Gå til indhold

OK-15 skal handle om patienterne

Danske Regioners mål for de kommende overenskomstforhandlinger er aftaler, der kan bidrage til et sundhedsvæsen med fokus på patientens behov

Danske Regioner og de forhandlingsberettigede organisationer har på opstartsmødet den 4. november løftet lidt af sløret for de temaer, der vil gøre sig gældende under de kommende forhandlinger om ny overenskomst for de offentligt ansatte.

- Jeg håber, vi kan lande en række aftaler, der tager udgangspunkt i patientens behov og styrker det tværfaglige samarbejde. For eksempel er det vigtigt, at medarbejderne er til stede på de tidspunkter, hvor patienterne er der, siger Danske Regioners forhandlingsleder Anders Kühnau.

OK skal skabe bedre sammenhæng
- Patienten skal i centrum, og derfor skal vi også blive bedre til at indrette os på deres præmisser. At økonomien er stram kommer næppe bag på nogen. Men for os kommer OK-15 IKKE til at handle om, at de ansatte skal løbe hurtigere eller arbejde mere. Jeg har stor respekt for den enkeltes arbejdsindsats. Men vi skal gøre tingene smartere og udnytte tiden bedre i forhold til patienterne, siger Anders Kühnau og henviser til, at det ikke dur at lade patienter, der har fastet et døgn inden operationen, vente til næste dag, fordi tidsplanen på operationsstuen er skredet, og man er bange for ikke at kunne nå at færdiggøre operationen inden det planlagte vagtskifte.

I det hele taget vil regionerne gerne bruge overenskomstforhandlingerne til at skabe bedre sammenhæng i opgaveløsningen.

- Mange medarbejdere og mange faggrupper er hver dag – ja, hver time – i kontakt med patienterne. For at det ikke skal blive et fragmenteret forløb med dårlige resultater for patienten til følge, kræver det, at medarbejderne har gode rammer for samarbejde. Her ser vi nogle perspektiver i at skabe større sammenhæng mellem de mange forskellige overenskomster, der er på sundhedsområdet, siger Anders Kühnau.  

Danske Regioner og de faglige organisationer udveksler krav den 15. december. Første forhandlingsmøde er den 9. januar.