Coronavirus/covid-19

Taskforce skal styrke jagten på testmaterialer

Manglende leverancer af materialer til test af covid-19 udfordrer i disse dage testkapaciteten i sundhedsvæsenet. Som svar har Danske Regioner etableret en taskforce med deltagelse af regionerne, og nu er statens sundhedsmyndigheder også blevet medlemmer. Taskforcen skal kortlægge manglen på materialer og finde løsninger, blandt andet ved at udvælge de virksomheder, der bedst kan bidrage med nye leverancer, og samarbejde med universiteterne.

Problemer med manglende leverancer har medført, at regionerne i de seneste dage har været nødt til at prioritere at teste patienter med alvorlige symptomer på covid-19 frem for eksempelvis medarbejdere i sundhedsvæsenet, ældreplejen og på socialområdet med en kritisk funktion og let til moderate symptomer.

Bag kulissen arbejder alle regioner derfor intenst på at skaffe flere testmaterialer ad alle tænkelige veje, og man hjælper hinanden, hvis nogle har større udfordringer end andre. Det sker bl.a. gennem den taskforce, som Danske Regioner har nedsat som svar på udfordringerne.

Taskforcen har deltagelse af de mikrobiologiske afdelinger fra hver region – og nu bliver den yderligere styrket. Lægemiddelstyrelsen, der har det nationale ansvar for forsyningen af testmaterialer, samt Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut vil nemlig fremover også deltage som medlemmer.

Taskforcen skal blandt andet kortlægge manglen på materialer til test og finde de nødvendige løsninger – såvel velkendte som nye. Det indebærer, at taskforcen skaber et overblik over hvilke af de mange virksomheder, der gerne vil hjælpe med materialer, som bedst kan levere det, man mangler. Taskforcen vil også samarbejde tæt med universiteterne og man vil desuden aftale hvem, der står for kontakten med hver enkelt potentiel leverandør.

Vicedirektør på Rigshospitalet, Per Jørgensen, er talsmand for taskforcen. Han glæder sig over, at den er stablet så hurtigt på benene og med opbakning fra både regioner, regering og sundhedsmyndigheder.

- I alle regioner knokler medarbejderne i døgndrift og afsøger alle muligheder for at skaffe testmaterialer, så flere danskere og medarbejdere kan blive testet for coronavirus. Med den nye taskforce kan vi skabe en endnu stærkere indsats på tværs af myndighederne og landet, siger han og fortsætter:

- Derudover er det fantastisk og rørende, at så mange virksomheder og andre parter har tilbudt at hjælpe. Med taskforcen kan vi sikre, at vi får udvalgt de mest lovende tilbud og skabt en stærk kontakt til de mulige leverandører. På den måde kan vi hurtigt kan få afsøgt, hvem der kan levere det, vi har brug for.

Taskforcen blevet nedsat i slutningen af sidste uge. Dens officielle navn er Taskforce Diagnostik (KMA).

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke SMS) eller pressekontakt@regioner.dk.

Hvis du vil vide mere

Om coronavirus/Covid-19

Find mere information fra danske myndigheder om coronavirus/covid-19 på:

www.coronasmitte.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

KL og Danske Regioner anbefaler brug af mundbind i sygetransport og FlexTrafik

I lyset af Corona-smittens opblussen anbefaler KL og Danske Regioner nu, at alle dem, der bruger sygetransport og visiteret FlexTrafik, bærer mundbind under transporten.

Læs mere

Regionerne vil gennemføre faste test af alt sundhedspersonale

Regionerne har siden Corona-epidemiens start udført mere end 1 million test for COVID-19. En betydelig del af dem har været test af sundhedspersonale. Nu skruer regionerne op for den systematiske testning af medarbejdere og indfører fx faste intervaller for tests for at blive ved med at holde smittespredningen nede. – Test-indsatsen udbygges, så medarbejderne og patienterne fortsat kan føle sig trygge, i takt med at besøgsrestriktioner på hospitalerne ophæves, og samfundet generelt åbner op igen, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

Læs mere

Ny aftale: Alle ansatte i plejesektoren testes for COVID-19

For at overvåge smitten og beskytte de mest sårbare danskere mod COVID-19, skal ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen fremover testes jævnligt – ud over de særlige testindsatser ved smitteudbrud. Det har KL, Danske Regioner og regeringen aftalt.

Læs mere

Stærkt samarbejde viser vejen for fremtidens beredskab

Kampen mod covid-19 har givet os ny værdifuld læring om, hvordan vi styrker epidemiberedskabet. Men vi kan også bruge kriseerfaringerne i den daglige drift i sundhedsvæsenet. Det skriver Danske Regioners formand, Stephanie Lose.

Læs mere