Gå til indhold

Corona/Covid-19

Videokonsultationer skal mindske smitterisikoen hos de praktiserende læger

I den kommende tid bliver det muligt at blive set af sin egen læge uden fysisk at møde op i klinikken. For at bremse coronasmitten har Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) aftalt, at patienter via deres smartphone eller tablet kan få videokonsultationer med deres praktiserende læge.

Det er forventningen, at videokonsultation erstatter mange konsultationer, der ellers ville være blevet gennemført ved fysisk fremmøde eller sygebesøg.

- Vi står midt i en krisesituation, hvor vi i almen praksis skal reducere antallet af fysiske konsultationer og sygebesøg for at begrænse smitterisikoen mest muligt, både for lægerne, vores personale og vores patienter. På den anden side er der jo mange, der har helbredsproblemer, der gør, at de har brug for at blive set af deres læge. I den situation kan videokonsultation i nogle tilfælde være en god løsning, siger PLO’s næstformand Mireille Lacroix.

Hun understreger, at der vil være patienter, for hvem det fortsat er nødvendigt at møde fysisk op i klinikken, ligesom nogen, med mindre alvorlige problemer, vil opleve, at de må vente lidt længere, før de kan få tid hos lægen.

Også i regionerne glæder man sig over aftalen, der muliggør videokonsultationer:

- Jeg er glad for, at vi nemt og udramatisk har kunnet nå til enighed om dette tiltag, som på den korte bane kan løse en meget konkret udfordring. Jeg forventer, at både borgere og læger vil få glæde af den nye mulighed med videokonsultationer. På den lidt længere bane kan vi bruge nogle af de erfaringer, vi høster, når videokonsultationer i fremtiden bliver en fast del af almen praksis, siger formanden for Danske Regioner Stephanie Lose.

Der har i forvejen siden foråret 2019 kørt en forsøgsordning i netop hendes region, Region Syddanmark, der betyder, at praktiserende læger her kan gennemføre konsultationer med patienter pr. video, og nu lynimplementeres altså en tilsvarende ordning på landsplan.

Det er frivilligt, om den praktiserende læge vil tilbyde videokonsultation, men begge parter forventer, at rigtig mange læger vil gøre brug af tilbuddet.

Det er tanken, at videokonsultationerne primært skal foregå via den eksisterende app "Min Læge", som gik i luften for godt et år siden. Her kan man i dag skrive korte mails til lægen og forny recepter samt se sine tider hos lægen. I løbet af kort tid vil appen få en knap, der viser muligheden for videokonsultation, der dog stadig først skal aftales med lægen. Og PLO arbejder på højtryk for at færdiggøre et nyt virtuelt venteværelse.

I denne uge bliver funktionaliteten testet, hvorefter det efter planen gøres tilgængeligt i hele almen praksis fra begyndelsen af uge 13.

I den særlige situation, som sundhedsvæsenet står i lige nu, har man også besluttet i nogle tilfælde at bruge andre tilgængelige videoløsninger, og det er de første praktiserende læger allerede gået i gang med.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Om corona/Covid-19

Find mere information fra danske myndigheder om coronavirus/covid-19 på:

www.coronasmitte.dk

Læs mere

Relaterede nyheder