økonomiforhandling

Højere aktivitet på hospitalerne understreger behov for markant løft

Nye tal viser stor stigning i antal kontakter på sygehusene og få ekstra ansatte. Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 39 procent. Der skal flere penge til, hvis ikke ny medicin og nye behandlinger skal sluge det hele.

Tallene taler deres tydelige sprog. I løbet af de sidste ti år har personalet på hospitalerne fået markant mere at lave.

Fra 2009 til 2018 er antallet af patientkontakter på hospitaler i Danmark steget med 5,3 millioner. I samme periode er antallet af sundhedsfagligt personale steget med 3,9 procent.

- Stigningen i antallet af kontakter og patienter vil fortsætte de næste år. En del af grunden er, at demografien udvikler sig - at vi bliver ældre. Alene det koster 1 milliard kroner. Og det er kun hvad det koster at fastholde den nuværende behandling for de mange flere ældre, der kommer. Det giver hverken mere tid til personalet eller bedre behandling, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Demografiløft kan ikke stå alene

Men et løft for at dække den demografiske udvikling alene er ikke en mulighed. For det er ikke muligt at fravælge at prioritere medicin eller nye behandlinger.

- Behandlingsmulighederne udvikler sig. Det bør man forholde sig til. Danskerne vil jo ikke acceptere, at det er en 5-år gammel behandling man tilbydes, hvis der er kommet nye og mere effektive behandlinger til, siger Stephanie Lose.

 

Fakta:

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af kontakter på offentlige sygehuse på 5,3 millioner. Det svarer til en stigning på 39 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er antallet af patienter, der har brug for behandling i psykiatrien steget fra 110.000 til 154.000. Det svarer til en stigning på 40 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en væsentlig stigning af antallet af patienter fra 2.476.000 til 2.785.000 i den somatiske del af sundhedsvæsenet. Det svarer til en stigning på knap 13 procent.

  • Fra 2009 til 2018 er der sket en stigning i antallet af fuldtidsbeskæftiget sundhedsfagligt personale på offentlige sygehuse på 2.510. Det svarer til en stigning på 3,5 procent.
kontakt

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner klar med model for behandlingsråd

Et nyt råd skal vurdere, om prisen på forskellige behandlinger og teknologier står mål med effekten for patienterne. Det foreslår Danske Regioner, som nu fremlægger en model for et såkaldt Behandlingsråd. "Hvis patienterne fortsat skal have det bedste mulige sundhedsvæsen, skal vi bruge pengene på det, der virker bedst, og giver mest sundhed for pengene", siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Læs mere

Ny finanslov sikrer bedre vilkår på tre centrale områder i sundhedsvæsenet

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har præsenteret en finanslov, der i flere tilfælde tilgodeser sundhedsvæsenet: Psykiatrien kan se frem til et løft, der er prioriteret flere penge til personale og prisen på cigaretter bliver sat op.

Læs mere

Nye budgetaftaler: Medarbejderne skal kunne følge med

I budgetaftalerne for 2020 prioriterer regionerne flere midler til, at medarbejderne i sundhedsvæsenet fortsat kan levere god og tryg behandling, selvom antallet af patienter og medicinudgifterne stiger. Også almen praksis, psykiatrien og klimaet har stort fokus. "Med de nye aftaler tager vi endnu et skridt mod, at danskerne også fremover har et godt og trygt sundhedsvæsen", siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Læs mere

Ny aftale om økonomi i 2020: Pænt løft til sundhedsvæsenet

En ny økonomiaftale med regeringen sikrer ekstra 1,5 mia. kr. til regionerne, og det er et godt resultat, siger formanden for Danske Regioner Stephanie Lose.

Læs mere