Gå til indhold

Patienter skal kunne beholde penge, de får i erstatning

Reglerne bliver ændret, så patienter får udbetalt erstatninger uden at risikere at skulle betale pengene tilbage, hvis regionen anker. - En fornuftig ændring, der skaber ro for patienterne, siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman.

I sager om fejlbehandling, fik patienter tidligere udbetalt erstatninger, før sagen var endelig afsluttet. De risikerede derfor at skulle betale penge tilbage, hvis fx regionen ankede en erstatningssag, og den blev omstødt. Hvis patienten var begyndt at bruge af pengene, var sagen selvfølgelig ekstra uheldig.

-Situationen var uholdbar. Danske Regioner er derfor meget tilfreds med, at reglerne nu bliver ændret. Patienter skal heldigvis ikke længere komme til at stå i uheldige situationer, hvor de er begyndt at bruge pengene fra erstatninger og har svært ved at betale tilbage. Sådan reagerer formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, efter at et flertal i Folketinget nu lægger op til at ændre loven for, hvornår erstatninger bliver udbetalt.

Patienter kom tidligere i økonomisk uføre, hvis de ikke havde sat sig ind i betingelserne ved udbetaling af erstatninger i en sag om fejlbehanling. Pengene blev udbetalt før ankefristen for regionen var udløbet. Og hvis regionen fik ret i, at der alligevel ikke var tale om fejlbehandling, skulle patienten som nævnt betale pengene tilbage.

-Selv om det kun sjældent er sket, at regioner har anket og fået omstødt erstatninger, er det godt, at patienterne ikke længere risikerer at komme i klemme. Samtidig er det positivt, at der er fortsat er mulighed for, at begge parter kan anke afgørelser, siger Ulla Astman.

-Vi fulgte reglerne som de var tidligere, og vi ser frem til at følge reglerne, som de bliver nu. Og det er en klar fordel, at der nu bliver mindre usikkerhed for patienterne. Så vi ser frem til, at borgerne i højere grad nu bliver tilgodeset, siger Ulla Astman.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jane Brodthagen, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T:3529 8221
M:2917 0904
E:jnb@regioner.dk

 

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
4020 2057
E:tee@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

2024 bød på 4.244 flyvninger og 10-års jubilæum for akutlægehelikopterne

Årsrapporten for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning 2024 viser et stabilt aktivitetsniveau for landets fire akutlægehelikoptere, en høj patienttilfredshed og et tilbageblik på de første 10 år med højtspecialiseret lægefaglig hjælp fra luften.  

Læs mere

Aftale giver nyt behandlingstilbud hos fysioterapeuter

Borgere med slidgigt i hofter og knæ, primære smerter i lænderyggen, nerverodspåvirkninger i nakken eller lænden eller forsnævring af rygmarvskanalen vil fra efteråret kunne komme i et såkaldt struktureret forløb hos en fysioterapeut. Her vil de få tilbud om et samlet forløb baseret på de nyeste faglige anbefalinger og best practice.

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør 2025: “Sammen når vi længere”

Professor og læge Bente Klarlund og forsanger i Kandis Johnny Hansen modtog Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025 på Folkemødet på Bornholm. De to forskellige stemmer forenes i deres fælles projekt ’Klarlund og Kandis på kur – forever’, hvor de bygger bro mellem forskning og hverdagsliv - mellem sundhedsråd og fællessang.

Læs mere

Danske Regioner vil give bedre forhold til unge patienter  

Mange patienter er yngre, end vi tror. Næsten hver femte ung lider af kronisk eller alvorlig sygdom, og mange af dem besøger hyppigt hospitalerne. Danske Regioner opfordrer i et nyt udspil til, at hospitalerne i højere grad tager højde for de særlige behov og udfordringer, som unge har.

Læs mere