Flere med blodpropper i hjernen får dyr behandling

Flere patienter end tidligere antaget har gavn af specialiseret behandling, hvis de får en blodprop i hjernen. Hjælpen kan redde liv, og patienter kan undgå alvorlige følger. ”Behandlingen er god, men dyr, og det er én af grundene til, at vi nu efterlyser et væsentligt økonomisk løft fra staten”, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Tidligere lød den faglige anbefaling, at behandlingen trombektomi skulle ske inden seks timer efter at en blodprop i hjernen opstod. Men eksperter har nu fundet ud af, at en del patienter kan få gavn af operationen i helt op til 24 timer efter, at de har fået en blodprop.

500 ekstra patienter skønnes årligt at kunne få gavn behandlingen, hvor lægerne med et kateter via lysken kan finde frem til blodproppen i hjernen og fjerne blodproppen. Flere steder er hospitals-kapaciteten ved at blive udvidet, men prisen er høj. Den såkaldte gennemsnitlige DRG-takst for en trombektomi-behandling er 261.000 kroner pr. patient. Det store beløb skyldes, at hjælpen fortsat skal iværksættes relativt hurtigt. Behandlingen kræver både døgnbemandede operationsstuer og kan også involvere akuthjælp i helikoptere og ambulancer.

- Når vi har indfaset den bedre behandling, der heldigvis kan redde mange fra død og elendighed, kan det give en ekstra-udgift på over 100 millioner kroner, siger Ulla Astman.

- Det er mange penge, men samtidig kan patienter se frem til mere livskvalitet uden senere at belaste samfundet med voldsomme udgifter til fx døgnpleje og hjemmehjælp, siger Ulla Astman fra Danske Regioner. Hun håber derfor nu, at regeringen indser nødvendigheden af at give et trængt sundhedsvæsen dét løft, der er brug for.

- Vores udgifter til ny effektiv medicin og bedre behandlingsmuligheder stiger hele tiden. Det er glædeligt, at hospitalerne kan hjælpe patienter til et bedre liv end tidligere, men hvis ikke det skal gå ud over andre patientgrupper, trænger sundhedsvæsenet til et gevaldigt løft næste år, understreger Ulla Astman.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Ulla Astman,
1. næstformand, regionsrådsformand
T 96 35 11 00
M 30 23 64 54
E ullaa@rn.dk
Ulla Astman ny
relaterede nyheder

Læs mere

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Blåt stempel til kvaliteten hos de praktiserende speciallæger

Alle landets 1000 praktiserende speciallæger har nu fået det blå stempel af Den Danske Kvalitetsmodel efter en grundig akkreditering. Dermed står speciallægerne godt rustet til at behandle flere patienter i det nære sundhedsvæsen de kommende år, fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere

60.000 danskeres gener kan forbedre sundheden

Genetiske oplysninger kan afgøre liv eller død. Mange kræft- og hjertepatienter er blandt dem, der allerede i dag har gavn af, at deres gener undersøges af eksperter. På den måde får de hurtigt behandling, der virker. Behandling der kan udvides til langt flere grupper af patienter i fremtiden.

Læs mere