Gå til indhold

økonomiforhandling

Højere aktivitet på hospitalerne understreger behov for markant løft

Nye tal viser stor stigning i antal kontakter på sygehusene og få ekstra ansatte. Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 39 procent. Der skal flere penge til, hvis ikke ny medicin og nye behandlinger skal sluge det hele.

Tallene taler deres tydelige sprog. I løbet af de sidste ti år har personalet på hospitalerne fået markant mere at lave.

Fra 2009 til 2018 er antallet af patientkontakter på hospitaler i Danmark steget med 5,3 millioner. I samme periode er antallet af sundhedsfagligt personale steget med 3,9 procent.

- Stigningen i antallet af kontakter og patienter vil fortsætte de næste år. En del af grunden er, at demografien udvikler sig - at vi bliver ældre. Alene det koster 1 milliard kroner. Og det er kun hvad det koster at fastholde den nuværende behandling for de mange flere ældre, der kommer. Det giver hverken mere tid til personalet eller bedre behandling, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Demografiløft kan ikke stå alene

Men et løft for at dække den demografiske udvikling alene er ikke en mulighed. For det er ikke muligt at fravælge at prioritere medicin eller nye behandlinger.

- Behandlingsmulighederne udvikler sig. Det bør man forholde sig til. Danskerne vil jo ikke acceptere, at det er en 5-år gammel behandling man tilbydes, hvis der er kommet nye og mere effektive behandlinger til, siger Stephanie Lose.

 

Fakta:

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 5,3 millioner. Det svarer til en stigning på 39 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er antallet af patienter, der har brug for behandling i psykiatrien steget fra 110.000 til 154.000. Det svarer til en stigning på 40 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en væsentlig stigning af antallet af patienter fra 2.476.000 til 2.785.000 i den somatiske del af sundhedsvæsenet. Det svarer til en stigning på knap 13 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af fuldtidsbeskæftiget sundhedsfagligt personale på offentlige sygehuse på 2.510. Det svarer til en stigning på 3,5 procent.
kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne overholdt budgetterne i 2023 trods stærkt stigende medicinudgifter

Stigende udgifter til medicin oversteg i 2023 de midler, som regionerne fik til at nedbringe ventelister. Det er dog lykkedes at overholde budgetterne for 2023, viser den samlede opgørelse over regionernes regnskaber.

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere

Kronik: Vi skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden med et nationalt center for sundhedsinnovation

I fremtiden vil færre medarbejdere skulle behandle flere patienter med stigende behov. Derfor har vi brug for flere løsninger, der frigør arbejdskraft til at løse sundsvæsenets kerneopgaver. Og vi har brug for en effektiv skalering af de løsninger, der virker.

Læs mere