Gå til indhold

Økonomi

Danmark skal have råd til operationer som lukning af hjerteøret

Ny teknologi og smarte behandlingsmetoder redder liv, forbedrer livskvalitet og skaber tryghed. Det skal der være råd til i et land som Danmark, mener Danske Regioner, som opfordrer regeringen til også at afsætte midler til nye behandlingstilbud ved økonomiforhandlingerne. Tag for eksempel hjerteindgrebet lukningen af hjerteøret, som mindsker risikoen for blodpropper i hjernen hos ellers ubeskyttede patienter.

Omtrent hver sjette hjerteflimmerpatient tåler ikke blodfortyndende medicin. Men lukker man et lille vedhæng ved navn hjerteøret i hjertets venstre forkammer, er patienterne beskyttet mod stroke, som er den diagnose i Danmark, der giver flest voksne et handicap.

Operationen udføres i dag på Aarhus Universitetshospital, OUH og Rigshospitalet. Det sker i lokalbedøvelse, hvor der via et kateter sættes en lukker i hjerteøret. Nu undersøger fem store forskningsprojekter rundt i EU og Danmark, om det giver mening at udbrede lukning af hjerteøret til hjerteflimmerpatienter, som godt kan tåle blodfortyndende medicin.

Dem er der ca. 120.000 af i Danmark. En række foreløbige studier tyder på, at indgrebet effektivt beskytter den større gruppe af patienter mod blodpropper, og at de kan blive fri af blodfortyndende medicin og dermed fri af risiko for blødninger.

Nye behandlingsformer og ny teknologi er største udgiftspost

Lukning af hjerteøret og andre nyere behandlingsmetoder hjælper mennesker til et bedre liv beskyttet mod sygdom og død, men giver samtidigt øgede driftsudgifter for sundhedsvæsenet. Hver operation koster nemlig cirka 76.000 kroner.

Det bør der være råd til, mener Danske Regioner. Men ved de igangværende forhandlinger om regionernes økonomi i 2022 lover regeringen imidlertid kun at dække øgede udgifter relateret til udvikling i demografien, altså at der bliver flere ældre og flere patienter, og hverken regningerne til ny medicin eller behandling.

Ifølge et studie fra 2020 kan hele 60 procent af stigningen i sundhedsvæsenets udgifter ellers tilskrives nye behandlingsformer, teknologi og medicin.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, siger:

- Der bør være råd til, at vi i det danske sundhedsvæsen kan tilbyde forbedrede behandlingsformer, som kommer patienterne til gavn.

Afsæt mere end til bare demografien, regering

Stephanie Lose har ét budskab til regeringen.

- Skal vi fortsat kunne tilbyde patienterne en behandling i verdensklasse, er der brug for flere penge end bare til at dække demografien. Jeg håber, at regeringen vil prioritere det i budgettet, så regionerne har råd til ny teknologi og nye behandlingstilbud, der giver bedre og længere liv for mange danskere.

Økonomiforhandlingerne for 2022 fortsætter i denne uge.


Fakta om hjerteøreoperation

Hvordan beskytter en operation i hjertet mod blodpropper i hjernen?

Hjerteøret (auriklet) er en for kroppen ubrugelig rest fra fosterlivet i form af en lille tap eller ’øre’ i hjertets venstre forkammer. Blodet har det med at klumpe sig sammen i vedhæftningen, hvis man har hjerterytmeforstyrrelsen forkammerflimren. Lukker man hjerteøret, undgår man dannelsen af klumper i blodet, der kan fortsætte videre til hjernen som blodpropper.

 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Naja Warrer Iversen, vicedirektør
Center for Økonomi, Sammenhæng og Aftaler
M: 3023 3123
E: nwi@regioner.dk

Anne Mette Ehlers, chefrådgiver
Kommunikation
M: 9116 7399
E: ame@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere