Gå til indhold

Ned med antibiotikaforbruget

Forbruget af antibiotika skal nedbringes. Ny kampagne sætter fokus på korrekt brug af antibiotika. Det med at bruge antibiotika for en sikkerheds skyld, må og skal vi have gjort op med, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen

Danske Regioner sætter fornyet fokus på det stigende antibiotikaforbrug. Sammen med blandt andre Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen tager regionerne hul på en ny kampagne, der skal gøre forældre opmærksomme på, at antibiotika kun sjældent er en effektiv og velegnet behandling af luftvejsinfektioner.

Kampagnen sætter fokus på korrekt brug af antibiotika og på, hvordan brug af antibiotika ’for en sikkerheds skyld’ eller for at reducere ubehag bør begrænses i en dialog mellem læger og forældre.

Danske Regioners formand, Bent Hansen, udtaler:

- Vi er blevet alt for hurtige til at gribe til antibiotika - også ved småsygdomme og virus, hvor det eneste, der i virkeligheden hjælper, er en dag hjemme under dynen. Det med at bruge antibiotika for en sikkerheds skyld, må og skal vi have gjort op med, ikke mindst for vores børns skyld. Vi risikerer at stå i en situation, hvor antibiotika pludselig har mistet sin effekt. Det er dybt alvorligt. Derfor tager vi hul på en ny kampagne, der skal gøre os alle sammen opmærksomme på kun at bruge antibiotika, når det er nødvendigt.

Læs mere:

Fakta

  • Forbruget af antibiotika er siden 2004 steget med 20 procent. Samtidig er forekomsten af bakteriers antibiotikaresistens steget. Resistensudviklingen kan potentielt medføre manglende behandlingsmuligheder af livstruende infektioner.
  • Regionerne har længe haft fokus på forbruget af antibiotika. Blandt andet har de regionale lægemiddelkonsulenter haft succes med at lave statistikker til de praktiserende læger, således at den enkelte læge kan se, hvor meget antibiotika han eller hun udskriver i forhold til andre læger i regionen.
  • Antibiotika virker aldrig på virus og er overflødig ved lette bakterieinfektioner. De fleste tilfælde af mellemørebetændelse, halsbetændelse, forkølelse og hoste skyldes en virus og skal derfor ikke behandles med antibiotika.