Gå til indhold

Almen praksis

Ny rammeaftale sikrer hurtigere hudkræftdiagnostik i almen praksis

En ny digital løsning gør det muligt for de praktiserende læger at tage og sende et foto af patientens hud via systemet Dermloop. Derefter får de hurtigt et svar fra dermatologen.

Regionernes Lønnings- og takstnævn (RLTN) og PLO har indgået en aftale, der gør det muligt for, at de praktiserende læger landet over at være med i det nationale projekt ’Digital Hudkræftdiagnostik’.  

Det skal støtte op under hurtigere diagnostik og tættere samarbejde mellem almen praksis og speciallæger.

 

Hurtig vurdering

Den nye digitale løsning gør det muligt for de praktiserende læger at tage og sende et foto af patientens hudlæsioner via systemet Dermloop. Derefter kan de hurtigt få en vurdering fra en dermatolog. Patienterne kan dermed se frem til kortere ventetid og hurtigere svar på, om en hudforandring kræver behandling. 

På sigt regner man også med, at løsningen kan bruges til andre hudsygdomme end kræft. For eksempel eksem og andre dermatologiske lidelser.

Projektet vil blive rullet ud trinvis.  Det sker ved, at man løbende følger op på og evaluerer på de indsamlede data, inden man breder det yderligere ud. Det betyder, at det ikke er alle praktiserende læger, der har tilbuddet fra start af. Til at begynde med vil det være cirka 20% af lægerne i de regioner, som indgår i projektet.

Godt for borgerne

Lars Gaardhøj, formand for RLTN, siger:

- Det er meget positivt, at vi nu har en aftale, der på den ene side gør, at borgerne får hurtige afklaring om deres situation, og som på den anden aflaster de praktiserende læger, fordi den nye app sikrer hurtig hjælp fra hudlægerne. Jeg er rigtig glad for, at aftalen sikrer udbredelse af nye løsninger i almen praksis. Der er behov for, at  almen praksis bliver styrket til den kommende omstilling af sundhedsvæsnet, hvor borgerne skal kunne opleve et nært sundhedstilbud, der er fagligt rustet til at kunne håndtere nye opgaver.

Aftalen omfatter ikke screening af risikopatienter. Men man får en konkret vurdering i de tilfælde, hvor egen læge har mistanke om hudkræft. Systemet rummer også et læringsmodul, som vil styrke lægens evne til selv at vurdere hudforandringer. Dermed reduceres  unødvendige henvisninger.

Kvalitetssikring og læringsredskab

Niels Ulrich Holm, formand for Opgaveudvalget og næstformand i PLO, siger:

- Projektet er både en kvalitetssikring og et læringsredskab, som bringer almen praksis og hudlæger tættere sammen. Samtidig accelererer vi diagnostikken på en intelligent og bæredygtig måde. Stor ros til Danske Regioner for at udvikle en model, der styrker udredningshastigheden. Og til udvikler Niels Kvorning for at drive projektet helt frem til implementering”.

Samtidig bidrager løsningen til en mere effektiv behandlingsproces, hvor flere patienter kan afsluttes i almen praksis frem for at blive henvist unødvendigt. Dermed sikres det også, at de patienter, der har behov for at blive undersøgt og behandlet fysisk af en dermatolog, hurtigere kan få en tid.

Den nye aftale er forankret i Region Hovedstaden. Den skal nu til politisk behandling i de fire øvrige regioner, som over den kommende tid forventes at tiltræde aftalen.

HVIS DU VCIL VIDE MERE

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller på pressekontakt@regioner.dk

FAKTA

Sådan fungerer løsningen

Den praktiserende læge opretter en digital sag i systemet Dermloop:

  • Indhenter patientens samtykke.
  • Opretter patienten med CPR-nummer.
  • Tager fagligt relevante fotos af læsionen med DermKit.
  • Udfylder struktureret og ustruktureret dokumentation om patienten og læsionen.
  • Sender den digitale sag til dermatologisk vurdering.
  • Lægen oplyser patienten om svar og evt. behov for opfølgning på baggrund af vurderingen.
RELATEREDE NYHEDER

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør 2025: “Sammen når vi længere”

Professor og læge Bente Klarlund og forsanger i Kandis Johnny Hansen modtog Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025 på Folkemødet på Bornholm. De to forskellige stemmer forenes i deres fælles projekt ’Klarlund og Kandis på kur – forever’, hvor de bygger bro mellem forskning og hverdagsliv - mellem sundhedsråd og fællessang.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere

Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark

Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.

Læs mere