Statens penge til erhvervsfremme samler støv

Millioner af kroner fra EU investeres hvert år til gavn for erhvervslivet i alle dele af landet. Midlerne kommer hurtigst i arbejde, når det er regionerne, og ikke staten, der står for opgaven.

”Derfor bør regionerne fortsat spille en væsentlig rolle på erhvervsområdet”, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner. Hun er skuffet over, at et udvalg lægger op til at centralisere de mange EU-midler.

Tal fra Danske Regioner viser nemlig, at regionerne er hurtigere end staten, når det drejer sig om at få pengene til at arbejde til gavn for nye danske vækst-initiativer: I den nuværende bevillings-periode har regionerne indtil videre givet tilsagn om 53 procent af deres midler, mens staten kun har givet tilsagn om 39 procent af de EU-penge, som staten råder over.

Ny struktur kan skade mulighed for vækst

Folketinget tager snart stilling til en ny struktur på området. Et udvalg, der er nedsat af regeringen, anbefaler, at EU-midlerne centraliseres på statsligt niveau i en national bestyrelse, men det kan ifølge Stephanie Lose blive skadeligt for virksomhederne i Danmark:

”Pengene skal gerne ud at arbejde hurtigt, og det sker i dag, hvor regionerne spiller en aktiv rolle”, siger hun. Stephanie Lose peger på, at partnerskaber og regioners kendskab til styrkepositioner hos virksomheder i deres område, har stor betydning.

Regionerne tættere på erhvervsliv end staten

”Forskellen på regionernes og statens rolle er, at regionerne er ude i landet - tæt på de aktører, der skal samles for at skabe stærke regionale partnerskaber. Vores erhvervsfremme har fingeren på pulsen, og kender erhvervslivets behov for rådgivning og efteruddannelse af medarbejdere”, siger hun.

”Virksomheder i hele Danmark skal have de bedste muligheder for at udvikle deres forretning og øge deres omsætning. Derfor har vi brug for stærke regionale partnerskaber hvor erhvervsliv, videns-institutioner, kommuner og regioner deltager – ikke ”one size fits all-løsninger” fra staten”, siger Stephanie Lose.

Samarbejde med region giver uddannelse og forskning i Sønderborg

Formanden for Danske Regioner nævner et stærkt regionalt partnerskab i sin egen region som eksempel: Virksomhederne Danfoss og Linak har sammen med region, kommune og universitet netop taget første spadestik til en bygning, der skal rumme forskning og en ny ingeniøruddannelse i Sønderborg.

Staten og regionerne har knap tre milliarder kroner fra EU’s strukturfonde til perioden 2014-2023.
Regionerne står for 90 procent af tildelingen, mens statens andel udgør de sidste 10 procent.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Naboer til grusgrave skal kunne få erstatning

Er du nabo til en grusgrav, skal du kunne få kompensation, hvis dit hus falder i værdi - uanset om du vil sælge eller ej. Sådan lyder opfordringen fra Danske Regioner til miljøminister Lea Wermelin. "Det er på tide, at naboer til grusgrave får samme vilkår som naboer til vindmøller og solceller", siger miljøudvalgsformand i Danske Regioner, Heino Knudsen.

Læs mere

De unge skal godt ind i voksenlivet

Sammen kan vi gøre en stor forskel for unge i hele Danmark, skriver Stephanie Lose i debatindlæg, hvor hun byder Pernille Rosenkrantz-Theil velkommen som ny børne- og undervisningsminister.

Læs mere

Regioner og gymnasier er enige: Unge skal have lokalt uddannelsestilbud

Danske Regioner og Danske Gymnasier præsenterer en række fælles forslag, som skal sikre, at unge i hele Danmark fortsat har et godt og balanceret gymnasialt tilbud tæt på dem selv. "Hvis ikke vi er opmærksomme og griber ind, kan der blive alt for langt til uddannelsen for unge", siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

Gamle skinner kan afspore det lokale tog

Ny opgørelse viser, at mere end 80 procent af lokalbanernes skinner nærmer sig sidste salgsdato. Nogle steder må man endda pille sæder ud af togene, da skinnerne er så gamle, at der ellers ikke kan køres med den fornødne fart. – Det er helt afgørende, at regeringen vil være med til at investere i den kollektive trafik, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere