Gå til indhold

Virksomheder har søgt færre medarbejdere under corona – men efterspørgslen på faglærte vil stige

Ny analyse fra regionerne viser, at virksomhederne har været mindre tilbøjelige til at søge nye medarbejdere i løbet af coronaåret 2020. Virksomhedernes forventninger til fremtiden er dog stadig positive. Særligt forventer de at skulle ansætte flere faglærte fremover.

Virksomheder og medarbejdere på det danske arbejdsmarked har i 2020 været gennem historisk turbulent periode med nedlukninger, hjemsendelser og usikkerhed om både den nære fremtid og udviklingen på lidt længere sigt.

Men hvordan har det påvirket de små og mellemstore virksomheders behov for kvalificeret arbejdskraft? Det giver en ny analyse fra Danske Regioner og de fem regioner svar på. Virksomhederne er både i marts og november 2020 blevet spurgt om deres efterspørgsel efter arbejdskraft.

Tallene viser, at virksomhederne generelt er blevet mindre tilbøjelige til at søge nye medarbejdere i 2020. Kun de mindste virksomheder på 5-9 ansatte har været tilbøjelige til at søge nye ansatte. Virksomhedernes forventninger til fremtiden er dog stadig positive, og mange virksomheder forventer at have flere ansatte om 3 år.

Den viden er vigtig for regionerne og andre aktører, som hver dag arbejder for at sikre sammenhæng mellem uddannelser, arbejdsmarked og bosætning i hver enkelt region:

- Det er klart, at coronakrisen har påvirket arbejdsmarkedet og virksomhedernes lyst til og behov for at ansætte medarbejdere. Men når det er sagt, er det enormt positivt, at virksomhederne fortsat ser lyst på fremtiden. Den viden vil vi i regionerne sammen med andre bruge til at styrke de regionale arbejdsmarkeder og dermed skabe udvikling og arbejdspladser i hele Danmark, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.  

Attraktive faglærte

Undersøgelsen viser, at der er forskellige ansættelsesbehov blandt de små og mellemstore virksomheder, men at der inden for alle uddannelsesgrupper er rekrutteringsudfordringer. Udfordringerne er størst blandt de virksomheder, som søger faglærte, hvor godt 3 ud af 4, oplever problemer med at rekruttere de rette medarbejdere. Samtidig forventer virksomhederne, at efterspørgslen efter faglærte medarbejdere vil stige fremover.

- Alle regioner har stor brug for medarbejdere med erhvervsrettede kompetencer, og derfor skal vi arbejde endnu mere for at få flere ind på erhvervsuddannelserne. For regionerne er det vigtigt at være med til at sikre, at de uddannelser og kompetencer, som arbejdsmarkedet har brug for, løbende er tilgængelige, siger Ulla Astman.

Analysen viser også, at virksomheder, som særligt beskæftiger medarbejdere med STEM-kompetencer (tekniske, digitale og naturvidenskabelige kompetencer), oplever større udfordringer end andre.

Læs hele analysen her:

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pia Mulvad Reksten, chefrådgiver
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
M:2727 7651
E:pmr@regioner.dk

Marie Hauberg, presserådgiver
Kommunikation
M:2365 2977
E:mau@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Optikerbutikker skal hjælpe sygehusene med at screene patienter

Danske Regioner starter et forsøg, hvor 5-10 optikerbutikker bliver sluse mellem borgerne og hospitalernes øjenafdelinger. ”Det er en helt ny måde at tænke offentlig sundhed”, på siger formanden for Danske Regioner udvalg for det nære sundhedsvæsen, Christoffer Buster Reinhardt.

Læs mere

818 flere sygeplejersker siden juni

Kurven over antallet af sygeplejersker i regionerne er vendt. Fra juni til september 2022 er der sket en fremgang i antallet af sygeplejersker på 818. Ifølge Danske Regioner tyder det på, at faldet i sygeplejersker er stoppet. Og at den massive indsats for at tiltrække og fastholde sygeplejerskerne er begyndt at bære frugt.

Læs mere

Regionerne er klar til at sætte en ny udviklingsdagsorden for sundhedsvæsenet

Hvis vi vil holde fast i et sundhedsvæsen, der bare nogenlunde kan levere på behandlingsbehovet, kræver det vilje til at investere i den radikale innovation af det. Derfor bør sundhedsdagsordenen for en ny regering også være en investerings- og reformdagsorden, mener Danske Regioner.

Læs mere

Debatindlæg: Kære nye regering: Regionerne har en vigtig rolle at spille i den kommende nationale klimatilpasningsplan

1,8 meter. Så meget kan havet omkring de danske kyster stige frem mod år 2150. Det viser en ny analyse fra GEUS. Det kan lyde som en udfordring, der ligger langt ude i fremtiden, men så lang tid har vi ikke til at forberede os.

Læs mere