Gå til indhold

Danmark er nr. 1 inden for digital udbredelse

På EU’s nye digitale indeks indtager Danmark førstepladsen ud af 28 lande. Med digitalisering arbejder vi på at gøre livet lettere for borgerne, siger Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde

Danmark er foregangsland på det digitale område og omtales som ”bedst i EU” og sågar som ”verdensførende”.

Sådan lyder det i det nye indeks, som EU-Kommissionen præsenterede den 2. marts 2015. Indekset angiver udbredelsen og anvendelsen af digitale løsninger i de 28 EU-lande.

I indekset scorer Danmark som det eneste land 0,68 point, hvor 1,0 er højeste score, og hvor gennemsnittet i landene er 0,47. Det er især den avancerede brug af digitale offentlige tjenester og e-sundhed, som sender Danmark til tops.

- Både regioner og kommuner arbejder målrettet med digitalisering for at gøre en række ting lettere for borgerne. Blandt andet er størstedelen af den udgående post fra regionerne til borgerne nu elektronisk, og borgerne benytter i stor stil muligheden for at se deres sundhedsjournal elektronisk. På den baggrund er Danmarks førsteplads på listen virkelig gode nyheder, siger Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

Målrettet digitaliseringsstrategi
Alene i januar i år udsendte landets fem regioner knap 400.000 digitale postforsendelser, hvilket både sikrer hurtigere kommunikation med borgerne og minimerer udgifterne. Og i hele 2014 benyttede 719.000 danskere den digitale mulighed for at klikke sig ind på deres sundhedsjournal på sundhed.dk. Sundhedsjournalen er forankret i de fem regioners elektroniske patientjournaler, og hvis en borger flytter fra én region til en anden, er journalen fortsat tilgængelig.

- Vi kan jo se, at borgerne har taget digitaliseringen til sig, og det gør vi i regionerne alt, hvad vi kan, for at understøtte - blandt andet med en målrettet digitaliseringsstrategi, siger Jens Stenbæk og tilføjer:

- Og så er det altså værd at bide mærke i to ting: For det første, at Danmarks position som digitalt foregangsland giver et fantastisk afsæt for danske, private virksomheder, som arbejder hårdt på at skabe eksportorienteret vækst. Og for det andet, at der sidste år blev sendt omkring 65 millioner elektroniske beskeder mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner. Den form for kommunikation gør patientforløbene utroligt meget lettere for borgerne, siger Jens Stenbæk.

 

Læs mere: