Det er nødvendigt at sætte ind hurtigere med et lettilgængeligt tilbud i kommunalt regi til psykisk sårbare børn og unge, og børn og unge skal hurtigere henvises til den regionale psykiatri, når det er det rigtige for børnene. Det vil gøre ventetiden kortere og samtidig betyde, at ressourcer og kompetencer bruges bedst muligt.
Psykiatri og social
Mange danskere rammes af en psykisk lidelse som fx angst og depression på et tidspunkt i deres liv. Ca. 20 % af den danske befolkning vil i løbet af et år have symptomer, der svarer til kriterierne for én eller flere psykiske lidelser
Psykiatri omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, opfølgning og rehabilitering af patienter med psykotiske og ikke-psykotiske lidelser samt psykiske lidelser kombineret med misbrug hos voksne.
Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, der omfatter stationær og ambulant behandling på psykiatriske sygehuse, centre og afdelinger – det vil sige ansvaret for hospitalspsykiatrien. Desuden omfatter ansvaret distriktspsykiatri, opsøgende psykoseteam og andre udgående team. Derudover skal regionerne yde konsulentbistand til regionale og kommunale institutioner.
Kommunerne har ansvaret for socialpsykiatrien, der omfatter forskellige former for sociale tilbud til sindslidende. I socialpsykiatrien tilbydes der ydelser som bosteder, væresteder og aktivitetscentre, støtte- og kontaktpersonordninger og støtte til beskæftigelse. Regionerne er i en række tilfælde leverandør af socialpsykiatriske tilbud. Det sker på bestilling fra kommunerne.
Den regionale psykiatri har i perioden 2011-2020 oplevet en stigning i antallet af kontakter. Knap 30.000 børn og unge var i 2011 i kontakt med den regionale psykiatri. I 2020 var tallet ca. 40.000. Det svarer til en stigning på 33 pct. I 2011 var knap 100.000 voksne i kontakt med den regionale psykiatri. Det tal var i 2020 steget til næsten 120.000, svarende til en stigning på 20 pct.
En langsigtet plan for psykiatrien
Sundheds- og Socialstyrelsen offentliggjorde i januar 2022 det faglige oplæg Bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser. Oplægget indeholder 10 mål og 37 anbefalinger, og skal fungere som oplæg til regeringens kommende udspil til en 10-årsplan for psykiatrien og de efterfølgende politiske forhandlinger.
De 10 mål tager afsæt i den enkeltes mulighed for at leve et godt og meningsfuldt liv. De har både fokus på mental sundhed, psykisk mistrivsel og en forbedret indsats til mennesker med psykiske lidelser i både let, moderat og svær grad. Målene går på tværs af sociale indsatser, det primære sundhedsvæsen og den regionale psykiatri, og det er en forudsætning for at indfri målene, at alle arbejder sammen på tværs af sektorer og på tværs af civilsamfund, kommuner, regioner og nationalt niveau, og at alle arbejder i samme retning.
Danske Regioner har sammen med en række andre centrale parter deltaget i arbejdet med udarbejdelsen af oplægget. Danske Regioner bakker op om oplæggets anbefalinger, der både favner mental sundhedsfremme og indsatsen til mennesker med psykisk mistrivsel og psykiske lidelser i let, moderat og svær grad.
Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til 10-årsplan for psykiatrien indeholder fem prioriterede indsatser. For at disse kan realiseres med succes, mener Danske Regioner, at der er en række forudsætninger, som skal være til stede
One pager – En langsigtet plan for psykiatrien (pdf)
Nye deludspil på psykiatri- og socialområdet
Danske Regioner har bl.a. sammen med samarbejdspartnere udarbejdet en række udspil med anbefalinger til, hvordan indsatserne til mennesker med mentale udfordringer og psykiske lidelser kan forbedres. Det er på områderne børn- og unge, tidlig psykisk hjælp, psykisk sygdom og samtidigt misbrug, rekruttering samt forskning i psykiatri. Desuden har Danske Regioner med afsæt i en ekspertgruppe udarbejdet anbefalinger til indsatser til forebyggelse af kriminalitet hos mennesker med psykisk sygdom.