Gå til indhold

EU-Kommissionen inddrages i sag om millioner til erhvervsfremme

Hvis Folketinget vælger at centralisere EU’s midler til erhvervsfremme, kan det være i strid med EU’s regler på området, mener formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Stephanie Lose har netop sendt et brev til EU-Kommissionen. Hun vil have svar på, om reglerne bliver brudt, hvis et Folketingsflertal beslutter at centralisere midler fra EU’s strukturfonde hos staten frem for, at regionerne -som i dag-  fortsat vil spille en rolle på området.

”EU har tidligere vedtaget, at strukturfondsmidler skal bruges regionalt, og at lokale og regionale instanser skal inddrages. Så jeg er simpelthen i tvivl om, hvorvidt det er lovligt at centralisere området.”, siger Stephanie Lose.

En centralisering af tildelingen af penge til erhvervsfremme kan finde sted, hvis regeringen følger et råd, der er kommet fra et udvalg, som regeringen har nedsat. Regeringen skal snart tage stilling til en ny struktur på området, og udvalget har bl.a. anbefalet, at tildelingen af strukturfondsmidler bliver centraliseret på statsligt niveau. 

Hvis regeringen vælger at følge dét råd, mener Stephanie Lose, at det kan gå ud over skabelsen af nye arbejdspladser og væksten i fremtidens Danmark.

”Der er en god grund til, at EU lægger vægt på, at netop regional indflydelse er vigtig, når der bevilges penge til erhvervsfremme”, siger hun.

”Virksomheder, der har fået hjælp til erhvervsfremme fra deres region vækster: De ansætter flere medarbejdere end virksomheder, der ikke har kontakt til deres regionale erhvervsfremme”, tilføjer Stephanie Lose.

”I regionerne har vi både det regionale og lokale overblik og kendskab. Vi kan bidrage til at skabe  stærke regionale partnerskaber mellem både virksomheder, videninstitutioner, kommuner og regioner. Den slags partnerskaber er nøglen til vækst og udvikling, fordi vi lytter og målretter indsatsen i hver enkelt region", siger Stephanie Lose. 

Læs mere: