Gå til indhold

Færre piger med diffuse symptomer venter på udredning

Knap 2000 piger med uklare symptomer er henvist til udredning på de fem regionale centre ”Én indgang”. Siden november er antallet af ventende patienter reduceret med en femtedel trods fortsat stor tilstrømning til centrene. Vi arbejder målrettet på at hjælpe pigerne, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg

I november sidste år ventede 773 piger på at blive udredt for diffuse symptomer, som de oplevede som eftervirkninger af HPV-vaccinen. Pr. 1. februar var antallet af ventende faldet til 610 piger, selvom antallet af patienter i samme periode steg med 357. Det viser en ny opgørelse fra de fem regionale centre ”Én indgang”, hvor alle piger med uklare symptomer og tidsmæssigt sammenfald med forudgående HPV-vaccine henvises til.

- Den her udvikling er et godt skridt på vejen til at hjælpe de piger, som oplever forskellige ubehagelige symptomer. Uanset hvordan symptomerne er opstået, skal pigerne selvfølgelig have al den hjælp, der er behov for. Kortere ventelister er selvsagt en afgørende udvikling for at hjælpe pigerne, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

Specialiseret hjælp til pigerne
Pr. 1. februar er 1940 piger henvist til de fem centre, som er placeret i hver enkelt region, og henvisningerne fortsætter. Sammenlagt er 1236 piger kommet i gang med et udredningsforløb.

- Centrene sikrer, at pigerne bliver udredt, hvor de relevante specialer inddrages. På den måde bliver der set på pigernes symptomer med den højeste faglighed og med forskellige faglige briller. Sundhedsstyrelsen har netop udgivet anbefalinger til udredningen af pigerne, så vi er på rette vej, og der ligger en klar plan for, hvordan sundhedssystemet tager hånd om pigerne, siger Ulla Astman og tilføjer:

Vaccinen redder liv
- Alle patienter får hjælp, og centrene og regionerne gør, hvad de kan for at nedbringe ventetiden, selvom det nogle steder tager længere tid end andre. Flere centre har tilført både ekstra personale og ressourcer, og jeg forventer, at den positive udvikling vil fortsætte. Og så er det vigtigt at huske, at både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse fortsat anbefaler HPV-vaccinen, fordi den forebygger livmoderhalskræft, som hvert år koster omkring 100 kvinder livet, siger Ulla Astman.

Opgørelsen fra Danske Regioner er delt med Sundheds- og Ældreministeriet, der har orienteret Folketingets sundhedsudvalg.

Læs mere:
Status pr. 1. februar 2016 på regionernes afdelinger med særligt ansvar for patienter med uforklarede symptomer - (notatet)