Gå til indhold

Dansk sundhed er i top, og patienterne er tilfredse

Flere kræftpatienter får behandling og overlever. Færre patienter dør af hjertesygdom. Og patienterne er gennemgående tilfredse med deres behandling.

Af sundhedsudvalgsformand Karin Fris Bach, Danske Regioner. Bragt i Berlingske d. 14/12 2018

Det er den skinbarlige sandhed efter godt et årti, hvor regionerne har stået for hospitalsdriften. Ikke desto mindre er der politikere på Christiansborg, der har en helt anden opfattelse af regionerne og danskernes sundhed. Som folkevalgt regionalpolitiker vil jeg derfor gerne rette op på flere misforståelser, nu hvor statsministeren har bebudet en stor sundhedsreform, der kan kaste mange gode års arbejde over bord.


Ingen er 100 procent fejlfrie, og man kan altid finde historier, hvor ting ikke er gået, som de burde. Men faktum er at næsten halvdelen af alle danskere hvert år får hjælp på et hospital, og det store flertal af patienterne er faktisk positivt indstillet: Den seneste landsdækkende undersøgelse viser, at 7 ud af 10 patienter på akutmodtagelserne er tilfredse. I voksenpsykiatrien synes 83 procent af de ambulante patienter, at de har fået en god behandling. Og sådan kunne jeg blive ved med at remse gode resultater op: Ventetiden til planlagte operationer er i dag 30 procent kortere end i 2007. Og en dansker, der har behov for en ny hofte eller et nyt knæ, venter på det i kortere tid end både en brite, en nordmand og en finne.


Så lad venligst være med at tude os ørerne fulde med usaglig kritik. Vælgerne har peget på os for at løfte sundhedstilstanden: Det er sket, og vi og vores personale knokler hver dag hårdt for et endnu bedre regionalt sundhedsvæsen.