Gå til indhold

Ny aftale med fodterapeuter sikrer højere kvalitet for patienter

Danske Regioner og Danske Fodterapeuter har netop indgået en ny overenskomstaftale. Med aftalen får patienterne generelt højere kvalitet, og diabetespatienter får bedre vejledning om fodsårsbehandling, siger Bo Libergren, chefforhandler for Danske Regioner

Højere kvalitet, bedre samarbejde med resten af sundhedsvæsenet, større sikkerhed mod dårlig behandling og styr på økonomien. En ny overenskomstaftale mellem Danske Regioner og Danske Fodterapeuter indeholder en række forbedringer for patienterne. Den nye aftale løber fra 1. oktober 2017 til 1. oktober 2020 med en årlig økonomi på 123,6 millioner kroner.

Bo Libergren, chefforhandler for Danske Regioner og næstformand i Løn- og Praksisudvalget, er på patienternes vegne glad for aftalen.

- Behandlingskvaliteten hos fodterapeuterne er i forvejen høj, men nu løfter vi kvaliteten endnu en tak. Den Danske Kvalitetsmodel kommer nu også til at spille en rolle i fodterapeuternes arbejde, og det gør, at patienterne i endnu højere grad kan vide sig sikre på kompetent behandling, siger han og tilføjer:

- Særligt diabetespatienter kan se frem til endnu mere specialiseret behandling hos fodterapeuterne. De vil få bedre vejledning i, hvordan de forebygger fodsår, og muligheden for behandling af fodsår fodbedres. På den måde skaber vi bedre sammenhæng i behandlingen for patienterne.

I 2016 var 140.696 patienter i fodterapeutisk behandling, heraf var 111.373 diabetespatienter.

Hovedpunkter i aftalen:

Kvalitet

Den Danske Kvalitetsmodel implementeres i fodterapipraksis i en særligt tilpasset version. Samtidig er det aftalt, at Danske Fodterapeuter deltager i det delprojekt om Værdibaseret Styring vedrørende diabetes, der kører i Region Nordjylland. Fodterapeuterne opfordres desuden til at deltage i forsøg med telemedicin i Region Hovedstaden.

Forebyggelse

Der er aftalt en række tiltag i behandlingen af diabetespatienter: Fx bedre vejledning om forebyggelse af fodsår og modernisering af det faglige skema over patienters fodstatus.

Sammenhæng

Der er aftalt et sæt etiske retningslinjer, der sætter rammerne for fodterapeuternes arbejde i et sammenhængende sundhedsvæsen. Fodterapeuterne forpligtes til at lægge oplysninger om diabetespatienternes fodtilstand ind i en database, så oplysningerne kan anvendes af andre behandlere.

Patientsikkerhed

En ny bestemmelse giver mulighed for sanktionering (fx fratagelse af ydernummer) i situationer, hvor en behandler er dømt for (grove) strafbare forhold, som ikke er begået ifm. erhvervsudøvelsen, men som kan have relevans for den tillid og den agtelse, en behandler skal vise sig værdig til.

Læs mere: Aftale mellem Danske Regioner og Danske Fodterapeuter (pdf)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Bo Libergren
Næstformand for Løn- og Praksisudvalget, regionsrådsmedlem
M:29201800
E:bo.libergren@rsyd.dk

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Læs mere

Relaterede nyheder

Trepartsaftale vil styrke rekrutteringen til velfærden 

Danske Regioner har indgået en vigtig trepartsaftale med regeringen og de øvrige parter på det offentlige arbejdsmarked. Aftalen er væsentlig for alle danskere, der har behov for hjælp i sundhedsvæsnet. Den skal være med til at løse udfordringer med rekruttering der, hvor der er størst behov for personale og vagter hele døgnet.

Læs mere

Der er behov for én fælles motor, som kan tage samlet ansvar for sundheden

Vi har et godt sundhedsvæsen i Danmark. Men der er også meget, der kan blive bedre. Især er sundhedsvæsenet uden for hospitalerne i årevis blevet forsømt. Der mangler en drivkraft – en motor – som kan udvikle det nære sundhedsvæsen og tage overordnet ansvar for danskernes sundhed.

Læs mere

Danske Regioner: Der er behov for ét samlet ansvar for sundhedsvæsenet

Det er afgørende for et bæredygtigt sundhedsvæsen, at en kommende sundhedsstrukturreform sikrer et samlet ansvar for hele kæden af sundhedsydelser, samt at der sikres samlet lovgivning og samlet budget.

Læs mere

Aftale om udmøntning af 281 mio. kr. til ekstraordinær indsats på kræftområdet 

Regeringen styrker nu kræftområdet med ekstra 300 mio. kr. i 2024 til en ekstraordinær indsats på kræftområdet. Aftalen skal øge behandlingskapaciteten på landets kræftafdelinger og gå til en udvidelse af tilskudsordningen til tandpleje, da nogle kræftpatienter kan opleve senfølger i form af tandproblemer.

Læs mere