Det er gået stærkt de seneste årtier, så flertallet af de lægelige specialer i dag kan hjælpe patienterne bedre i kraft af eksperternes viden om genetik.
Genetiske analyser fører til mere personlig medicin
Flere og flere patienter får hjælp i sundhedsvæsenet i kraft af analyser af deres DNA. Tre ud af fire lægelige specialer undersøger i dag patienters genetiske sammensætning, viser en kortlægning fra Danske Regioner.
-Det har været en god udvikling, lyder reaktionen fra Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde på baggrund af kortlægningen.
-Genetiske analyser bliver ofte omtalt som noget nyt, men fagre nye verden er her altså allerede. Vi bruger i høj grad genetiske analyser til at finde den bedste behandling og den rigtige slags medicin til patienterne, og dén udvikling fortsætter. Det betyder, at vi i fremtiden kan hjælpe langt flere patienter med hurtig og målrettet behandling, tilføjer han.
-Vi skal netop bruge teknologien dér, hvor den kan gøre en forskel: Sundhedsvæsenet vil i højere grad kunne forebygge, lindre, behandle og helbrede ved hjælp af mere udbredt brug af genetiske analyser i fremtiden, siger Jens Stenbæk.
Kortlægningen viser ikke alene, hvilke grupper af læger, der i dag benytter sig af genetiske analyser, men også hvilket apparatur, der er til rådighed på de enkelte syghuse, så fagfolkene i højere grad kan bistå hinanden på tværs af landet.
Flere DNA-analyser i fremtiden
Når 29 af de 38 lægefaglige specialer allerede nu benytter sig af genetiske analyser, viser det, at genetisk viden er blevet en del af dagligdagen for mange læger og patienter:
-Genteknologien er inde i en fantastisk udvikling og kommer i fremtiden til at omfatte alle specialer. Dén vurdering kommer fra ledende overlæge og PhD, Anders Bojesen, som dagligt beskæftiger sig med genetik på Klinisk Genetisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
-Menneskets DNA er en enestående kilde til information. Både om arvelige sygdomme, som nogle risikerer at få, eller information om, hvordan vi tackler sygdomme bedst, hvis de opstår. De genetiske oplysninger kan hjælpe, så kirurgen opererer på den rigtige måde. Eller så lægen ordinerer netop dén medicin, der virker mest effektivt, siger Anders Bojesen.
Flere kræftpatienter vil få gavn af gentests
Det er især på gigt-, kræft- og psykiatri-området, at endnu flere patienter vil kunne få gavn af at få kortlagt deres gener i fremtiden, forudser Anders Bojesen. På kræftområdet har patienter med leukæmi eller cancer i bryster, tarme, æggestokke eller modermærker allerede i dag gavn af genetiske analyser. I visse tilfælde redder de livet, - i andre tilfælde er behandlingen livsforlængende.
-På cancerområdet rykker feltet mest, men det er uvist, hvilken slags kræftpatienter der bliver de næste, der får gavn af behandling på baggrund af genetiske undersøgelser, siger Anders Bojesen.
-I dag får alle kvinder med kræft i æggestokkene undersøgt deres gener, fordi behandlingen så kan målrettes hver enkelt. På samme måde kan alle med brystkræft måske i fremtiden få bedre kirurgisk eller medicinsk behandling, lyder det fra eksperten.