Caféer på flere og flere sygehuse giver et frirum til børn og unge under sygdom

Unge med alvorlige sygdomme tog ordet på Folkemødet på Bornholm fredag. Inddragelse i behandlingsforløbene er vigtigt. Og vi er godt på vej, siger de unge patienter: Ni sygehuse har nu indrettet caféer for syge børn og unge. For i en hvidkitlet og steril hospitalsverden, er der brug for et frirum, hvor man møder jævnaldrende

Lokalet ligner alt andet end det øvrige interiør på Rigshospitalet. Med bar, polstrede lænestole, bordfodbold, farver på væggene, playstation og computere ligner stedet mere en fritidsklub end en hospitalsafdeling.

- Tanken med caféen er, at vi unge som jævnligt har været indlagt, føler os lidt mindre syge. Vi kan fx. få besøg af raske kammerater, der synes bedre om at være her end på en sengeafdeling, hvor langt ældre patienter ligger med slanger og iltapparater.

Sådan siger Emil Sølver Rehling på 26 år. Han har som hjertepatient jævnligt været indlagt på Rigshospitalet, hvor cafeen - ligesom en stribe andre sygehuscafeer for børn og unge - har fået støtte fra Egmont-fonden. I dag er der caféer på sygehuse i både København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.

Emil Sølver Rehling tilføjer, at de hjemlige forhold får én til at slappe af.

- Og selv om vi stadig er på et hospital, så er det en fordel at tale med jævnaldrende. De lider måske ikke af samme sygdom som én selv, men alligevel kan vi have mange overvejelser, der ligner hinanden: Fx om hvordan vi fortælle vores venner, hvad vi lider af og hvor alvorligt det er, siger Emil.

fakta

Ungecaféer på sygehuse

  • Der er ni børne- og ungecafeer på sygehuse i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.
  • De fleste er for unge med somatiske sygdomme, men tilbuddet findes også for psykiatriske patienter
  • Frivillige fra Ungdommens Røde Kors driver cafeerne
  • Cafeerne har fået støtte fra Egmontfonden
kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Haves: Ulighed i sundhed. Søges: Nye løsninger.

Danske Regioners nye årlige konference ”Sundhed for alle” sætter denne gang fokus på, hvordan vi opnår mere social lighed i sundhed. "Vi har brug for løsninger og handling", siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Læs mere

Hvornår giver det mening at flytte behandlingen tættere på borgeren?

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, skriver i et debatindlæg at regeringen i sin kommende sundhedsaftale skal sørge for, at de patienter, det giver mening at flytte væk fra sygehusene, sikres en både god og tryg behandling. Det kræver, at der er den nødvendige kapacitet og kvalitet i behandlingen i kommunerne og hos praksis.

Læs mere

Flere patienter kan få regionalt betalt hjælp på privathospitaler

Patienter med hjernerystelser, forstadier til hudkræft eller forstørret prostata kan se frem til hurtigere hjælp og bedre forløb. Regioner betaler for flere patientforløb hos private for at undgå lang ventetid.

Læs mere

Tjek din egen – eller din mors journal – på ny app

Nu kan danskerne nemt og sikkert tjekke deres prøvesvar og journal på den nye app MinSundhed, som Danske Regioner står bag. Med app'en er oplysninger på tværs af sundhedsvæsenet lige ved hånden. Hvis pårørende giver tilladelse, kan man også se deres sundhedsdata. App'en får løbende nye funktioner. Alle inviteres til at bidrage med gode idéer på appens Ønskeknap.

Læs mere