Caféer på flere og flere sygehuse giver et frirum til børn og unge under sygdom

Unge med alvorlige sygdomme tog ordet på Folkemødet på Bornholm fredag. Inddragelse i behandlingsforløbene er vigtigt. Og vi er godt på vej, siger de unge patienter: Ni sygehuse har nu indrettet caféer for syge børn og unge. For i en hvidkitlet og steril hospitalsverden, er der brug for et frirum, hvor man møder jævnaldrende

Lokalet ligner alt andet end det øvrige interiør på Rigshospitalet. Med bar, polstrede lænestole, bordfodbold, farver på væggene, playstation og computere ligner stedet mere en fritidsklub end en hospitalsafdeling.

- Tanken med caféen er, at vi unge som jævnligt har været indlagt, føler os lidt mindre syge. Vi kan fx. få besøg af raske kammerater, der synes bedre om at være her end på en sengeafdeling, hvor langt ældre patienter ligger med slanger og iltapparater.

Sådan siger Emil Sølver Rehling på 26 år. Han har som hjertepatient jævnligt været indlagt på Rigshospitalet, hvor cafeen - ligesom en stribe andre sygehuscafeer for børn og unge - har fået støtte fra Egmont-fonden. I dag er der caféer på sygehuse i både København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.

Emil Sølver Rehling tilføjer, at de hjemlige forhold får én til at slappe af.

- Og selv om vi stadig er på et hospital, så er det en fordel at tale med jævnaldrende. De lider måske ikke af samme sygdom som én selv, men alligevel kan vi have mange overvejelser, der ligner hinanden: Fx om hvordan vi fortælle vores venner, hvad vi lider af og hvor alvorligt det er, siger Emil.

fakta

Ungecaféer på sygehuse

  • Der er ni børne- og ungecafeer på sygehuse i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.
  • De fleste er for unge med somatiske sygdomme, men tilbuddet findes også for psykiatriske patienter
  • Frivillige fra Ungdommens Røde Kors driver cafeerne
  • Cafeerne har fået støtte fra Egmontfonden
kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne vil skræddersy din behandling med digitalisering

I dag er det undtagelsen, at du som patient får tilbudt en digital løsning som et led i din behandling. Danske Regioners nye digitaliseringsstrategi ”Sundhed for dig”, vil gøre det til reglen. Med videoløsninger, telemedicin og meget andet bringer sundhedsvæsenet forebyggelse og behandling hjem til dig og tilpasset dig.

Læs mere

Danskerne er klar til det digitale sundhedsvæsen

Under Corona-epidemien har regionerne og andre aktører på rekordtid sat nye digitale løsninger i søen for at hjælpe borgere, som ikke kunne mødes med sundhedsvæsenet på grund af smitterisikoen. Nye tal viser, at befolkningen med åbne arme tager imod de digitale muligheder, som regionerne vil videreudvikle og udbrede massivt i de kommende år.

Læs mere

Danmarks første privathospital er på Sundhedsjournalen

Regionerne har stået i spidsen for at få det første privathospital – Privathospitalet Kollund - på Sundhedsjournalen. Alle privathospitaler kommer med inden udgangen af 2021. Den digitale landvinding betyder, at du fremover på Sundhedsjournalen på sundhed.dk altid kan få et samlet overblik over, hvad du er behandlet for, hvor og hvornår, både på offentlige og private hospitaler.

Læs mere

Akutlægehelikopteren er fløjet til 17.500 patienter på fem år

Regionernes akutlægehelikoptere har fløjet knap 17.500 gange til kritisk syge og alvorligt tilskadekomne patienter, siden ordningen trådte i kraft den 1. oktober 2014. Det viser ny årsrapport for akutlægehelikopterne.

Læs mere