Gå til indhold

Nye anbefalinger til patienter med hjerteflimmer

Nye patienter med hjerteflimmer – også kaldet hjertearytmi – skal have tilbudt blodfortyndende medicin og vil for fremtiden blive tilbudt andre lægemiddel end de hidtil anvendte

Den nye vejledning fra RADS, Råd for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, ændrer på anbefalingerne for anvendelse af medicin til den udbredte lidelse, og det betyder, at patienter, der skal have denne medicin for første gang kan blive tilbudt en anden medicin end nogle af de patienter, der allerede er i behandling.

Patienter med hjertearytmi kan i dag behandles med forskellige præparater, der alle har en blodfortyndende effekt – og dermed nedsætter risikoen for en blodprop i hjernen. Alle godkendte præparater har en god effekt, men den nye vejledning lægger vægt på at sikkerheden ved behandlingen er høj, og gør det  lettere for lægerne at vælge dén medicin, der virker bedst for den enkelte patient. Vejledningen indskærper desuden, at patienter, der er velbehandlede, trygt kan fortsætte med den behandling, de allerede er i gang med.

Patientsikkerhed vægtes
Den nye vejledning for hjertearytmi giver en samlet konklusion på lægemidlernes effekt, og hvilke elementer, der kan påvirke patientsikkerheden.

Warfarin: RADS anbefaler warfarin til én ud af fire patienter. Færre end tidligere vil dermed blive tilbudt warfarin, der kræver jævnlige blodprøver. Som alternativ anbefaler RADS nogle af de nye orale antikoagulantia.

Antikoagulantia: Der er fire nye antikoagulantia på markedet, og dem vil RADS nu anbefale til tre ud af fire patienter.

Dabigatran: Der er i den samlede anbefaling taget forbehold for medicinen dabigatran, der tilhører gruppen af nye antikoagulantia. RADS kan ikke anbefale dabigatran som førstevalg til patienter, der skal i gang med behandling mod hjerteflimmer. Årsagen er en samlet vurdering, hvor RADS konkluderer, at dabigatrans bivirkninger og patientsikkerheden ved brug ikke kan sammenlignes med de tre øvrige præparater.

Valget mellem warfarin og de nye antikoagulantia skal lægen og patienten træffe ud fra en samlet vurdering af patientens situation.

Læs mere:  

- Anbefaling om medicin mod hjerteflimmer

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Niels Chr. Hirsch, chef,
RADS-Sekretariatet

M: 60 35 47 85
E: nch@rads.dk

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jørgen Schøler Kristensen,
formand RADS

T: 20163201
E: joerkris@rm.dk