for life science-virksomheder i hele Danmark, men også tårnhøj faglighed og stærk professionalisme.”

Læs mere: Regeringens life science-udspil (Erhvervsministeriet)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Ole Ravnholt Sørensen, seniorkonsulent

Center for Styring, Økonomi og Sammenhæng

T: 3529 8172

M: 2917 0872

E: ors@regioner.dk

 

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver

Kommunikation

M: 2115 2910

E: jbg@regioner.dk

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Læs mere

Relaterede nyheder

60.000 danskeres gener kan forbedre sundheden

Genetiske oplysninger kan afgøre liv eller død. Mange kræft- og hjertepatienter er blandt dem, der allerede i dag har gavn af, at deres gener undersøges af eksperter. På den måde får de hurtigt behandling, der virker. Behandling der kan udvides til langt flere grupper af patienter i fremtiden.

Læs mere

Regionerne satser på 360 graders innovation

Blodprøvedroner. Avanceret behandling allerede i ambulancen. Tættere samarbejder mellem klinikere, forskere og industrien om sundhedsinnovation er nødvendige, hvis vi vil løse sundhedsvæsenets udfordringer. Regionerne er klar til at samle kræfterne indadtil og udadtil til gavn for patienterne og for Danmark.

Læs mere

Medicinrådet er evalueret: Rådet fungerer

Godt to år efter oprettelsen af Medicinrådet foreligger der nu en evaluering foretaget af det eksterne analysefirma, Oxford Research. Konklusionen er, at Medicinrådet fungerer efter hensigten, men evalueringen peger også på en række områder med forbedringspotentiale. Danske Regioner vil derfor f.eks. overveje nye sagsbehandlingsfrister og en anden model til at vurdere lægemidlers effekt.

Læs mere

Nye aftaler sænker priserne på medicin i Danmark

Sundhedsministeriet- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen er i dag blevet enige om to nye aftaler. Listepriserne på sygehusmedicin sænkes med i alt 12,5 pct. over fire år. Samtidig sættes der loft over priserne på medicin på apotekerne.

Læs mere