Et flertal af danskerne bakker op om behovet for at prioritere i sundhedsvæsenet. 61 procent af danskerne mener, at det er fornuftigt at tage hensyn til omkostninger i valg af behandling, hvis det betyder, at vi kan tilbyde flere patienter behandling af høj kvalitet.
Det viser en borgerundersøgelse lavet af Epinion for Danske Regioner.
Ifølge danskerne skal de svære beslutninger om fravalg først og fremmest give plads til at ansætte mere personale. 39 procent mener, at det er vigtigst at prioritere tilstrækkeligt personale. 21 procent mener, det er vigtigst at nedbringe ventelister, og 15 procent vil styrke den forebyggende indsats. Derimod er det kun 3 procent, der vil prioritere en indsats for at undgå overbelægning, viser undersøgelsen. Kun 6 og 8 procent vil prioritere henholdsvis ny medicin og ny teknologi.
Undersøgelsen vise også, at de ældre er mere indstillede på at sige nej til den dyreste medicin end de unge. Mens 81 procent af borgerne i aldersgruppen over 56 år mene, at det er i orden, at patienter ikke tilbydes den dyreste medicin eller behandlingsform, hvis der er et billigere og stadig effektivt alternativ, så er kun 51 procent i den yngste aldersgruppe (18-34 år) enige i den betragtning.
Danske Regioners formand Bent Hansen deler flertallets holdning:
- Der er i høj grad brug for at prioritere inden for sundhedsområdet og diskutere forholdet mellem økonomi og effekt. Det gælder ikke kun, når vi tager ny medicin i brug, men også når vi køber robotter til operationer, og når vi laver retningslinjer for, hvem der skal opereres, og hvem der i stedet skal træne f.eks. sin skulder op, understreger han.
Læs mere om prioritering i sundhedsvæsenet i en særudgave af REGIO, Danske Regioners analysemagasin.
Denne særudgave indeholder blandt andet historier om:
- Danskerne er klar til at prioritere
- Sådan prioriteres der i landene omkring os
- Nye behandlingsmetoder presser sundhedsøkonomien
- Flere får adgang til ny dyr medicin mod leverbetændelse
- Vejdirektoratet planlægger ud fra effekt og pris
Læs REGIO her:
- REGIO nr. 11 - Danske Regioners analysemagasin (udgivet 28.01.2016)