Gå til indhold

Regionerne sikrer hurtigere og mere systematisk opfølgning på patientskader

Hospitaler skal have hurtigt besked via et elektronisk trigger-mekanisme, når patientskader bliver anerkendt. Det skal sikre, at hospitalsledelserne hurtigt kan reagere og de enkelte afdelinger tage ved lære af deres fejl.

Konkret vil Danske Regioner sammen med Patienterstatningen sørge for at Patienterstatningens IT-system udvikles, så det fremover automatisk sender en meddelelse til regionen, når antallet af udbetalte erstatninger overstiger et niveau, der anses for kritisk. Systemet skal være på plads primo 2018.

Fejl og utilsigtede hændelser er desværre uundgåelige i et sundhedsvæsen med et meget stort antal patientkontakter hver eneste dag. Men når fejlene sker skal sundhedsvæsenet lære af dem og forsøge at undgå lignende fejl i fremtiden.

- Derfor vil regionerne nu sikre bedre og mere præcis information til sygehusene om afgørelser om patientskader. Det skal give mulighed for hurtigere og mere systematisk opfølgning på de afdelinger, hvor skaderne er sket, og være med til at styrke patientsikkerheden og kvaliteten, siger Ulla Astman, der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Konkret vil Danske Regioner sammen med Patienterstatningen sørge for at Patienterstatningens IT-system udvikles, så det fremover automatisk sender en meddelelse til regionen, når antallet af udbetalte erstatninger overstiger et niveau, der anses for kritisk. Systemet skal være på plads primo 2018.

En såkaldte trigger-mekanisme vil være en styrkelse af det arbejde, der allerede i dag finder sted på sygehusene. Regionerne modtager nu oplysninger fra Patienterstatningen om patientskader, der er sket i den pågældende region indenfor de forskellige lægelige specialer. Fremadrettet skal oplysningerne automatisk sendes til de hospitaler, som det vedrører.

- Det er i høj grad også et redskab til ledelsesmæssig opfølgning. For med det nye system vil regioner og sygehusledelser med det samme få at vide, præcis på hvilken afdeling der er brug for at følge op. Det vil afkorte vejen fra information til handling, siger Ulla Astman.

Patienterstatningen anerkendte i første halvår af 2017 ca. 1.700 patientskader i sundhedsvæsenet. De 1.152 vedrørte hospitalerne.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

2024 bød på 4.244 flyvninger og 10-års jubilæum for akutlægehelikopterne

Årsrapporten for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning 2024 viser et stabilt aktivitetsniveau for landets fire akutlægehelikoptere, en høj patienttilfredshed og et tilbageblik på de første 10 år med højtspecialiseret lægefaglig hjælp fra luften.  

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere

Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark

Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.

Læs mere