Gå til indhold

Flere med blodpropper i hjernen får dyr behandling

Flere patienter end tidligere antaget har gavn af specialiseret behandling, hvis de får en blodprop i hjernen. Hjælpen kan redde liv, og patienter kan undgå alvorlige følger. ”Behandlingen er god, men dyr, og det er én af grundene til, at vi nu efterlyser et væsentligt økonomisk løft fra staten”, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Tidligere lød den faglige anbefaling, at behandlingen trombektomi skulle ske inden seks timer efter at en blodprop i hjernen opstod. Men eksperter har nu fundet ud af, at en del patienter kan få gavn af operationen i helt op til 24 timer efter, at de har fået en blodprop.

500 ekstra patienter skønnes årligt at kunne få gavn behandlingen, hvor lægerne med et kateter via lysken kan finde frem til blodproppen i hjernen og fjerne blodproppen. Flere steder er hospitals-kapaciteten ved at blive udvidet, men prisen er høj. Den såkaldte gennemsnitlige DRG-takst for en trombektomi-behandling er 261.000 kroner pr. patient. Det store beløb skyldes, at hjælpen fortsat skal iværksættes relativt hurtigt. Behandlingen kræver både døgnbemandede operationsstuer og kan også involvere akuthjælp i helikoptere og ambulancer.

- Når vi har indfaset den bedre behandling, der heldigvis kan redde mange fra død og elendighed, kan det give en ekstra-udgift på over 100 millioner kroner, siger Ulla Astman.

- Det er mange penge, men samtidig kan patienter se frem til mere livskvalitet uden senere at belaste samfundet med voldsomme udgifter til fx døgnpleje og hjemmehjælp, siger Ulla Astman fra Danske Regioner. Hun håber derfor nu, at regeringen indser nødvendigheden af at give et trængt sundhedsvæsen dét løft, der er brug for.

- Vores udgifter til ny effektiv medicin og bedre behandlingsmuligheder stiger hele tiden. Det er glædeligt, at hospitalerne kan hjælpe patienter til et bedre liv end tidligere, men hvis ikke det skal gå ud over andre patientgrupper, trænger sundhedsvæsenet til et gevaldigt løft næste år, understreger Ulla Astman.

kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere