Flere med blodpropper i hjernen får dyr behandling

Flere patienter end tidligere antaget har gavn af specialiseret behandling, hvis de får en blodprop i hjernen. Hjælpen kan redde liv, og patienter kan undgå alvorlige følger. ”Behandlingen er god, men dyr, og det er én af grundene til, at vi nu efterlyser et væsentligt økonomisk løft fra staten”, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Tidligere lød den faglige anbefaling, at behandlingen trombektomi skulle ske inden seks timer efter at en blodprop i hjernen opstod. Men eksperter har nu fundet ud af, at en del patienter kan få gavn af operationen i helt op til 24 timer efter, at de har fået en blodprop.

500 ekstra patienter skønnes årligt at kunne få gavn behandlingen, hvor lægerne med et kateter via lysken kan finde frem til blodproppen i hjernen og fjerne blodproppen. Flere steder er hospitals-kapaciteten ved at blive udvidet, men prisen er høj. Den såkaldte gennemsnitlige DRG-takst for en trombektomi-behandling er 261.000 kroner pr. patient. Det store beløb skyldes, at hjælpen fortsat skal iværksættes relativt hurtigt. Behandlingen kræver både døgnbemandede operationsstuer og kan også involvere akuthjælp i helikoptere og ambulancer.

- Når vi har indfaset den bedre behandling, der heldigvis kan redde mange fra død og elendighed, kan det give en ekstra-udgift på over 100 millioner kroner, siger Ulla Astman.

- Det er mange penge, men samtidig kan patienter se frem til mere livskvalitet uden senere at belaste samfundet med voldsomme udgifter til fx døgnpleje og hjemmehjælp, siger Ulla Astman fra Danske Regioner. Hun håber derfor nu, at regeringen indser nødvendigheden af at give et trængt sundhedsvæsen dét løft, der er brug for.

- Vores udgifter til ny effektiv medicin og bedre behandlingsmuligheder stiger hele tiden. Det er glædeligt, at hospitalerne kan hjælpe patienter til et bedre liv end tidligere, men hvis ikke det skal gå ud over andre patientgrupper, trænger sundhedsvæsenet til et gevaldigt løft næste år, understreger Ulla Astman.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Ulla Astman,
1. næstformand, regionsrådsformand
T 96 35 11 00
M 30 23 64 54
E ullaa@rn.dk
Ulla Astman ny
relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne vil skræddersy din behandling med digitalisering

I dag er det undtagelsen, at du som patient får tilbudt en digital løsning som et led i din behandling. Danske Regioners nye digitaliseringsstrategi ”Sundhed for dig”, vil gøre det til reglen. Med videoløsninger, telemedicin og meget andet bringer sundhedsvæsenet forebyggelse og behandling hjem til dig og tilpasset dig.

Læs mere

Danskerne er klar til det digitale sundhedsvæsen

Under Corona-epidemien har regionerne og andre aktører på rekordtid sat nye digitale løsninger i søen for at hjælpe borgere, som ikke kunne mødes med sundhedsvæsenet på grund af smitterisikoen. Nye tal viser, at befolkningen med åbne arme tager imod de digitale muligheder, som regionerne vil videreudvikle og udbrede massivt i de kommende år.

Læs mere

Behandlingsrådet har fundet sin formand og adresse

Formand for det kommende behandlingsråd bliver lægelig direktør på Odense Universitetshospital, Michael Dall. Samtidig bliver det Region Nordjylland, der skal huse rådets sekretariat. Det står klart efter dagens bestyrelsesmøde i Danske Regioner.

Læs mere

Aftale om økonomi for 2021 på plads

Danske Regioner og regeringen har i dag underskrevet en aftale om økonomien for næste år. Aftalen sikrer regionerne 1,3 milliarder kroner mere til at drive sundhedsvæsenet og 3,5 milliarder kroner til investeringer i bygninger og apparatur. Samtidig er man enige om, at regeringen skal dække de udgifter, regionerne har haft og vil få i forbindelse med COVID-19.

Læs mere