Gå til indhold

Sundhed

Regionerne støtter uafhængig forskning

I år har Regionernes Medicin- og Behandlingspulje uddelt 20 millioner kroner til uafhængig forskning. Patienter med Multipel Sclerose er blandt dem, der kan få gavn af forskningen.

Effektiv og sikker behandling mod Multipel Sclerose. Det er et af eksemplerne blandt seks projekter, der nu får støtte fra Regionernes Medicin- og behandlingspulje, der støtter uafhængig forskning.

-Det er netop formålet med puljen at støtte projekter, der tegner lovende, men kan have svært ved at få andre forskningsmidler. Vi støtter projekterne, der er uafhængige af medicinalindustrien. Forskningen kan nemlig blive til stor gavn for både samfundsøkonomien og patienterne, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

For alle seks projekter gælder det, at de skal undersøge, hvordan medicin kan anvendes bedre, og hvordan behandlingerne kan effektiviseres.

Hvilken behandling mod Multipel Sclerose virker bedst?

Multipel Sclerose (MS) er en kronisk, autoimmun sygdom, hvor hjerne og rygmarv rammes af betændelse.

Flere immundæmpende behandlinger er godkendt til MS, herunder ocrelizumab, en af de mest effektive MS-behandlinger. Derimod er lægemidlet rituximab ikke godkendt til behandling af MS, men flere studier har vist en sammenlignelig effekt og sikkerhed.

Et af dette års bevillingsmodtagere – en tværregional gruppe forskere – vil undersøge, om rituximab er lige så effektivt og sikkert som ocrelizumab til behandling af MS.

Seks ud af sytten prækvalificerede projekter er udvalgt

Det er syvende år i træk, at puljen støtter uafhængig forskning. I år er ansøgningsproceduren blevet ændret, så projekterne er blevet prækvalificeret, før de endelige ansøgninger er indsendt. I første runde modtog regionernes pulje 45 ansøgninger. 17 af projekterne blev prækvalificeret til at indgive endelig ansøgning, og seks af dem har altså nu fået støtte.

Alle fem regioner bidrager til Regionernes Medicin- og Behandlingspulje. Derfor har det i år været et krav, at projekterne er fællesregionale.

Læs mere:

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Nu bliver det nemmere at forske i sundhed

Ny vejledning skal nedbryde de juridiske barrierer, som forskere møder, når de ansøger om et forskningsprojekt. Vejledningen skal sikre en ensartet og hurtigere sagsbehandling af forskningsansøgninger til gavn for patienterne.

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere

Teknologi kan løse manglen på arbejdskraft i sundhedsvæsenet

Vil du også gerne vide, hvordan sundhedsvæsenet kan blive bedre i de kommende år? Danmark skal have en teknologifond, der bryder med konventionerne og tager løsninger hele vejen, skriver Anders Kühnau, formand for Danske Regioner og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI i Børsen.

Læs mere

Danmark har brug for en teknologifond

Danske Regioner foreslår sammen med Dansk Industri ’Teknologifonden for et Sundere Danmark’. Ny teknologi kan frigive tid hos sundhedspersonalet på hospitalerne og sikre en bedre behandling af patienterne, skriver Anders Kühnau i Berlingske Life Science & Sundhed.

Læs mere