økonomiforhandling

Højere aktivitet på hospitalerne understreger behov for markant løft

Nye tal viser stor stigning i antal kontakter på sygehusene og få ekstra ansatte. Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 39 procent. Der skal flere penge til, hvis ikke ny medicin og nye behandlinger skal sluge det hele.

Tallene taler deres tydelige sprog. I løbet af de sidste ti år har personalet på hospitalerne fået markant mere at lave.

Fra 2009 til 2018 er antallet af patientkontakter på hospitaler i Danmark steget med 5,3 millioner. I samme periode er antallet af sundhedsfagligt personale steget med 3,9 procent.

- Stigningen i antallet af kontakter og patienter vil fortsætte de næste år. En del af grunden er, at demografien udvikler sig - at vi bliver ældre. Alene det koster 1 milliard kroner. Og det er kun hvad det koster at fastholde den nuværende behandling for de mange flere ældre, der kommer. Det giver hverken mere tid til personalet eller bedre behandling, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Demografiløft kan ikke stå alene

Men et løft for at dække den demografiske udvikling alene er ikke en mulighed. For det er ikke muligt at fravælge at prioritere medicin eller nye behandlinger.

- Behandlingsmulighederne udvikler sig. Det bør man forholde sig til. Danskerne vil jo ikke acceptere, at det er en 5-år gammel behandling man tilbydes, hvis der er kommet nye og mere effektive behandlinger til, siger Stephanie Lose.

 

Fakta:

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 5,3 millioner. Det svarer til en stigning på 39 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er antallet af patienter, der har brug for behandling i psykiatrien steget fra 110.000 til 154.000. Det svarer til en stigning på 40 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en væsentlig stigning af antallet af patienter fra 2.476.000 til 2.785.000 i den somatiske del af sundhedsvæsenet. Det svarer til en stigning på knap 13 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af fuldtidsbeskæftiget sundhedsfagligt personale på offentlige sygehuse på 2.510. Det svarer til en stigning på 3,5 procent.
kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Ny aftale om økonomi i 2020: Pænt løft til sundhedsvæsenet

En ny økonomiaftale med regeringen sikrer ekstra 1,5 mia. kr. til regionerne, og det er et godt resultat, siger formanden for Danske Regioner Stephanie Lose.

Læs mere

Gamle skinner kan afspore det lokale tog

Ny opgørelse viser, at mere end 80 procent af lokalbanernes skinner nærmer sig sidste salgsdato. Nogle steder må man endda pille sæder ud af togene, da skinnerne er så gamle, at der ellers ikke kan køres med den fornødne fart. – Det er helt afgørende, at regeringen vil være med til at investere i den kollektive trafik, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Flere hjertepatienter kan få ny skånsom operation uden store gener

Et nyt fremskridt i behandlingen af hjerteklapper betyder, at flere patienter fremover kan få ny type operation, der både er skånsom og formentlig sikrer længere overlevelse. Behandlingen er både god og dyr, og det er en af grundene til, at Danske Regioner beder den nye regering om et økonomisk løft på 2 milliarder kroner ved de kommende økonomiforhandlinger.

Læs mere

Regioner og kommuner vil have ny model for de særlige pladser i psykiatrien

Danske Regioner og KL foreslår ny model for de 150 særlige sengepladser i psykiatrien. Mange af sengene står tomme, så der er brug for en ændring, så pladserne kan komme brugerne til gavn, skriver Ulla Astman og Martin Damm, henholdvis næstformand i Danske Regioner og KL.

Læs mere