Gå til indhold

Patienter skal kunne beholde penge, de får i erstatning

Reglerne bliver ændret, så patienter får udbetalt erstatninger uden at risikere at skulle betale pengene tilbage, hvis regionen anker. - En fornuftig ændring, der skaber ro for patienterne, siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman.

I sager om fejlbehandling, fik patienter tidligere udbetalt erstatninger, før sagen var endelig afsluttet. De risikerede derfor at skulle betale penge tilbage, hvis fx regionen ankede en erstatningssag, og den blev omstødt. Hvis patienten var begyndt at bruge af pengene, var sagen selvfølgelig ekstra uheldig.

-Situationen var uholdbar. Danske Regioner er derfor meget tilfreds med, at reglerne nu bliver ændret. Patienter skal heldigvis ikke længere komme til at stå i uheldige situationer, hvor de er begyndt at bruge pengene fra erstatninger og har svært ved at betale tilbage. Sådan reagerer formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, efter at et flertal i Folketinget nu lægger op til at ændre loven for, hvornår erstatninger bliver udbetalt.

Patienter kom tidligere i økonomisk uføre, hvis de ikke havde sat sig ind i betingelserne ved udbetaling af erstatninger i en sag om fejlbehanling. Pengene blev udbetalt før ankefristen for regionen var udløbet. Og hvis regionen fik ret i, at der alligevel ikke var tale om fejlbehandling, skulle patienten som nævnt betale pengene tilbage.

-Selv om det kun sjældent er sket, at regioner har anket og fået omstødt erstatninger, er det godt, at patienterne ikke længere risikerer at komme i klemme. Samtidig er det positivt, at der er fortsat er mulighed for, at begge parter kan anke afgørelser, siger Ulla Astman.

-Vi fulgte reglerne som de var tidligere, og vi ser frem til at følge reglerne, som de bliver nu. Og det er en klar fordel, at der nu bliver mindre usikkerhed for patienterne. Så vi ser frem til, at borgerne i højere grad nu bliver tilgodeset, siger Ulla Astman.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jane Brodthagen, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T:3529 8221
M:2917 0904
E:jnb@regioner.dk

 

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
4020 2057
E:tee@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Den kollektive transport kan lære af skånsk succes

Det skal være nemmere for danskerne at tage bus og tog, og Danske Regioner er klar til at lære af gode svenske resultater. Forskere har analyseret Region Skånes succes med at udvikle den kollektive transport og peger på en række punkter, hvor Danmark kan drage nytte af den skånske model.

Læs mere

Ny aftale flytter ordningen for utilsigtede hændelser fra staten til regionerne

Danmark indførte som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvorefter sundhedspersoner sanktionsfrit fik pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til brug for læring i sundhedsvæsenet. En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner flytter ordningen med utilsigtede hændelser fra staten til regionerne.

Læs mere

Nu får ufrivilligt barnløse bedre hjælp til at blive gravide

Fra 1. oktober 2024 udvider regionerne muligheden for fertilitetsbehandling og tilbyder kvinder og par op til seks forsøg med reagensglasbehandling til første barn. Det udvidede tilbud sker på baggrund af en aftale indgået mellem regeringen og Danske Regioner om at styrke fertilitetsbehandlingen.

Læs mere

Debat: En god dag for miljøet

Med regeringens udspil til sundhedsreform skal regionerne fortsat løse vigtige opgaver på miljøområdet i fremtiden. Vi er glade for at kunne fortsætte det vigtige arbejde med at sikre rent drikkevand og afværge forureninger. Og vi er klar til at bidrage på flere områder, skriver Camilla Hove Lund.

Læs mere