Gå til indhold

Corona/COVID-19

Regionerne vil ugentligt give overblik over værnemiddel-situationen

Regioner og kommuner køber massivt ind af værnemidler. Det arbejde sker i døgndrift, og er med til at forhindre, at lagerbeholdningen af værnemidler bliver kritisk. Indsatsen er på højeste blus, ikke mindst fordi sundhedsvæsenet står over for en gradvis åbning indenfor den nærmeste fremtid, hvor endnu flere patienter vil møde op i almen praksis og til behandling på hospitalerne. Derfor er regionerne i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen og kommunerne nu på vej med ugentlige data, der skal give overblik over værnemiddelsituationen i Danmark.

Sundhedsvæsenet ser ind i snart at skulle åbne op for flere behandlinger og operationer. Det vil betyde et stigende forbrug af værnemidler blandt sundhedspersonalet på både hospitaler og almen praksis, så patienter og personale fortsat kan sikre sig effektivt mod coronasmitte.
Derfor kommer regionerne i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen og kommunerne nu med en ugentlig oversigt over værnemiddelsituationen i Danmark.

- Vores vigtigste prioritet i sundhedsvæsenet er patienternes og personalets sikkerhed. Derfor kan jeg forsikre om, at vi gør alt, hvad vi kan, for at skaffe værnemidler til alle, der har et behov. Især nu hvor vi gradvist skal til at behandle mange flere på hospitalerne, understreger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Beholdningen af enkelte værnemidler er kritisk

Aktuelt er beholdningen af enkelte værnemidler på lagrene kritisk, og derfor arbejder indkøbsafdelingerne i døgndrift på at sikre endnu flere værnemidler til hele sundhedsvæsenet.

Det er særligt masker af typen FFP2 og FFP3 og kitler, der i øjeblikket er et lavt niveau af på lagrene. Med det forbrug som er i dag, forventes lagerbeholdningen for masker og kitler at strække sig to til tre uger frem.

- Regioner og kommuner har rigtig mange ordrer ude på alle typer af værnemidler inklusiv de masker og kitler, vi aktuelt har en lav beholdning af på lagrene. Vi er i Danmark i skarp konkurrence med resten af verden, og derfor har vi i samarbejde med flere store danske virksomheder etableret forsyningsgange, som vi forventer, vil kunne levere store partier af værnemidler i den kommende tid, siger Martin Magelund, der er formand for Danske Regioners arbejdsgruppe, som har overblikket over værnemidler.

Koordineret indsats på tværs

Indsatsen i arbejdsgruppen er koordineret i et tæt samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, regioner og kommuner og repræsentanter fra det private erhvervsliv.

I løbet af den seneste tid har mange danske virksomheder omlagt deres produktion, så de kan levere værnemidler til sundhedsvæsenet. Det betyder, at der allerede nu er leverancer af danskproduceret håndsprit, visirer, mundbind og masker på vej. Det vil sammen med de store indkøb bidrage til at fastholde og udbygge en lagerbeholdning, som kan matche behovet i den kommende tid.

Det er også forventningen, at der over det næste stykke tid vil komme planlagte ordrer på en række værnemidler, der er bestilt fra udlandet gennem samarbejder med danske virksomheder. Det vil blive distribueret ud til alle dele af sundhedsvæsenet lige så snart, det ankommer på dansk jord.

- Det er en konstant risiko, at Danmark potentielt kan mangle værnemidler. Derfor fastholder vi både niveauet for indkøb hos vores traditionelle leverandører og laver hele tiden nye aftaler med store og små virksomheder, så vi så vidt muligt kan imødekomme behovet i takt med at epidemien udvikler sig. Så sent som i morges begyndte udpakningen af et af verdens største fragtfly, der netop er landet i Danmark i samarbejde med Mærsk. Flyet indeholder tusindvis af værnemidler, som vi nu fordeler rundt i sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lose.

Det er Danske Regioners ambition hver uge at udmelde lagerstatus på tværs af sektorerne, forsyninger på vej ind i Danmark (pipeline) og hvor langt den samlede lagerbeholdning af værnemidler forventes at række. Vedlagt første opgørelse af lager og pipeline. Lagerstatus af den 7. april rækker med nuværende forbrug til mellem 2 og 6 ugers forbrug for de enkelte kategorier. Der er på de alle kategorier solide forsyninger på vej med fly og skib til Danmark.

Læs mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Martin Magelund, formand for arbejdsgruppe med overblik over værnemidler nedsat af Danske Regioner og centerdirektør i Region Hovedstaden
Tlf: 24764925

Pressekontakt i Danske Regioner:
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Om coronavirus/COVID-19

Find mere information fra danske myndigheder om coronavirus/covid-19 på:

www.coronasmitte.dk

Læs mere

Relaterede nyheder