Digitalisering

Rapport: Regionerne sikrer effektiv og billig it-drift

Selvom det danske sundhedsvæsen er blandt verdens mest digitale, viser ny rapport, at regionerne bruger færre penge på drift af it end et sammenligneligt internationalt gennemsnit. ”Jeg er stolt af, at vi løbende og effektivt har øget digitaliseringen i sundhedsvæsenet,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Digitale løsninger er uundværlige for patienter og medarbejdere i et moderne sundhedsvæsen, og de regionale it-afdelinger understøtter dagligdagen på landets hospitaler.

Nu viser en ny rapport, som Struensee & Co. og Deloitte har udarbejdet for regionerne og Finansministeriet, at regionernes IT-drift både er billig og veldrevet.

For selvom det danske sundhedsvæsen er blandt de mest digitaliserede i verden, viser rapporten, at regionerne blot bruger mellem 1,7-2,7 procent af deres budgetter på it-drift, hvilket er væsentligt under et internationalt sammenligneligt gennemsnit på 3,5-3,9 procent.

Rapporten peger også på, at regionerne siden 2007 har arbejdet målrettet på at forbedre deres IT-drift og gøre den mere ensartet. For eksempel har regionerne nedbragt antallet af elektroniske patientjournaler fra 23 forskellige systemer i 2007 til blot to i 2021.

Og den veldrevne it gør en stor forskel for patienterne, lyder det fra næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

- Jeg er stolt af, at vi på trods af mange år med stramme økonomiske rammer løbende og effektivt har øget digitaliseringen i sundhedsvæsenet – og endda på en måde, hvor patienterne har fået rigtig meget for de penge, vi har investeret, siger Ulla Astman.

Et godt samarbejde på tværs

Rapporten peger desuden på, at regionerne kan styrke deres samarbejde på digitaliseringsområdet, og foreslår en række initiativer, som på lang sigt kan give yderligere effektivisering af it-driften i regionerne.

Endelig kan initiativerne ikke iværksættes uden konsekvenser for øvrige digitaliseringstiltag i regionerne, der bl.a. skaber konkret værdi for patienter og klinikere. Og det er en vigtig pointe, mener Ulla Astman.

- Vi takker for rapportens forslag, som vi selvfølgelig vil se nærmere på. Forslagene er dog forbundet med både usikkerhed og dyre investeringer, og derfor vil det kræve ekstra midler, hvis vi skal følge dem uden at skulle skære i udviklingen af andre digitale løsninger eller i driften af hospitalerne, siger Ulla Astman og afslutter:

- I regionerne har vi allerede i dag stort fokus på at arbejde tæt sammen om it og digitalisering, når det giver mening. For eksempel samarbejder vi om en lang række fælles løsninger, bl.a. Sundhedsjournalen, telemedicin, den Præhospitale Patientjournal i alle landets ambulancer og driften af fælles it-systemer.

Læs mere her:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Morten Christensen, presserådgiver
Kommunikation
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

Rasmus Rose, teamleder
Regionernes Sundhedsteknologi og Innovation (RSI)
M: 4097 7471
E: rrs@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Ulla Astman,
1. næstformand, regionsrådsformand
T 96 35 11 00
M 30 23 64 54
E ullaa@rn.dk
Ulla Astman ny
Læs mere

Relaterede nyheder

Ny IT-sikkerhedskampagne: Et klik kan ændre alt

20.000 danskere har på kun seks måneder anmeldt it-kriminalitet, viser tal fra politiets center for it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK. Nu lancerer Digitaliseringsstyrelsen kampagnen ”Et klik kan ændre alt”, for at rette opmærksomhed mod problematikken. Danske Regioner er med i kampagnen, som lanceres i dag den 7. oktober.

Læs mere

Kommuner og regioner skal afprøve kunstig intelligens for at løfte kvaliteten i den offentlige service

Kommuner og regioner skal gennem 15 signaturprojekter afprøve kunstig intelligens inden for sundhedsområdet, social- og beskæftigelsesområdet samt tværgående sagsbehandling.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet

For første gang går sundhedsvæsenet og erhvervslivet sammen i et større offentlig-privat samarbejde om at udnytte den nyeste digitale teknologi til at skabe bedre sundhed. Det er Danske Regioner og Dansk Industri som nu indleder et utraditionelt samarbejde om at bruge teknologien til at give bedre forebyggelse, diagnostik, behandling, rehabilitering og genoptræning.

Læs mere