Ny kampagne skal få os til at bruge antibiotika med omtanke

Årets antibiotikakampagne vil med oplysning og viden nedbringe forbruget af antibiotika. Det skal mindske risikoen for, at bakterier bliver resistente overfor antibiotika, så de ikke kan bekæmpes.

Næste gang du er til læge eller på hospitalet, kan du møde film, plakater og foldere, der oplyser, hvornår du som patient har brug for antibiotika, og hvornår det er overflødigt. Den nationale antibiotikakampagne går i år under temaet ”Brug mig med omtanke” og skal opfordre patienter og læger til at bruge mindre antibiotika.
Kampagnen støtter op om regeringens nationale handlingsplan, der blandt andet går ud på at nedbringe forbruget i primærsektoren, behandle mere med smalspektret antibiotika og nedbringe forbruget af de såkaldte ”kritisk vigtige” typer antibiotika på hospitalerne.

Kampagnens budskaber er blandt andet, at antibiotika ikke virker på virusinfektioner, at vores krop selv kan klare de milde bakterielle infektioner, og at antibiotika kan påvirke de sunde bakterier og dermed give bivirkninger.

For at nå målet om at nedsætte forbruget af kritisk vigtige antibiotika på hospitalerne mødes 150 fagfolk fra hospitaler og regioner den 13. og 14. november til Lærings- og Kvalitets-team-dage. Her vil de udveksle erfaringer, så de kan lære af hinandens tiltag og nedbringe forbruget af de kritisk vigtige typer antibiotika.

I Danmark er det samlede forbrug af antibiotika på hospitalerne faldet med godt fire procent de sidste to år (2014-2016). Og når det gælder de kritisk vigtige typer har faldet været på 16,6 procent. Men målet er at reducere forbruget yderligere, så tallet er ti procent lavere i 2020 end i 2016. Læs mere om, hvordan det kan gavne de meget svækkede patienter, at vi nedbringer forbruget af denne type antibiotika. 

Læs mere:

Danske Regioner er sammen med 11 andre aktører afsendere på kampagnen. Herunder Sundheds- og Ældreministeriet, Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, KL, Statens Serum Institut, FOA, DSAM, Europæisk Antibiotikadag, Lægeforeningen og Apoteket.dk.

Den nationale antibiotikakampagne er Danmarks bidrag i forbindelse med Europæisk antibiotikadag som afholdes hvert år den 18. november. Europæisk Antibiotikadag er en årlig tilbagevendende begivenhed med deltagelse af 43 lande. Initiativet er taget af EU’s Center for sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) i samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

kontakt

Hvis du vil vide mere

kontakt

Hvis du vil vide mere

Bodil Bjerg, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale Indsatser
T: 3529 8106
M: 2222 2170
E: bbj@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Blåt stempel til kvaliteten hos de praktiserende speciallæger

Alle landets 1000 praktiserende speciallæger har nu fået det blå stempel af Den Danske Kvalitetsmodel efter en grundig akkreditering. Dermed står speciallægerne godt rustet til at behandle flere patienter i det nære sundhedsvæsen de kommende år, fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere

60.000 danskeres gener kan forbedre sundheden

Genetiske oplysninger kan afgøre liv eller død. Mange kræft- og hjertepatienter er blandt dem, der allerede i dag har gavn af, at deres gener undersøges af eksperter. På den måde får de hurtigt behandling, der virker. Behandling der kan udvides til langt flere grupper af patienter i fremtiden.

Læs mere