Gå til indhold

Coronavirus/Covid-19

Regionerne bestiller mange millioner værnemidler

Regionernes indkøbere har travlt med at købe store mængder værnemidler i forbindelse med Corona-pandemien. De seneste dage har indkøberne fx afgivet ordrer på mange tusinde visirer og sikkerhedsbriller og over 20 millioner mundbind og masker. Det sker for at sikre, at der er nok udstyr til både hospitaler og til kommunernes ældre- og hjemmesygepleje.

- Vi står i en helt ekstraordinær situation, og derfor har regionerne skruet helt op deres indkøb af værnemidler, så vi kan undgå smittespredning, siger næstformand for Danske Regioner, Ulla Astman. Hun hæfter sig samtidig ved, at indkøberne laver et stort arbejde med at vurdere, om leverandørerne er troværdige, så det er realistisk, at varerne produceres og leveres som aftalt.

Stark-byggekæden leverer millioner mundbind og masker

En af de største ordrer er afgivet til byggekæden Stark. Den lyder på intet mindre end 17 millioner mundbind og masker, hvor knap en tredjedel er af typen med såkaldt FFP3-ventil.
- Vi tager alle midler i brug for at sikre det nødvendige udstyr, og det er opløftende, at også byggemarkederne vil være behjælpelige, siger Ulla Astman.

Indkøberne har på samme måde afgivet en kæmpeordre i Kina, hvor produktionen nu igen er ved at komme op i gear. Ordren består også af mange millioner masker, og her er man afhængig af, om varerne kan leveres via fly fra Kina.

Hjælp fra LEGO, tatovører og 3D-printere

Også når det gælder ansigts-visirer og briller, har regionernes over 200 indkøbere bestilt store mængder. Forskellige byggemarkeder ventes allerede i denne uge at levere 27.000 briller, der lukker tæt, så smittespredning kan undgås. Samtidig er andre brancher, der ligger inde med værnemidler behjælpelige. Det gælder f.eks. tatovører, tandlæger og dyrlæger.

Regionerne har også fået henvendelser fra store virksomheder bl.a. LEGO, som der nu samarbejdes med i forhold til at producere ansigtsvisirer, ligesom virksomheden nu har leveret en prototype af plastic-bakker til diagnosticering af Corona-virus. Samtidig er der regionalt samarbejde med Novo Nordisk om hjælp til at diagnosticere og drøftelser om produktion af reservedele til f.eks. respiratorer via 3D-print.

- I alle regioner er der selvsagt ekstraordinær travlhed blandt indkøberne, og varerne bliver så fordelt på kryds og tværs af landet, så alle regioner får del i indkøbene alt efter deres behov, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

I går kom det frem, at Aalborg Fyrværkerifabrik leverer 12.000 sikkerhedsbriller, ligesom virksomheden Candor på Fyn nu leverer tusindvis af visirer. Desuden produceres der nu håndsprit på sygehusapoteket i Herlev.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Om coronavirus/Covid-19

Find mere information fra danske myndigheder om coronavirus/covid-19 på:

www.coronasmitte.dk

Læs mere

Relaterede nyheder