Caféer på flere og flere sygehuse giver et frirum til børn og unge under sygdom

Unge med alvorlige sygdomme tog ordet på Folkemødet på Bornholm fredag. Inddragelse i behandlingsforløbene er vigtigt. Og vi er godt på vej, siger de unge patienter: Ni sygehuse har nu indrettet caféer for syge børn og unge. For i en hvidkitlet og steril hospitalsverden, er der brug for et frirum, hvor man møder jævnaldrende

Lokalet ligner alt andet end det øvrige interiør på Rigshospitalet. Med bar, polstrede lænestole, bordfodbold, farver på væggene, playstation og computere ligner stedet mere en fritidsklub end en hospitalsafdeling.

- Tanken med caféen er, at vi unge som jævnligt har været indlagt, føler os lidt mindre syge. Vi kan fx. få besøg af raske kammerater, der synes bedre om at være her end på en sengeafdeling, hvor langt ældre patienter ligger med slanger og iltapparater.

Sådan siger Emil Sølver Rehling på 26 år. Han har som hjertepatient jævnligt været indlagt på Rigshospitalet, hvor cafeen - ligesom en stribe andre sygehuscafeer for børn og unge - har fået støtte fra Egmont-fonden. I dag er der caféer på sygehuse i både København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.

Emil Sølver Rehling tilføjer, at de hjemlige forhold får én til at slappe af.

- Og selv om vi stadig er på et hospital, så er det en fordel at tale med jævnaldrende. De lider måske ikke af samme sygdom som én selv, men alligevel kan vi have mange overvejelser, der ligner hinanden: Fx om hvordan vi fortælle vores venner, hvad vi lider af og hvor alvorligt det er, siger Emil.

fakta

Ungecaféer på sygehuse

  • Der er ni børne- og ungecafeer på sygehuse i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.
  • De fleste er for unge med somatiske sygdomme, men tilbuddet findes også for psykiatriske patienter
  • Frivillige fra Ungdommens Røde Kors driver cafeerne
  • Cafeerne har fået støtte fra Egmontfonden
kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Tjek din egen – eller din mors journal – på ny app

Nu kan danskerne nemt og sikkert tjekke deres prøvesvar og journal på den nye app MinSundhed, som Danske Regioner står bag. Med app'en er oplysninger på tværs af sundhedsvæsenet lige ved hånden. Hvis pårørende giver tilladelse, kan man også se deres sundhedsdata. App'en får løbende nye funktioner. Alle inviteres til at bidrage med gode idéer på appens Ønskeknap.

Læs mere

Den Involverende Stuegang vinder prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019

Spændingen blev udløst i dag på Danske Regioners Generalforsamling. Det blev Den Involverende Stuegang fra Region Hovedstaden, der tog prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019. Initiativet sætter barren for patient- og pårørendeinddragelse rigtig højt, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Læs mere

Regionerne sætter multisygdom øverst på dagsordenen

Flere og flere lider af multisygdom. Derfor sætter regionerne forebyggende initiativer og konstruktive løsninger i gang. Kun med regionernes drivkraft, samarbejde på tværs og proaktiv handling kan vi gøre os forhåbning om at løse det skelsættende sundhedsproblem, som multisygdom udgør, skriver Poul-Erik Svendsen, formand for Danske Regioners politiske arbejdsgruppe om multisygdom.

Læs mere

Udredningsretten overholdes for flere patienter

Nye tal viser, at overholdelsen af udredningsretten er steget i 2018. "Jeg er glad for, at det går fremad, særligt fordi hospitalerne samtidig udreder flere og flere patienter", siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere