Gå til indhold

Patienterne føler sig godt behandlet hos de praktiserende speciallæger

98 procent af patienterne hos de praktiserende speciallæger er tilfredse med behandlingen og vil anbefale den speciallæge, de har besøgt, til andre. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse, som Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) har gennemført.

Formanden for de praktiserende speciallæger, Kirsten Ilkjær, er glad for resultatet, der er på niveau med en lignende undersøgelse fra 2013:

- Hvert år behandles over to mio. danskere hos de praktiserende speciallæger, og vi er rigtig glade for, at så mange er tilfredse og vil anbefale lægerne til andre. Jeg ser den høje tilfredshed som anerkendelse af vores fælles indsats med regionerne om at udvikle kvalitet og service i speciallægepraksis. Det er et vigtigt budskab i en tid, hvor der er enighed om at styrke det nære sundhedsvæsen, siger Kirsten Ilkjær.

Høj tilfredshed på stort set alle områder

Formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Anders Kühnau, er glad for, at der fortsat er høj tilfredshed og tillid til speciallægerne fra patienterne:

- Det er en bekræftelse af, at vi har et vedvarende solidt og velfungerende samarbejde med de praktiserende speciallæger. Det høje fokus, som speciallægerne og deres personale har på service og kvalitet er en væsentlig forudsætning for det gode resultat. Det er derfor også noget, som forpligter og som vi vedvarende skal have fokus på og blive ved med at udvikle, så vi kan bibeholde eller løfte niveauet endnu mere. 

Undersøgelsen belyser forskellige elementer af besøget hos en speciallæge. Resultaterne viser høj tilfredshed på stort set alle områder. Over 90 pct. af patienterne oplever, at lægen lytter og er god til at undersøge dem, og at de får den rette behandling.

Oplevelsen kan stadig forbedres

Men der er også nogle områder, hvor speciallægerne kan bruge undersøgelsen til at blive bedre. For eksempel efterlyser patienterne bedre information om fordele og ulemper ved en behandling og klare aftaler om modtagelse af prøvesvar m.m. Kirsten Ilkjær er sikker på, at det er områder, der vil være i fokus på klinikkerne:

- Alle praktiserende speciallæger har fået en rapport med vurdering af oplevelserne fra patienterne i egen klinik, og de vil bruge resultaterne til at gøre oplevelsen for patienterne endnu bedre.

I perioden 13. marts til 31. marts 2017 fik alle patienter tilbudt at deltage i undersøgelsen. Dem der ønskede at deltage fik tilsendt et elektronisk spørgeskema. I alt 58.416 patienter fordelt på 873 speciallægepraksis har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsens svarprocent er på 60.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner efter kritik: Der er rettet op

Regionerne tager Rigsrevisionens kritik af overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter alvorligt. Rapporten understreger, at reglerne på området har været uklare. Der er nu skabt klarhed med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen og langt mere systematisk monitorering af de maksimale ventetider.

Læs mere

Nye tal fra regionerne: Langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet til tiden

Langt de fleste kræftpatienter kommer i gang med deres behandling inden for tidsfristerne af de maksimale ventetider, og det er kun en brøkdel af patienterne som venter længere af kapacitetsmæssige årsager.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Anders Kühnau i formandstalen: Høj kvalitet og sammenhæng med et samlet sundhedsvæsen

Det er tid til at samle ansvaret for patienten og sundheden i én myndighed, ét budget og under én lovgivning. Det kan sikre patienterne en bedre sammenhæng og høj kvalitet. Anders Kühnau åbner Regionernes Politiske Topmøde 2024 med opfordring til at samle sundhedssektoren og styrke det nære.

Læs mere